MV3! MV3! MV3!

Vreme čitanja: 4min | čet. 09.05.24. | 01:34

Nikola Jokić stao rame uz rame sa Mozesom Melounom, Lerijem Birdom i Irvinom Medžikom Džonsonom među osvajačima tri MVP priznanja, ukupno devetorica imaju bar tri

Svaka čast Luki Dončiću i pogotovo Šeju Gildžesu Aleksanderu zbog svega što su uradili tokom prvog dela NBA lige, ali MVP nagrada zasluženo odlazi u ruke Nikole Jokića!

NBA liga je objavila dan i vreme objave dobitnika najznačajnijeg individualnog priznanja, a posle dosta neizvesnosti i čak atipične medijske tišine sa one strane Atlantika, zvanično je obelodanjeno da je srpski centar po treći put u karijeri proglašen za najkorisnijeg među najboljima na svetu.

Izabrane vesti

Iza Jokića ostali su Šej Gildžes Aleksander i Luka Dončić koji su pre nešto više od dve sedmice svrstani u red ovogodišnjih finalista. Šej je vodio Oklahomu Siti do prvog mesta na Zapada čime je ovaj tim postao zvanično najmlađi u istoriji NBA lige koji je stigao do plej-ofa sa vrha tabele. Luka Dončić je beležio neke briljantne brojke tokom sezone, doveo Mavse do pete pozicije i kasnije zvanično postao najbolji strelac za sezonu 2023/24.

Obojica su imali svoje argumente da budu u miksu za MVP, ali je izbor pao na superzvezdu Denver Nagetsa. Nikola Jokić je stao rame uz rame sa košarkaškim velemajstorima, Mozesom Melounom, Lerijem Birdom i Irvinom Medžikom Džonsonom kao trostruki osvajač MVP nagrade. Na tom je mestu trebalo da se nađe još prošle godine, ali je izbor ipak pao na Džoela Embida što na kraju nije ispalo toliko loše, jer je Jokić nosio Denver do kraja, do NBA trona i doneo mu prvu šampionsku titulu.

Jokić je u prvom delu sezone odigrao čak 79 utakmica, praktično bez ikakve prave zamene u sastavu Denvera jer Deandre Džordan najveći deo takmičenja nije ni bio korišćen, pa je praktično prva zamena bio Eron Gordon u nešto drugačijoj koncepciji petorke. Centru iz Sombora je malo nedostajalo za tripl-dabl prosek! Beležio je 26,4 poena, 12,4 skokova i devet završnih dodavanja. Imao je takođe i drugi najviši PER (Player Efficiency Rating) 31,3 u sezoni i samo je Džoel Embid - doduše, sa 39 odigranih utakmica, zbog čega nije ispunio uslov da bude kandidat za MVP nagradu - bio ispred sa koeficijentom 34,4. Denver je ligašku fazu završio na drugom mestu.

Iako je nagrada za ponos, teško da će je Nikola Jokić dočekati sa prevelikim entuzijazmom. I ranijih godina je isticao da mu MVP priznanje ne znači previše, a ovogodišnji izbor dolazi u nezgodnom trenutku, tokom selidbe u Mineapolis na nastavak polufinalne serije Zapada sa Minesota Timbervulvsima. Denver je zadobio dva teška udarca od Vukova u svojoj Bol Areni i pred nastavak serije svi su svesni da mora daleko bolje, kako se ne bi dogodilo 'metlanje' aktuelnog šampiona!

Možda bi MVP nagrada mogla da deluje na Nagetse da se konačno pokrenu i naprave nešto konkretno u nastavku serije, da je učine zanimljivijom i neizvesnijom...

Jokić je prve košarkaške korake napravio u svom rodnom Somboru, posle čega prelazi u Vojvodinu gde je zablistao u juniorskoj kategoriji. Na deset mečeva u dresu novosadskog kluba beležio je 25,6 poena i 11,9 skokova, uz prosečni indeks korisnosti 32,9! Ubrzo je dobio poziv iz Mege gde je nastavio svoj uzlet ka zvezdama. Sa juniorskom ekipom Mege stigao je do polufinala prvenstva i finala kvalifikacionog turnira Evrolige u Beogradu. Kasnije je zadužio i MVP zvanje u ligaškom delu i na Fajnal Ejtu juniorske lige, dok je u Evroligi bio u idealnoj petorci.

Profesionalnu karijeru započeo je u Megi tokom sezone 2012/13. Ispod radara prošle su njegove partije među NBA skautima, što je Denver iskoristio da ga 2014. izabere sa 41. pozicije, nesluteći da će dobiti franšiznu zvezdu! Proglašen je za najkorisnijeg igrača ligaškog dela Jadranske lige u sezoni 2014/15, te za najboljeg mladog igrača. Tokom te takmičarske godine imao je 527 indeksnih poena, odnosno 22 po utakmici. Odigrao je 24 od 26 mečeva u Jadranskoj ligi i samo triput nije imao dvocifren učinak. Četiri puta je bio proglašavan za najkorisnijeg igrača kola, a poslednje priznanje stiglo je u poslednjem kolu kada je prikupio 39 indeksnih poena. Ujedno je bio i najbolji skakač regionalnog takmičenja sa 222 skoka, odnosno 9,25 po meču. U Superligi Srbije je nastavio sa odličnim izdanjima, pa je bio najbolji strelac i skakač ligaškog dela takmičenja. Mega je eliminisana u polufinalu od Crvene zvezde, posle čega odlazi u Denver Nagetse. Ostalo je istorija...

Tokom devet NBA sezona postao je šestostruki ol-star, tri puta član prve i u još dva navrata druge petorke takmičenja, bio je i u idealnom timu rukija, dok je prošle godine dostigao vrhunac kada je odveo Nagetse do šampionskog prstena i zvanja MVP finala! Sada je postao i jedan od retkih sa tri MVP priznanja...

Da li je vreme da kažemo - najbolji Evropljanin svih vremena u NBA?

VIŠESTRUKI DOBITNICI MVP PRIZNANJA

6 – Karim Abdul Džabar (Milvoki Baks, LA Lejkers).

5 – Bil Rasel (Boston Seltiks), Majkl Džordan (Čikago Buls).

4 – Vilt Čemberlen (Filadelfija Voriors, Filadelfija Seventisiksers), Lebron Džejms (Klivlend Kavalirs, Majami Hit).

3 – Mozes Meloun (Hjuston Rokets, Filadelfija Seventisiksers), Leri Bird (Boston Seltiks), Irvin Medžik Džonson (LA Lejkers), NIKOLA JOKIĆ (Denver Nagets).

2 – Bob Petit (Sent Luis Hoks), Karl Meloun (Juta Džez), Tim Dankan (San Antonio Spars), Stiv Neš (Finiks Sans), Stef Kari (Golden Stejt Voriors), Janis Adetokunbo (Milvoki Baks).

NapomenaBob Petit jedini nije uzastopno proglašavan najkorisnijim.


tagovi

Nikola JokićNBA ligaMVP NBA ligeDenver Nagets

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara