©Star Sport
©Star Sport

Micić i Filadelfija - da li su pravi spoj?

Vreme čitanja: 5min | uto. 12.05.20. | 19:32

Zašto najbolji srpski plejmejker ne bi smeo da propusti šansu da zaigra u NBA ligi...

Nedavne izjave Vasilija Micića da su naredne sezone njegove opcije isključivo “NBA ili Anadolu Efes“ pokrenule su diskusije o mogućoj selidbi srpskog reprezentativca na drugu stranu Atlantika, gde bi započeo novu avanturu u najjačoj košarkaškoj ligi sveta. Pošto NBA prava drži Filadelfija – jasno je da bi prvi izbor srebrnog asa iz Istanbula trebalo da bude tim iz Pensilvanije, osim ako Seventisiksersi u trejdu ne prepuste njegova prava nekom drugom. Što je sada teško za očekivati.

Micić je u tokom nepune dve sezone u Efesu stasao u red najboljih organizatora igre van NBA lige, zbog čega šira javnost kao potpuno logični scenario vidi njegov transfer u Filadelfiju. Ali, koliko bi zapravo Micić i Seventisiksersi bili dobar spoj? Vrlo verovatno - jako dobar. Vasilije Micić je u januaru napunio 26 godina i polako ulazi u zenit karijere, što bi trebalo da bude pravo vreme za njega da napravi sledeći iskorak i oproba se u globalnoj košarkaškoj eliti. A, Filadelfija je teoretski prava sredina za tako nešto. No, krenimo redom...

Izabrane vesti

Micićeva evropska “turneja“ dostigla je svojevrsni vrhunac. Transferom u Efes iznenadio je mnoge, a brzo se ispostavilo da je napravio najbolji potez dosadašnje karijere posle odlične saradnje sa Šarunasom Jasikevičijusom godinu dana ranije. Baš kao što je, uz predani rad i posvećenost igri, to činio kroz epizode u Crvenoj zvezdi, Tofašu, Žalgirisu... Zajedno sa Šejnom Larkinom izgradio je partnerstvo koje je Efesu donelo toliko čekanu titulu prvaka Turske i vicešampionsko zvanje na Starom kontinentu. Ove je godine dodatno iskočio i Efes poveo do prvog mesta u ligaškom delu Evrolige do uvođenja vanrednog stanja, uz zastrašujuću demonstraciju moderne košarke gde su upravo Larkin i on mnoge naterali da priznaju kako je Efes ubedljivo najveći kandidat za evropski tron.

Do pauziranja sezone Micić je bio peti asistent elitnog takmičenja sa 5,8 završnih dodavanja, uz 14,5 poena na respektabilnih 46,9 odsto pogođenih šuteva iz igre i bezmalo 40 odsto za tri poena iz 5,4 pokušaja u proseku. Na to dodajemo još vrtoglavih 96,4 odsto sa linije slobodnih bacanja, gde je samo Tajler Kavano iz Albe bolji u celoj Evroligi! Kako je svoje ime već postavio u red najboljih plejmejkera u Evropi, verovatno glavni motiv za ostanak mogao bi da bude uokviren u osvajanju Evrolige. Više nego konkretan razlog, definitivno. Ali... NBA je nešto što bi Vasilije Micić trebalo da iskusi!

Setimo se primera Miloša Teodosića. U iščekivanju evropske krune sa CSKA, kapiten srpske košarkaške reprezentacije je san o igranju u NBA ostvario tek sa 30 godina. Nažalost, nezgodna povreda plantarne fascije – upala tetive koja spaja prste i petu – oročila je Teodosićev ostanak u NBA na nepune dve godine, a osim toga njegovo telo nije moglo da isprati jak ritam košarkaškog života s one strane bare. Zbog toga se prošlog leta vratio u Evropu i obukao dres Virtusa iz Bolonje. Zbog briljantnih košarkaških predstava u ove dve sezone Efes je zaslužio da bude na krovu Evrolige, a evropska “Braća Spleš“ da se okite najvažnijim peharom. Ali, šta ako bi istanbulskom klubu zbog ovih ili onih razloga (čitaj: prekida sezone zbog pandemije COVID-19 ili kvaliteta najvećih takmaca) promakla titula ove godine? Da li bi Efes uspeo da zadrži Larkina i šta bi bilo s Micićem ako bi njegov partner otišao? Sve je trenutno u domenu teorije, ali Micić ne bi trebalo da dozvoli Teodosićev scenario i da kroz nekoliko godina izjavi kako mu je žao što u NBA nije otišao ranije...

A šta bi Vasilija Micića dočekalo u Filadelfiji? Verovatno idealna sredina za otvaranje novog poglavlja u karijeri. Zašto? Iako je spoljna linija Filadelfije trenutno dobro popunjena, činjenica je da trener Bret Braun nema čoveka koji bi na pravi način odmenio Bena Simonsa. Tu ulogu je kroz sezonu nosio Šejk Milton i u odsustvu povređenog Simonsa imao je nekoliko sjajnih utakmica i zapaženih uloga. Filadelfija je do Miltona imala Ti Džeja Mekonela koji je do odlaska u Indijanu vrlo dobro znao da odradi ulogu rezervnog plejmejkera i ekipa je dosta izgubila njegovim odlaskom. Tu dolazimo do Vase i njegove košarkaške klase koja bi dobro doša Seventisiksersima. Objektivno, doneo bi mnogo više nego što bi Milton ikada mogao, jer pored strašne vizije igre ima i odličan šut za evropske košarkaške standarde, a uz to je i dobar u obavljanju defanzivnih zadataka. Uvek ostaje otvoreno pitanje kako bi se uklopio u uslove znatno brže i fizički zahtevnije košarke, ali tako je praktično kod svih evropskih igrača koji prelaze na taj, viši nivo. Osim što bi mogao da odmeni Simonsa, koji Filadelfiji donosi tu atipičnu notu taktičke filozofije i igre, Micić bi lako mogao da izraste u predvodnika druge petorke tima i postane neko ko bi održao visok kvalitet igre kroz rotaciju. Od toga bi Filadelfija svakako mogla da profitira.

Ogroman plus za Micića mogle bi da budu još dve stvari – činjenica da bi imao prostor da se uklopi zajedno sa Simonsom u petorci, odnosno to što mu je pik'n'rol igra gotovo besprekorna. Simons je poznat kao atipičan plejmejker sa odličnom vizijom terena, ali slabim šuterskim karakteristikama i neko je ko se tradicionalno ne upušta u pokušaje sa distance. Micić bi imao mogućnost da optereti protivničku odbranu van linije 7,24 metara, pogotovo jer ima potencijal lakog prilagođavanja na razliku u udaljenosti polukružne linije. Teoretski bi značajno rasteretio Simonsa, što Filadelfiji suštinski treba. Kao specijalista za igru iz pika, što je dokazao nebrojano puta u kombinaciji sa Brajantom Danstonom i Tiborom Plajsom u Efesu, postoji verovatnoća da bi “kliknulo“ između prve zvezde File Džoela Embida i njega. A, ne treba podsećati da se u NBA ligi jako cene oni sa dobrim osećajem za igru iz bloka...

“To je moj stil igre. Mogao sam da imam manje minuta, da imam manju ulogu, ali tokom dosadašnje evropske karijere već sam zavredneo status igrača koji može da igra u produženoj ulozi, iznad 20 minuta. To je nešto što me možda čeka i u NBA ligi“, izjavio je nedavno Micić.

Svaki korak u nepoznato, ipak, nosi određenu žrtvu. Opet, kao neko ko ulazi u zenit karijere, da li je Micić spreman da prihvati sekundarnu ulogu u Filadelfiji i postane zamena jednom od najboljih organizatora igre? Da li bi prihvatio da izgubi trenutni status u Evropi i bori se za minute u NBA? Osim toga, američki mediji u poslednjim spekulacijama ističu i faktor njegovog ugovora u Filadelfiji. Micić je prevazišao nivo ruki ugovora jer bi u NBA stigao kao oformljen igrač sa imenom, pa bi Fila morala da spremi dobar finansijski paket za njega.

Filadelfija bi teoretski izuzetno profitirala od Micićevog transfera, ali praktično sve ostaje na njemu i pravu izbora. A, svoju šansu ne bi trebalo da propusti...

Piše: Nikola STOJKOVIĆ (nikolaS_msport)

Foto: ©Star Sport


tagovi

Vasilije MicićAnadolu EfesFiladelfija Seventisiksers

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara