Detalji posle utakmice protiv Valensije (©Star Sport)
Detalji posle utakmice protiv Valensije (©Star Sport)

Najveći Zvezdin ispit - bez najboljeg na Zenit

Vreme čitanja: 6min | uto. 22.12.20. | 10:45

Sa ili bez Džordana Lojda Zvezdin plan treba da bude isti – da iskoristi Zenitovu slabost u Sibur Areni i pokuša da odnese prvi brejk posle onog u Milanu prošlog meseca...

Iz izolacije pravo u avion. Posle dosta neizvesnosti ekspedicija Crvene zvezde otputovala je za Sankt Peterburg u popodnevnim časovima pošto su ponovljeni testovi pokazali da je virus korona prisutan samo kod jednog košarkaša. Pravila Evrolige prilično jasna i nalažu da se utakmica odigra ako ekipa ima najmanje osmoricu zdravih košarkaša na raspolaganju.

Prema nezvaničnim informacijama, virusom korona zaražen je Džordan Lojd, pa se zato Crvena zvezda potpuno neočekivano našla pred najvećim ispitom - da pokaže takmičarsko lice protiv Zenita u Sankt Peterburgu (TV Sportklub, 18.00).

Izabrane vesti

Podsetimo, derbi susret Jadranske lige protiv Cedevite Olimpije odložen je ekspresno pošto su rezultati testiranja pokazali prisustvo Covid-19 kod najboljeg košarkaša crveno-belih. Crvena zvezda se tokom dosadašnje sezone samo jednom našla u situaciji da igra bez Džordana Lojda. Bilo je to u šestom kolu Jadranske lige protiv Primorske u Kopru. Zvezda se tada dobro preznojila i namučila da odnese dva boda za Beograd. Kompletan ishod tog susreta nedavno je obrisan i registrovan je službenim rezultatom 20:0 pošto je Primorska istupila iz regionalnog takmičenja zbog nagomilanih dugova...

Okolnosti su pred gostovanje Zenitu nešto drugačije. Šef stručnog štaba imaće na raspolaganju poslednje pojačanje Kina Koloma. Španski reprezentativac trebalo je da debituje već u nedelju protiv Cedevite Olimpije, ali je dobio dva dana više za uklapanje u novi tim, sistem, ali i da nauči sve akcije i uzme određeni broj minuta u Sankt Peterburgu. Nastup prvog plejmejkera Lengstona Hola i dalje je upitan zbog prirode povrede koju vuče, bez obzira što je poslednjih dana delimično trenirao sa ekipom i što je redovno otputovao za Sankt Peterburg.

A sada malo o Zenitu... U pitanju je jedna od onih ekipa koja bolje igraju na strani, nego kod kuće. Koliko je to zapravo tačno pokazuje samo letimičan pogled na tabelu Evrolige. Igrači Ćavija Paskvala upisali su šest pobeda u osam evropskih gostovanja ove sezone, dok na pet mečeva u svojoj dvorani ima tek dva trijumfa. Za razliku od mnogih takmaca, Paskval je krug nosilaca igre sveo na tek šest-sedam imena, što se više poklapa s onim vremenima pre nego što je promenjen format Evrolige.

Zenit je od početka takmičarske 2020/21 prošao dugačak put. Posle savršenog početka i šest pobeda u svim takmičenjima, gde su padali skalpovi Efesa u Istanbulu i Barselone u Sankt Peterburgu, Zenit je tri pune sedmice bio van takmičarskog ritma zbog prisustva virusa korona među igračima i članovima stručnog štaba. Iako je odmah po povratku na teren usledio poraz od Olimpijakosa kod kuće, Zenit je nastavio da pruža dobre igre, ali uglavnom na strani. Tek u prošlonedeljnom susretu protiv Bajerna prekinuta je serija poraza na domaćem parketu gde su se celim plenom počastili još Himki i Fenerbahče. Nepovoljne rezultate iz ta dva meča anulirale su pobede nad Albom, Baskonijom, Žalgirisom i Valensijom na gostovanjima!

Zenit u poslednje tri utakmice ima dva poraza, s tim što su isti došli od Reala u Madridu i CSKA u Moskvi. Dakle, nema za čim Paskvalova ekipa mnogo da žali, jer posle trinaest odigranih utakmica osam recki bi potpisali mnogi u elitnom klupskom takmičenju, pa i Crvena zvezda.

Zenit ima dva izrazita šutera u dobro poznatom licu Biliju Beronu, te Ostinu Holinsu. Obojica sa distance šutiraju preko 40 odsto, što vadi prosek ekipe koja prosečno šutira tek nešto više od 35 odsto. Logično, Beron i Holins su udarne igle u napadu i od njihovog šuterskog raspoloženja dosta zavisi. Ipak, mašinovođa ovog tima Kevin Pangos. Kanadski plejmejker slovenačkih korena je posle dugog oporavka od nezgodne povrede levog stopala uspeo da pronađe novi život u Zenitu gde se vratio igrama iz druge sezone u Žalgirisu koje su ga preporučile kasnije Barseloni. Nalazi se na gotovo 36 odsto pogođenih šuteva van linije 6,75 metara, ali osim toga što je prvi kreator sa 6,3 asistencije po utakmici, najbolji je strelac Zenita sa gotovo 11 poena po meču. Nije tajna da je Pangos bio na radaru Crvene zvezde letos, ali kada je Zenit pobedio i dobio potpis, na Malom Kalemegdanu okrenuli su se drugim rešenjima.

Pod košem najveća pretnja je Arturas Gudaitis. Litvanski košarkaš takođe je iskoristio Sankt Peterburg kao dobru sredinu za oporavak košarkaške karijere posle duge i teške povrede. Centar koji je neposredno pre kidanja prednjeg ukrštenog ligamenta čak izjavio da je jako blizu odlaska u NBA ligu polako se vraća u formu, ali je i dalje daleko od rola iz vremena u milanskoj Olimpiji, kada je bio jedan od vodećih igrača u sastavu. Trenutno je na proseku od 8,1 poen, što ga čini šestim najboljim strelcem u Zenitu posle Pangosa (10,8 poena), Holinsa (9,8), Vila Tomasa (9,2), Aleksa Pojtresa i Berona (8,9).

Upravo je Vil Tomas jedna od opasnosti zbog koje će Zvezdina odbrana biti na posebnom oprezu. Prekaljeni krilni košarkaš igra jako dobro u poslednje vreme, a u prethodnih šest utakmica samo na gostovanju Realu nije uspeo da pređe dvocifrenu granicu. Samo u ovom intervalu ima prosek od 12 poena, a bio je među najvažnijim karikama u napadu kada su pobeđeni Alba u Berlinu i Žalgiris u Kaunasu, dok je sa 13 poena, sedam uhvaćenih lopti i četiri asistencije potpisao trijumf protiv Bajerna. Nije neko ko se mnogo raspucava sa distance, ali zna da pogodi i u nizu, kao protiv Žalgirisa kada je imao 3/3, ali gotovo je po pravilu na jednom ubačenom hicu iz jednog ili najviše dva šuta, a momenti poput onih protiv Fenerbahčea kada je imao 1/5 praktično su statistička greška.

Iz drugog plana vreba još jedan poznati li. Radi se o Kej Siju Riversu. Njegove igre u Zenitu prilično su šarene i donekle podsećaju na vreme kada je igrao u Zvezdi. Ako pogledamo samo minulih pet utakmica dvocifreni učinak imao je u porazima od Reala i CSKA, dok je protiv Žalgirisa, Fenera i Bajerna imao šest, dva i tri poena, uz ne tako pohvalne procente šuta. Ali, ne treba zaboraviti da je bio među najvažnijim pojedincima u onim pobeda nad Efesom i Barsom na početku sezone i da uvek može da zatrpa koš svakog protivnika kada je u šuterskom ritmu.

Mateuš Ponitka (©Shutterstock) Mateuš Ponitka (©Shutterstock)

Napadačka statistika Mateuša Ponitke zamaskirana je u nekim dobrim rolama kao protiv Baskonije, kada je ubacio lični ovosezonski rekord sa 18 poena, odnosno protiv Albe i Valensije kada je imao 14, odnosno 10 poena. Uglavnom je tu da bude koristan za ekipu, da odradi onaj prljavi deo posla i potuče se s protivničkim zvezdama, pohvata neke lopte na skoku i podeli po koju asistenciju. Još od Albe je u šuterskom kontraritmu, ali treba biti oprezan jer zna da bude opasan ako mu se ostavi višak prostora.

Zenit je poslednjeplasirana ekipa po ukupnom ostvarenom indeksu korisnosti (1064), ali u odnosu na konkurenciju ima jednu ili čak dve utakmice zaostatka. Napadački je pretposlednji sa bezmalo 73 poena u proseku i u tom pogledu samo je Fenerbahče slabiji. Po broju timskih asistencija je na 12. poziciji sa 16,7 završnih dodavanja po utakmici, isto mesto zauzima i sa 32 uhvaćene lopte, a među najslabijima je u pogledu ukradenih lopti (5,8), ubačenih dvojki (17,4) i trojki (8,4), procentu uspešnosti s distance (35,6%)... Dakle, ni po čemu se Zenit ne izdvaja posebno, ali je opet na odličnoj sedmoj poziciji tabele Evrolige.

Sa ili bez Džordana Lojda Zvezdin plan treba da bude isti – da iskoristi Zenitovu slabost u Sibur Areni i pokuša da odnese prvi brejk posle onog u Milanu prošlog meseca...

EVROLIGA - 16. KOLO

Utorak

18.00: (1,35) Zenit (16,0) Crvena zvezda (3,50)

18.30: (2,30) Anadolu Efes (14,5) Barselona (1,70)

20.15: (1,45) Makabi (15,0) Panatinaikos (3,05)

20.45: (4,40) Asvel (17,0) CSKA (1,25)

21.00: (1,15) Real Madrid (20,0) Alba (6,00)

Sreda

18.00: Žalgiris - Bajern

18.45: Fenerbahče - Olimpijakos

20.45: Olimpija Milano - Baskonija

21.00: Valensija - Himki



tagovi

Džordan LojdSaša ObradovićKK Crvena zvezdaZenit Sankt PeterburgEvroliga

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara