(Reuters)
(Reuters)

Na šta ovo liči? Opet sramota, pustili Južnom Sudanu pogrešnu himnu, Partizanov plej se razbesneo (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | ned. 28.07.24. | 13:08

Predvođena Karlikom Džonsom afrička selekcija proekretom u drugom poluvremenu savladala Portoriko (90:79)

Trebalo bi da je sve pod konac, a nije. Ili su Francuzi olako shvatili organizaciju ili joj nisu dorasli. Tek su uvodni dani Olimpijskih igara, međutim, neki propusti su toliko očigledni i poražavajući da postaju tragikomični. Domaćini najveće planetarne smotre su više puta omanuli da čovek mora da se zapita šta je sledeće.

Počelo je tako što je tokom svečanog otvaranja delegacija Južne Koreje predstavljena kao Severna Koreja (!?); zatim je rečeno da će defilovati Turci, a na ekranu su se pojavili sportisti iz Tunisa; Novak Đoković je kritikovao Međunarodni olimpijski komitet zbog pravila oko učešća trenisera; a onda još jedan skandal u režiji Francuza. Uoči uvodnog meča Grupe C košarkaškog turnira pustili su pogrešnu himnu!

Izabrane vesti

Pred početak susreta Južni Sudan – Portoriko u Lilu dvoranom su odjekivali taktovi himne – Sudana! Istog onog od kojeg se Južni Sudan odvojio 2011. posle višedecenijskog građanskog rata u kome je stradalo više od 2.000.000 njegovih ljudi. I kad je napokon ova zemlja, jedan od najsiromašnijih na planeti, dočekala da debituje na Olimpijskm igrama, da se čuje njena himna, u slavu nezavisne države, Francuzima kao da je svejedno.

Reprezentativcima Južnog Sudana i njihovim pristalicama ni najmanje. Publika naklonjena afričkoj selekciji je toliko negodovala da je, praktično, naterala organizatora da prizna grešku, zaustavi intonjiranje himne Sudana i ušlo se u paniku da se nađe odgovarajuća melodija. Potrajalo je... Za to vreme publiak je aplauzom bila uz košarkaše Južnog Sudana, shvatili su i Portorikanci koliko je ovo pogodilo njihove rivale, pa su se solidarisali. Sve dok nije puštena odgovarajuća himna, mada dok je cela zbrka trajala Venijen Gabrijel je otišao u svlačionicu – valjda iz protesta – i propustio taj dugo čekani trenutak.

Ništa od pomenutog, ipak, nije omelo afričku reprezenataciju da zabeleži premijernu pobedu na turniru (90:79).

Iako je Portoriko postigao uvodnih osam poena na meču i tako stekao prednost, održavao je sve do početka drugog poluvremena, najviše pogocima sa distance i serijom trojki, Južni Sudan je ostvario trijumf. U prvom redu zbog uticaja budućeg košarkaša Partizana, Karlika Džonsa. Američki plej (koji je igrao za ovu selekciju i na Mundobasketu 2023) predstavljao je pokretačku snagu tima. Utakmicu je završio sa 19 poena, iz igre je šutirao sedam od 15, ubacio tek četvrti pokušaj za tri, ali je bio nepogrešiv sa linije slobodnih bacanja (četiri pogotka), zabeležio šest skokova, imao isti broj asistencija i izgubio samo dve lopte. Bio je koristan za ekipu na oba dela terena, naročito u prelomnim trenucima meča, kad je Portoriko prišao na dva razlike, ali je pokazao da je igrač koji preuzima odgovornost i to je umeo da proslavi.

Osim Džonsa, dvocifreni u pobedničkom sastavu bili su još Marijal Šajok (15), Nuni Omot, Bul Kul (po 12), Peter Jok (11). Kao po običaju, kod Portorika je prednjači Hose Alvarado (26 poena, tri trojke).


tagovi

FIBAJužni SudanKarlik DžonsPariz 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara