Buongiorno Italia: UEFA, zaustavi ludilo!

Vreme čitanja: 6min | pet. 13.03.20. | 12:55

Gazeta najavljuje odlazak Ibrahimovića, Korijere predstavlja Fridkina, Tutosport se bavi ringišpilom golgetera

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Italijanski mediji sponozorišu sve glasnije ideju klubova Serije A da se odloži Evropsko prvenstvo kako bi se dao prioritete nacionalnim šampionatima i evrotakmičenjima da se regularno privedu kraju kada prođe pandemija. Piše se i o novim slučajevima zaraženih fudbalera koronavirusom. Korijere predstavlja Dan Fridkina kroz svedočanstva njegovih poznanika i saradnika u Hjustonu i najavljuje brzo potpisivanje novog ugovora Luisa Alberta i Lacija. Tutosport piše da je već počela velika trka za najbolje centarfore u Evropi, od Ikardija i Kejna preko Gabrijela Žesusa do Halanda i Vernera.

Izabrane vesti

LA GAZZETTA DELLO SPORT

“Evroludila”, kritikuje oštro Gazeta na naslovnoj strani način na koji UEFA rukovodi krizom u fubalu prouzrokovanu koronavirusom. “Od Lige šampiona do Evropskog prvenstva: sve je pod rizikom. Posle utakmica Juventusa i Napolija protiv Liona i Barselone već danas može da bude otkazan meč Bajern -Čelsi. Moguće je da u utorak budu zaustavljena sva takmičenja. Ludilo u Ligi Evrope: utakmice iza zatvorenih vrata a u Glazgovu stadion krcat”, stoji u podnaslovu.

Na unutrašnjim stranama milanski dnevnik stavlja na optuženičku klupu UEFA zbog toga što nije ni adekvatno reagovala i što okleva i nema hrabrosti da donese odluke. U suštini se kaže da je UEFA umesto da upravlja događajima dozvolila da bude u klještima događaja. Gazeta piše da je pomeranje Evropskog prvenstva izvesno i jedino logično rešenje budući da je važnije da se završe nacionalni šampionati i evropska kup takmičenja nego Evropsko prvenstvo koje može da bude odloženo za sledeću godinu.

“Zaražena lopta. I Gabijadini pozitivan. Juve 121 osoba u karantinu, uključujući i Andreu Anjelija”, izveštava list da je i centarfor Sampdorije pozitivan na test koronavirus. Kao i Rugani, i Gabijadini je imao blago povišenu temperaturu i nema ozbiljne simptome bolesti. Istovremeno se izveštava da su svi igrači Juventusa i Intera u karantinu, kao i osobe koje su bile u kontaktu sa Ruganijem. Osim 121 osobe u Juventusu i 60 osoba u Interu su (igrači, stučni štab i radnici u Apijano Đentileu) pod nadzorom i ostaće sve do 25. marta.

“Italijan Rangnik. Nemac uči intenzivno italijanski kako bi se što pre uklopio u Milanov univerzum”, izveštava Gazeta da se nemački stručnjak ozbiljno posvetio pripremama za dolazak na kormilo Milana. “Rangnik je angažovao lično učitelja za italijanski jer želi da na prvoj konferenciji za novinare, na zvaničnom predstavljanju, govori na italijanskom, bez prevodioca”, dodaje Gazeta.  S druge strane se kaže da je Ibrhimović sve bliži odluci da se vrati u svoju domovinu: ”Ibrina melanhonija za Švedskom”. U tekstu se kaže da je odlazak Bobana usmerio Ibrahimovića ka izlaznim vratima Milana, odnosno da neće produžiti ugovor sa Rosonerima.

“Između Milika i Napolija se čuju sirene Premijer lige: Arsenal i Totenhem, ko više nudi?”, izveštava list da je došlo do zastoja u pregovorima kluba i igrača i da je predsednik Aurelio De Laurentis spreman da proda poljskog napadača za 50.000.000 evra. Ugovor Milika ističe 2021. godine i dve strane se ne slažu oko plate i visine raskidne klauzule u ugovoru. Kao najzainteresovaniji timovi za centarfora Napolija se navode londonski klubovi, Totenhem i Arsenal. Istovremeno se  kaže da će Napoli napustiti i Kaljehon, Junes i Ljorente sledećeg leta. Vrlo je moguće da Petanja, koga je Napoli već kupio, bude upotrebljen da se stigne do novog centarfora. Tu se, pre svega misli na Belotija iz Torina. Paralelno se najavljuje dolazak Boge iz Sasuola dok je veliki rebus Lozano budući da je Meksikanac prošlog leta plaćen 42.000.000 evra.

CORRIERE DELLO SPORT

EURO 2021”, izlazi Korijere sa pretpostavkom da će se Evropsko prvenstvo u fudbalu odložiti na godinu dana. U podnaslovu se kaže da se oko tog predloga stvorio konsenzus između svih klubova Serije A i FS Italije. Sa odlaganjem Evropskog prvenstva stvorili bi se uslovi, piše Korijere, da se Serija A okonča do polovine jula. U tom kontekstu, list precizira, da bi došlo i do produžetka ugovora igrača i trenera zaa mesec dana, odnosno svi ugovori koji ističu 30.juna bili  bi pomereni na 31. jul, kako bi se sezona regularno završila.

“Čeferin kao Tonino Gvera”, satirična je kritika redakcijskog komentara Korijerea o radu predsednika UEFA. Naime, Tonino Gvera je italijanski pesnik koji je pod stare dane postao popularan jer je u jednoj reklami deklamovao “optimizam je životni parferm, optimizam leti”. Poput Tonina Gvere, objašnjava Korijere, Čeferin se uzda u optimizam da može da pobedi i promeni realnost.

“Fudbal se razboleo”, izveštava Korijere i o Gabijadinijevom slučaju koji je takođ pozitivan na koronavirus kao Rugani. U podnaslovu se kaže da su igrači Sampdorije u karantinu a da je Gabijadini smirio sve navijače i prijatelje izjavivši da se oseća dobro i da, zasada, nema ozbiljnih posledica.

“Tajni Fridkin”, donosi ispod zaglavlja najavu Korijere za priču o budućem vlasniku Rome. Dopisnik rimskog dnevnika iz SAD je napravio priču iz Hjustona, prebivališta Dana Fridkina, u kojoj je izneo stavove i zapažanja najbližih saradnika i ljudi koji dobro poznaju američkog biznismena.  Svi sagovornici navode da je u Fridkinovom srcu oduvek Rim imao veliko mesto i da je ljubav prema Večnom gradu preneo na njegov tim koji nosi ime grada. Takođe se prenosi stav sagovornika da će Fridkin biti velliko pojačanje jer kad on nešto počne da radi, završi do kraja i to sa uspehom.

Korijere izveštava i da je Lacio iskoristio pauzu da ubrza pregovore sa agentima Luisa Alberta oko produžetka ugovora. “Dogovor je na dohvat ruke”, naslov je teksta u kome se kaže da su strane postigle načelan dogovor i da se sada pregovora oko detalja da se ispegla do kraja ugovor. Španac će imati platu od 3.500.000 evra i dodatni bonus za svaku asistenciju i gol, po uzoru na Imobilea.

TUTTOSPORT

“UEFA, zaustavi ovo ludilo”, apeluje Tutosport na evropsku krovnu fudbalsku organizaciju posle scena koje su viđene u Parizu. “Tri hiljade navijača PSŽ-a pored stadiona sa Kurzavom koje se pridružio njihovom slavlju. Napad kašlja Dijega Koste u Liverpulu: to su dva dokaza da je situacija izmakla kontroli, potrebne su hitne i snažne odluke”, stoji u podnaslovu.

Ispod zaglavlja list objavljuje fotografiju prve dvojice zaraženih fudbalera Serije A, Ruganija i Gabijadinija: “Držite se momci!”. U podnaslovu se kaže da su dvojica igrača preplavljeni porukama podrške i solidarnosti kao i da su obojica uputili umirujuće poruke i pozvali sve ljude da poštuju pravila.

“I Anjeli u izolaciji. Real u karantinu”, piše Tutosport o činjenici da se 121 igrač, funkcioner i radnik Juvea nalazi u izolaciji posle Ruganijevog pozitivnog testa na koronavirus. Istovremeno se piše da će osim Reala u karantin morati i drugi evropski timovi čiji su igrači ili treneri zaraženi virusom.

Od fudbaslkih vesti u užem smislu definicije se izdvaja priča o kreiranom trouglu Ikardi – Kejn - Gabrijel Žesus. Juventus prati svu trojicu napadača za sledeću sezonu i pomerenja jednog od njih može da izazove lančanu reakciju selidbe golgetera u najvažnijim evropskim klubovima. U drugom tekstu se navodi da bi u ringišpil napadača mogli da se uključe Haland i Verner čije su raskidne klauzule pristupačne kada su u pitanju najbogatiji timovi Starog kontinenta.

“Inter, u igri je 130 miliona. Sa Ikardijem, Perišićem, Žoao Marijom i Lazarom, se puni kasa”, analizira Tutosport mogući idealni scenario koji predviđa prodaju igrača Intera na pozajmici. S druge strane se kaže da su veoma male šanse da Aleksis Sančez bude otkupljen sledećeg leta.

Piše: Željko Pantelić


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara