Luka Dončić (AFP)
Luka Dončić (AFP)

Morate nekada da izgubite da biste pobedili

Vreme čitanja: 6min | čet. 24.10.24. | 16:24

Dončić na misiji, "samo" treba svi da ga isprate

Nikada nije lepo izgubiti, pogotovo u finalu NBA lige, ali možda nje baš to trebalo da se dogodi Dalasu. Boston ih je nadigrao prošle sezone 4:1, sigurno je to ostavilo gorak ukus u ustima Luke Dončića i pogotovo Kajrija Irvinga koji je ranije u karijeri bio član Seltiksa. Sada su Mavsi "na misiji", a u pomoć im je pritekao Klej Tompson, takođe igrač željan dokazivanja posle 13 godina u Golden Stejt Voriorsima.

Znaju u Dalasu kako se sklapa šampionska ekipa. Pokušavali su godinama da je naprave, onda su i uspeli, ali se ona brzo rastala. Počnimo od prvog bitnog imena u istoriji Maveriksa.

Izabrane vesti

U pitanju je Rolando Blekmen, koga je Dalas birao kao petog pika na draftu 1981. godine. Pored njega u tim su stigli i Mark Agvajer i Džej Vinsent. Njih trojica su predvodila tim iz Teksasa u narednih nekoliko sezona. Kao i većina timova okom osamdesetih u plej-ofu nisu mogli ništa 1984. protiv Medžika Džonsona i "šoutajm" Lejkersa. Ali su se Mavsi mučili i godinu dana kasnije sa Portlandom, iako su u prvoj rundi izbacili Jutu. Sledeće sezone opet su Lejkersi bili kobni po Mavse, a onda i Sijetl. 1988. nadigrali su prvo Hjuston, onda i Denver i u finalu Zapadne konferencije sastali su se sa starim znancima iz Grada anđela. Ako im je za utehu, barem su ovoga puta namučili Lejkerse, koji su ih pobedili tek posle sedam utakmica. Od tog momenta, sve kreće nizbrdo...


Svetlost na kraju tunela krenula je da se nazire 1994. kada gao drugog pika birao Džejsona Kida koji je odmah pokazao o kakvom igraču je reč. Ipak, Dalas nije uspeo da sagradi dovoljno dobru ekipu oko Kida, pa Mavsi nikako nisu mogli da se domognu plej-ofa, te je Džejson brzo trejdovan u Finiks. Valja napomenuti da su tokom sezone 1996/97. trejdovali Džamala Mešburna u Majami, a u Dalas je barem na kratko stigao Saša Danilović, uz Kurta Tomasa i Martina Mursepa. Danilović je odigrao samo 13 mečeva za franšizu iz Teksasa pre nego što je potpisao za današnji Virtus iz Bolonje.

DALAS ŠAMPION NBA LIGE

Sve se okrenulo 1998. kada Dalas na draftu bira Dirka Novickog, a u ekipu pristiže i Stiv Neš. Konačno se kreće sa pobedama, ekipu 2000. kupuje Mark Kjuban, a u 2001. Mavsi ulaze u plej-of prvi put posle 11 godina. Odmah su pobedili Jutu, bilo je jasno da je Dalas ozbiljan, ali nedovoljno da bi se pobedili tada moćni San Antonio Sparsi. Nastavili su Maveriksi narednih godina sa dobrim partijama, a 2006. su konačno uspeli da se domognu finala.


I ono je bilo posebno. Novicki se sastao sa Majami Hitom, koje je predvodio Dvejn Vejd. Uspeo je Dalas da pobedi u prve dve utakmice, mirisalo je na titulu, ali se onda dogodio "Fleš". Vejd je jednostavno ubacio u petu brziznu, Maveriksi nisu imali odgovor na njega i Hit je pobedio četiri utakmice zaredom. Teško je reći da li je Majami zapravo imao bolji tim, ali u neku ruku nepremostiva prepreka za Dalas bio je i Šakil O'Nil, koji iako nije odigrao vrhunsku seriju, odvlačio je mnogo pažnje odbrani Dalasa.

POGLEDAJTE SVE KVOTE ZA POTENCIJALNE OSVAJAČE NBA LIGE

Sledeće godine Novicki je postao MVP, a onda se u Dalas vratio i Kid. Brzo je Kjuban shvatio da ekipa ima potencijal za nešto veliko, pa je sastavljen tim za titulu. U sezoni 2010/11 zajedno sa Tajsonom Čendlerom, Džejsonom Terijem, ali i Peđom Stojakovićem, Kid i Novicki su konačno imali roster za titulu. Nemac je tokom tog plej-ofa ušao u legendu. Prvi je stradao Portland, a onda i branilac titule, Los Anđeles Lejkersi, dok su Mavsi u finalu konferencije porazili Oklahomu, koju je tada predvodio mladi trio Vestbruk-Harden-Durant.

Onda dolazimo do finala. Naspram Novickog i titule stajao je Lebron Džejms, podjednako gladan. Ali i Dvejn Vejd i Kris Boš. Moćan je bio Majami, bila je to prva godina velike trojke na Floridi. Njih trojica nisu mogla protiv Nemca koji je tada igrao košarku života. Dominirao je Novicki, želeo je i da se osveti Vejdu za poraz od pre pet godina, i na kraju je uspeo. Posle šest utakmica Dalas je bio na postolju.

Posle titule ekipa se polako, ali sigurno raspadala. Svi su otišli, ostao je samo Dirk, uvek veran svojim Mavsima. Probao je Kjuban da sagradi još jedan šampionski tim oko njega, ali nije uspeo. Loše odluke donosio je tim iz Teksasa, nisu bili konkurentni na Zapadnoj konferenciji i bilo je vreme da se potraži nova buduća zvezda Dalasa. Tokom drafta 2018. godine Kjuban je trejdovao petog za trećeg pika i u Maverikse stiže Luka Dončić. Tokom njegove ruki godine Novicki je igrao svoju poslednju. Predao je baklju mladom Slovencu i polako kreće uspon Dalasa.

GLEDAJ SVE MEČEVE UŽIVO NA MOZZARTBET.COM

Gradili su Maveriksi oko Luke, i prošle godine su konačno sagradili ekipu vrednu titule. Borio se Dalas u plej-ofu prvo protiv Klipersa, onda su pali Tanderi i na kraju Timbervulvsi. Ponestalo je goriva Dončiću, pa je Boston sa 4:1 u finalu nadigrao Mavse.

Ove sezone bi ipak moglo da bude drugačije, mogli bi da vidimo Dalas na pobedničkom postolju, ali...

Pre svega je važno da Dončić bude zdrav. Propustio je celu predsezonu usled problema sa listom, ali bi trebalo da bude spreman večeras za meč sa San Antonijom. Pravo je čudo kako Luka i dalje nema nijednu MVP nagradu u svojoj vitrini, pa je možda ovo baš ta sezona u kojoj će skinuti Nikolu Jokića sa trona. Što se tiče same igre tiče, neće tu biti velikih promena. I dalje će Dončić imati loptu mnogo u svojim rukama, i dalje će nas oduševljavati svojim pasovima, a u stanju je i svako veče da ubaci 30+ poena.

Mnogo toga će zavisiti od Kajrija Irvinga. Iskusni bek se pokazao kao idealan par za Luku. Vrhunski je skorer, niko ne može da ga čuva u ligi i treba očekivati da uz Dončića bude udarna igla Mavsa.

Luka Dončić ubacuje San Antoniju više od 30.5 poena - kvota 1.90

Ovog leta pristigao je Klej Tompson. Izvrsni šuter se fenomenalno uklapa u ovaj tim, sada bukvalno ne možete da pomažete u "pik end rol" igri Dalasa. Ako to uradite, ostaće sam ili Kajri ili Klej, a možda i Pi Džej Vašington, još jedan dobar šuter. Ako ne pomognete, Dončić iz pika uvek može da pronađe centra koji rola, a ako branite pik u "dropu", neka vam je sa srećom, samo toliko ćemo reći.

Ti roleri ka košu biće Danijel Geford i Derek Lajvli. Veoma su slični igrači, tako da neće biti promena u stilu igre kada jedan izađe, a drugi uđe. Ako minute dobije Pauel onda može doći do malih promena, ali čine se da su shvatili svi u Dalasu da Kanađanin nije kadar za startnog ili rezervnog centra šampionskog tima.

Trener ekipe je već nekoliko puta pomenuti Džejson Kid. Tokom leta igrači rade na svojoj igri, ali je Kid takođe radio na sebi. Proveo je neko vreme sa slavnim Filom Džeksonom i rekao je da je dosta naučio i da jedva čeka da primeni neke savete koje je dobio.

Očekivanja od Dalasa su najviša moguća. Otvorili su šampionski prozor i sada je vreme da reči postanu dela. Kao i uvek biće ih spektakularno gledati, a nadamo se i okršaju Dončića i Jokića što je moguće kasnije u plej-ofu. Kakva bi to serija bila...

NBA večeras:

01.00: (7,25) Vašington (25,0) Boston (1,10)

01.30: (1,30) Dalas (15,0) San Antonio (4,00)

04.00: (1,75) Denver (12,5) Oklahoma (2,30)

04.00: (2,25) Sakramento (12,5) Minesota (1,80)



tagovi

Luka DončićKajri IrvingKlej TompsonDžejson Kid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara