Huan Nunjez
Huan Nunjez

Najveći španski talenat: Morao sam da odem iz Reala da bih napredovao

Vreme čitanja: 2min | uto. 15.11.22. | 11:00

MVP ovogodišnjeg Evrobasketa za igrače do 20 godina objašnjava zašto se preselio u Ulm

Pošto je 2019. godine, kao 15-godišnjak popeo Španiju na evropski vrh u konkurenciji kadeta, dve godine kasnije je sa tek ugašenih 17 svećica na rođendanskoj torti ostvario dečački san - debitovao je za seniore Reala. Zatim je prošlog leta, iako dve godine mlađi od drugova iz nacionalnog tima i većine rivala, mladu reprezentaciju Španije predvodio do još jedne kontinentalne krune, zbog čega je proglašen trenutno najvećim španskim talentom.

A onda je Huan Nunjez povukao za mnoge neočekivan potez. Odbio je da potpiše profesionalni ugovor sa Kraljevskim klubom. Izabrao je ponudu nemačkog Ulma!

Izabrane vesti

"Osećao sam da moram da napustim Real da bih nastavio da rastem i učim. Ovo je važan korak u mojoj karijeri jer je mladom igraču potrebna minutaža. U Španiji nije bilo tako lako da odem u drugi tim jer je Real imao pravo prečeg odbijanja, odnosno mogu da pariraju drugim ponudama. tada se pojavila opcija sa Raciofarmom (Ulmom). To je mesto u kome ih nije briga za godinu rođenja, a klub vode veoma mladi ljudi. Pružaju mogućnost", rekao je Nunjez za El Pais.

Priznaje da mu nije bilo lako da se preseli iz velegrada kakav je Madrid u Ulm čiji je broj stanovnika (130.000) tek nešto veći od maksimalnog kapaciteta stadiona Santjago Bernabeu pre renoviranja (120.000).

"Odlazak iz Madrida je bila teška i tužna odluka. Tamo sam proveo sedam godina, rastao sam kao igrač i kao čovek, ali osećao sam da je potrebna promena sredine za moje dobro. Srećan sam zbog toga, osećam se odgovornim."

U Madridu je Nunjez prošle sezone, na 22 utakmice ACB lige ispisao prosek od 6 minuta, 1,1 poena, 0,8 skokova i 0,8 asistencija, dok je u dresu tima iz rodnog grada Alberta Ajnštajna nanizao prosek od 19,9 minuta, 5,9 poena, 4,1 asistencije, 2,9 skokova i 1.2 ukradene lopte na 11 mečeva u Bundesligi, Evrokupu i Kupu Nemačke.

"Prilagođavam se. Prvi put u životu živim sam, što je obogaćujuće iskustvo. Postajem malo stariji, učim da preuzimam više odgovornosti. Idem u kupovinu u supermarket. Snalazim se s nekoliko izraza na nemačkom, dok čekam profesorku", dodaje Nunjez koji sa saigračima komunicira na engleskom jeziku, a maternji jezik koristi u komunikaciji sa slovačkim stručnjakom Antonom Gavelom, svojevremeno igračem Mursije.


tagovi

Huan NunjezKK Real MadridEvrokup

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara