Nikola Jokić (©Reuters)
Nikola Jokić (©Reuters)

MVP! MVP! Nikola Jokić neće kući bez medalje

Vreme čitanja: 3min | uto. 06.08.24. | 16:41

Najbolji košarkaš sveta spasao Srbiju da ne ispadne sa Igara – 95:90

MVP! Zato je najbolji košarkaš sveta! Nikola Jokić neće iz Pariza bez olimpijske medalje i zato nije dao danas Srbiji da ispadne.

Prva zvezda NBA lige je dominirala kada je bila najveća drama i igrom ispod oba koša u produžetku donela Srbiju pobedi nad Australijom – 95:90.

Izabrane vesti

Rezultat koji bismo mogli da slavimo skoro kao osvajanje medalje, jer pravo je malo čudo kako smo se vratili posle apsolutno užasnog početka. Odbranu smo igrali skoro na amaterskom nivou, šutrali za trojke umesto da loptu dodamo u Jokićeve ruke i tako dozvolili protivniku da već posle 13 minuta igre ima nestvarnih 24 poena razlike - 44:20.

Besneo je selektor Svetislav Pešić u tim trenucima na tajm-autu, vikao na igrače kao retko kad, ali je uspeo da izvuče reakciju ekipe. Usledila je serija Srbije od 41:16 i Srbija je povela sa 61:60.

Ali ako je neko pomislio da smo tu prelomili utakmicu - grdno se prevario. Jer to je bio samo početak porođajnih muka Orlova.

Kad je odbrana profunkcionisala stao je napad. Srećom, i Australijancima koji su se u prvom poluvremenu uzdali u nezaustavljivog Petija Milsa. Samo u tom delu igre as koji će sledeće nedelje proslaviti 35. rođendan isporučio nam je 20 poena i baš on je isprovocirao tu Pešićevu "besedu".

"Koliko je Mils šutirao penala? Dva puta od 20 poena. Dvadeset poena daje, nijedan faul ne pravimo?! Mislite da pobedimo, na koji način?”, grmeo je selektor.

Reči upozorenja igrači su shvatili ozbiljno. Mils je na kraju zaustavljen na 26 poena, Džoš Gidi je dodao još 25, ali je Srbija imala - Nikolu Jokića.

Jeste u prvom poluvremenu neke važne poene dao i Marko Gudurić, jeste tada Ognjen Dobrić ubacio par važnih trojki, Aleksa Avramović je dizao energiju u defanzivi kada su drugi ostajali bez daha, imali su svoje trenutke i Bogdan Bogdanović i Vasilije Micić, ali da se tama ne spusti na Srbiju postarao se Jokić. Delio je asistencije, hvatao lopte pod obručima i najbitnije - davao poene.

Na kraju 21 od najboljeg igrača NBA lige, uz 14 skokova i devet asistencija, opet mu je jedna falila za tripl-dabl, za čak 38 minuta na parketu! Tek da zauvek zaćute svi oni koji su govorili da nam Jokić ne treba i da ga ne zanima. Igrao je Jokić danas i četvorku i peticu, igrao i odbranu na neverovatnom Petiju Milsu na vrhu reketa, skidao loptu sa obruča, stizao i da zatvori sve rupe i uspeo da izvuče tim do mesta među četiri najbolja tima na turniru.

Bogdan Bogdanović je stao na 17 poena, pet skokova i šest asistencija, a dvocifreni su bili i Vasilije Micić (14), te Dobrić i Gudurić.

Ali ovo nije bila utakmica koja je dobijena lepršavom igrom i atraktivnim potezima. Put do polufinala kopao se ašovom. I svako malo bi Srbi udarili na neki ogroman kamen, kao onda kada je Mils minut i po pre kraja regularnog toka pogodio za produžetak.

I tamo je Australija imala svoju šansu, ali nije imala rešenje za Nikolu Jokića.

Srbija ide u završne borbe za medalju i čeka boljeg iz dvoboja SAD i Brazila. Kad je ovo preživela, ništa nije nemoguće.

SRBIJA – AUSTRALIJA 95:90

/17:31, 25:23, 25:11, 15:17, 13:8/

Dvorana: Bersi, Pariz

Gledalaca: 12.317

Srbija: Plavšić, Petrušev 9, Jović, Bogdanović 17, Marinković, Dobrić 11, Jokić 21, 14sk, 9as, Micić 14, Gudurić 11, Davidovac, Avramović 10, Milutinov 2.

Australija: Danijels, Gidi 25, Mils 26, Grin, Ingls, Delavedova, Ekzum 12, Lendejl 5, Kej, Mekvej 13, Magni 2, Rit 7.


KOŠARKA - OLIMPIJSKE IGRE

Četvrtfinale, utorak:

Nemačka – Grčka 76:63

/Vagner 18 - Adetokunbo 22/

Srbija – Australija 95:90 posle produžetka

/Jokić 21, 14sk, 9as – Mils 26, Gidi 25/

18.00: (3,70) Francuska (16,0) Kanada (1,35)

21.30: (1,90) Brazil (hendikep 26,5) SAD (1,90)

*** Kvote su podložne promenama


tagovi

košarkaška reprezentacija Srbijekošarkaška reprezentacija AustralijePariz 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara