Geršon Jabusele (MN PRESS)
Geršon Jabusele (MN PRESS)

Nametnuo se: Jabusele će imati veliku ulogu u Filadelfiji

Vreme čitanja: 3min | uto. 08.10.24. | 18:34

Omraženi Francuz briljirao u predsezonskom meču protiv Nju Ziland Brejkersa

Kada je 2019. godine otišao iz NBA lige, delovalo je da se u istu nikada neće vratiti. Pričalo se kako nema telo, kako je spor, kako je nizak za svoju poziciju i kako ima nedovoljno konstantan šut za tri poena. Ipak, posle pet godina igranja u Kini i Evropi, Geršon Jabusele je ponovo zakucao na vrata najjače lige na svetu.

Posle odličnih partija na Olimpijskim igrama u Parizu, na kojima je u finalu posebno privukao pažnju kada je zakucao preko Lebrona Džejmsa, doskorašnji igrač Real Madrida dobio je poziv od strane Filadelfija Seventisiksersa, i naravno, nije ga odbio. Jasno mu je bilo da mu uticaj na igru neće biti ni približan onom koji je imao u Španiji, ali je on i to prihvatio, pa ga najverovatnije očekuju minuti sa klupe.

Izabrane vesti

Trener u Pensilvaniji biće mu Nik Nurs, jedan od najboljih stručnjaka u ligi kome eksperimentisanje nije strano, pa smo tako Jabuselea mogli protiv Nju Ziland Brejkersa da vidimo i u ulozi (veoma) niske petice, sa ulogom da širi parket i tako otvori prostor za prodore bekova, pre svih Tajrisa Maksija. Francuz se sjajno snašao, te je je iz igre bio nepogrešiv (6/6), a uz 15 poena imao je dve asistencije i po jedan skok i ukradenu loptu.

Minuti na poziciji pet nisu iznenadili Jabuselea.

Tokom trening kampa vežbao sam dosta da igram kao centar, tako da nisam bio iznenađen. Pogotovo što Džoel Embid nije igrao, očekivao da ću biti rezervni centar iznad Andrea Dramonda i pomoćni treneri su mi to i rekli pred samu utakmicu. Trenirao sam naravno i kao krilni centar, tako da sam bio na terenu i u paru sa Dramondom. Iskreno mi je interesantno da imam dve uloge i biću spreman da tako bude i kroz sezonu“.


Dodao je Jabusele i da se oseća sjajno što je ponovo u NBA ligi.

Neću da lažem, neverovatan je osećaj. Još smo i pobedili, svi smo igrali dobro, tako da je ovo bilo sjajno veče i zaista sam srećan što sam ovde“, podvukao je Francuz.

Iako je predsezona, čak i protivnik nije bio iz NBA lige nego iz australijskog šampionata, pritom je samo Maksi igrao za Filu dok su Džoel Embid i Pol Džordž odmarali, evidentno je da se Jabusele privikao na stil igre u Americi i da je pokazao da Nurs može da se osloni na njega. A deluje i da je ostvario hemiju sa Kajlom Laurijem, isksunim veteranom sa kojim će uglavnom deliti parket.

On je deo ekipe, dugo je u ligi. Odličan je dodavač i čita igru brže nego ostali. Kada priča, mi slušamo. Posle mog prvog koša rekao mi je da posle bloka odmah krenem ka košu i da će mi on dodati. Mislim da smo ostvarili dobru konekciju i da ćemo dobro sarađivati tokom sezone“.


I trener Siksersa Nik Nurs nije krio svoje zadovoljstvo partijom francuskog reprezentativca.

Mislim da odigrao izuzetno i da je pronalazio svoje pozicije na parketu. Kada su ga preuzimali niži igrači, kažnjavao ih je na niskom postu, što je manje više i radio tokom perioda koji je proveo u Evropi. Teško ga je braniti kada igra leđima, pogotovo protiv nekog ko je manji od njega. U ligi ga čekaju ’veći momci’, pa ćemo onda da vidimo kako će se snaći“, rekao je Nurs i nastavio:

Imao je nekoliko sjajnih poteza i kada je igrao licem ka košu. Bio je prisutan i na skoku. Bilo je spekulacije da li može da gradi veće centre od sebe, da li može povremeno da odigra i ’pik end pop’, sve je to uradio na ovoj utakmici i sve je bilo odlično za prvi put“, istakao je Nurs.

Inače, Jabusele je u prvom mandatu u NBA ligi igrao za Boston Seltikse, onda je jednu sezonu proveo u Kini, pa jednu u Asvelu, da bi 2021. godine obukao dres Reala, sa kojim se2023. popeo na krov Evrolige, mada nije učestvovao na Fajnal-foru, budući da je u drugoj utakmici četvrtfinalne serije protiv Partizan Mozzart Beta na pod rvačkim zahvatam bacio Dantea Egzuma.


tagovi

Geršon JabuseleNik NursDžoel Embid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara