Frenk Nilikina (©Reuters)
Frenk Nilikina (©Reuters)

Mils i Gidi sipali sa svih strana! Nilikina umalo junak, Australija 'ukrala' pobedu Francuskoj

Vreme čitanja: 3min | ned. 21.07.24. | 23:56

Dajson Denijel dve sekunde pre kraja zavrnuo na drugi obruč i utišao Orlean

Viktor Vembanjama je spektakularan, čudo od deteta, neko ko će verovatno obeležiti narednu deceniju i možda promeniti košarku, ali Peti Mils je – neuništiv! Kada je zaličilo da dolazi novo doba, da Australija dobija nove lidere, podsetio je sve da je to i dalje njegov tim, da se on pita. Podsetio i pokazao protiv Srbije, a zatim i Francuske.

Sa svih strana i iz svih pozicija sipao je Peti Mils, ništa manje Džoš Gidi. Njih dvojica biće udarne igre Australijanaca na Olimpijskim igrama, no pobedu u Orleanu doneo im je – Dajson Denijels. Momak koji je pre dve godine biran kao osmi pik prve runde na NBA draftu je ’ukrao’ trijumf Francuzima i utišao dvoranu. I to dve sekunde pre kraja, tako što je zavrnuo loptu na drugi obruč – 83:82.

Izabrane vesti

Dajson Denijels se izmigoljio Nandu de Kolou i utišao Orlean. A, sve je bilo spremno za veliko slavlje. Jedna neopreznost francuskog veterana koštala je Trikolore pobede u generalnoj probi za Olimpijske igre. Junak je mogao da bude Frank Nilikina, pojačanje Partizan Mozzart Beta. Na pola minuta do završetka meča je realizovao oba slobodna bacanja, nije mu zadrhtala ruka, međutim, ostaće upamćeno samo da se Dajson Denijels izvukao, a Džoš Gidi ga iz auta spojio sa košem.

Upravo je Džoš Gidi bio pokretač velike serije i preokreta Australije, zajedno sa Petijem Milsom. Njih dvojica su kombinovano ubacili sedam trojki, više nego ostatak tima, a takođe su bili zaslužni i za više od polovine poena! Peti Mils je sa 24 bio najefikansiji akter susreta (šutirao 10/16 iz igre), četiri manje dodao je košarkaš Čikago Bulsa, a imao je i osam asistencija i šest skokova.

Peti Mils i Džoš Gidi su uveli meč u egal, istopili su osam poena prednosti Francuske – toliko je iznosila kada je Nikola Batum pogodio trojku – a ogroman doprinos dao je i Duop Rit strelac deset poena. Ipak, treća violina Australije, a na kraju i meč viner, bio je Dajson Denijels, koji je u poslednjim sekundama došao do 14 poena i bio ’glavni krivac’ što su domaći navijači nezadovoljni napustili dvoranu u Orleanu.

Australijanci su u visokom procentu (40 odsto) ubacivali trojke, a opet su zaostajali za Francuzima. Lošije su gradili u reketu, imali manje asistencija, i jedina dva parametra u kojima su uspeli da ostvare prednost su ukradene lopte i šut za dva. Naruku im je išlo što u završnici nije bilo Viktora Vembanjame, kome je malo nedostajalo da ostvari tripl-dabl. Zabeležio je 17 poena, 12 skokova i osam asistencija.

Kod Francuske su dvocifreni bili još samo Nikola Batum, koji se zaustavio na 12 poena, te Geršon Jabusele sa deset. Svi ostali – ispod proseka. Matijas Lesor tek šest poena, tri skoka i dve asistencije. Doduše, i skromna minutaža. Isto važi i za Frenka Nilikinu, koji je upisao sedam poena.


tagovi

Pariz 2024Olimpijske igreOlimpijske igre 2024košarkaška reprezentacija Francuskekošarkaška reprezentacija Australije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara