Najviše poena, drugi na listi najboljih trojkaša, najviše asistencija i čudesni Bogdanović

Vreme čitanja: 3min | ned. 15.09.19. | 17:38

Ovog puta nismo prošli, ali vratićemo se mi... Kompanija MOZZART sigurno neće sada okrenuti leđa momcima koji su nam doneli toliko radosti. Otud i 2.000.000 dinara koje će u sklopu kampanje Više od igre biti uplaćene u humanitarne svrhe

Španija je krunisana, Riki Rubio je nagrađen i priznanjem za MVP-a, Luis Skola je pokazao da je klasa večna, a Srbija se sa Mundobasketa vraća razoćarana što se nije ona našla na podijumu, iako je imala fenomenalnog Bogdana Bogdanovića – zvančno člana najbolje petorke ovogodišnjeg Svetskog prvenstva - i pride dala najviše poena na turniru u Kini što je rezultovalo i sa 2.000.000 dinara prikupljenih za humanitarne svrhe u akciji MOZZART kompanije “Više od koša”.

Peto mesto svakako nije prava slika dometa ove generacije srpskih košarkaša, ali i porazi su sastavni deo sporta. Ovog puta nismo prošli, ali uvereni smo – vratićemo se mi. Još jači, još pametniji.

Izabrane vesti

A da ovaj tim puca od potencijala pokazuje i konačna statistika koja kaže da je Srbija ubacila 753 poena, ubedljivo najviše na Svetskom prvenstvu. Drugoplasirana SAD je čak 61 poen iza (692), dok je šampionska ekipa Španije stala na 675. Efikasniji su bili i Australijanci (687) i Argentinci (688), ali Furija je bila prava kad je bilo najbitnije.

U vrhu smo naravno bili i u mnogim drugim statističkim kolonama. Recimo, ubacili smo 81 trojku uz procenat šuta od 40,5 odsto, dve manje od Amerikanaca koji su jedini bili ubitačniji od nas sa distance. Naravno, to je pre svega zasluga čudesnog Bogdanovića, koji je čak 35 puta loptu probacio kroz obruč šutevima iza linije za tri poena. Čisto da shvatimo koliki je do podvig, samo su još Novozelanđanin Kori Vebster (24) i Australijanac Pati Mils (23) prebacili 20! U stvari, Bogdanović sam je dao više trojki nego čak sedam reprezentacija u Kini!

Sa tih 753 poena i 81 trojkom srpska reprezentacija je u kasu za humanitarne svrhe u kampanji “Više od koša” ubacila čak 1.574.000 dinara, ali je kompanija MOZZART, ponosni sponzor Košarkaškog saveza Srbije, odlučila da podigne ulog i donira okruglo 2.000.000 diara. Podsetimo, svaki poen Srbije donirali smo sa 1.000 dinara, svaku trojku sa 10.000, a onda dodali i 426.000 kao šlag na tortu. I uvereni smo da će sledeći put ček biti još deblji, jer će i rezultati biti bolji. Toliko su nam radosti doneli naši košarkaši da im sigurno nećemo sada okrenuti leđa.

Da se vratimo još malo na statistiku, izabranici Aleksandra Đorđevića su bili najbolji i po procentu šuta iz igre (53,5 odsto), šuta za dva poena (62,6%), peti sa linije penala (80%, Brazil je pogodio čak 82,8 slobodnih bacanja), izdao nas je skok, uprkos tome što smo imali četiri dominantna centra tu smo bili tek 11. na turniru (39 po utakmici, Amerikanci dobacili do 43), a imali smo i ubedljivo najviše asistencija – 203, odnosno 25,4 po meču što je doduše i zasluga lakih rivala u uvodnim fazama. Španci i Austrijanci su podelili drugo mesto sa po 182 asistencija, slede Česi sa 170.

Odbrana, to je svima jasno, nije bila najbolja, pa smo po broju ukradenih lopti tek na 19. mestu:57 iliti 7,1 po meču), poređenja radi, Nigerija ih je na svega pet utakmica sakupila 56, a Argentinci na osam čak 80, okruglo 10 po meču. Bilo je i previše izgubljenih lopti, 110 odnosno 13,8 po meču, od ekipa koje su igrale četvrtfinale samo je Australija imala više (121).

Kad gledamo individualno, moramo da počnemo od Bogdanovića, sa 183 poena iliti 22,9 po utakmici bio je najefikasniji igrač turnira, pobegao je Patiju Milsu za poen, dok je trećeplasirani Evan Furnije ostao daleko iza sa 158. I sve to je Bogdanović radio uz sjajnih 55,6 odsto šuta iz igre što ga je svrstalo na šesto mesto liste najpreciznijih šutera. Za tri poena 53 odsto, tu je odskočio nama dobro poznati Blejk Šilb sa čak 64,7 procenata, Bogdanović je sedmi.

Najbolji naš skakač je sa 7,5 skokova po meču bio Nikola Jokić, Stefan Jović je prednjačio sa 5,4 asistencija.

Da, ovog puta nismo prošli, ali vratićemo se mi... Još jači. Još pametniji.

(FOTO: FIBA Basketball)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara