Tristan Vukčević (AFP)
Tristan Vukčević (AFP)

Mesta nisu rezervisana, ali Tristan nema validnu kartu

Vreme čitanja: 4min | pon. 07.10.24. | 12:53

Srbin čeka šansu i razvoj situacije

Prošle sezone gledali smo putujući cirkus zvani Vašington Vizards kako pobeđuje 15 i gubi 67 utakmica, što im je donelo drugog pika na draftu i krilnog centra Aleksandera Sara. Mnogo mora toga da se poklopi da bi Vizardsi u skorije vreme bili bilo kakva ozbiljna ekipa i teško da će im Aleksander Sar biti od bilo kakve pomoći da napreduju ove sezone, uz svako poštovanje momku iz Bordoa.

Zato će ova ekipa i naredne sezone biti među najlošijima, ako ne i najlošija. Prošle sezone igrali su najbržu košarku u NBA ligi, ali su isto tako i bili treća najgora odbrana i peti najgori napad lige. Iako nisu bili najlošiji u svemu, uspeli su jedva da namaknu 15 pobeda.

Izabrane vesti

Naravno, najviše u ekipi su se pitali Džordan Pul i Kajl Kuzma, dva glavna kauboja. Kuzma je čak i imao dobru statistiku, koja ga možda i stavlja na tržište, pošto je beležio 22,2 poena na 46% šuta iz igre i solidnih 34% za tri poena, uz 6,6 skokova i 4,2 asistencije. Videli smo i neke kombinacije Brajana Kifa, gde je Kajl Kuzma startovao kao centar, u nedostatku igrača na poziciji broj pet.

Deni Avdija je bio treći najbolji igrač, ali je napustio ekipu, kao i Tajus Džons i Danijel Gaford.


Svašta se dešavalo u tim Vašington Vizardsima, za koje su prošle sezone igrala 24 košarkaša, a jedno od iznenađenja je bio odlazak Tristana Vukčevića usred sezone u SAD iz Partizana gde nije ni igrao, dok je odjednom dobio poziv da ode u NBA ligu.

Dvadesetjednogodišnjak rođen u Sijeni je dobio svoju priliku i odigrao 10 utakmica za Vašington Vizardse, od čega je četiri meča startovao. Igrao je i na poziciji četiri i na poziciji pet.

Iskoristio je svojih 15,3 minuta po utakmici potencijalni srpski reprezentativac. Imao je 8,5 poena, uz 3,6 skoka i 1,3 asistenciju. Šutirao je 27,8% za tri, što mu je bila jedina mana na 3,6 šutnutih trojki po meču, s obzirom da ga oni gledaju na streč peticu ili streč četvorku, čiji je cilj jednostavan - šut za tri poena u ekipi koja igra najbržu košarku u ligi.

Ipak, pokazao im je Tristan Vukčević da ima kod njega mnogo toga drugog, kao što je napadanje obruča i solidna zaštita istog, po čemu i nije bio toliko poznat u svojim ograničenim epizodama u Real Madridu i Partizanu.

Nije Tristan toliko dobar igrač u pikenrolu, ali lako može i to da se sredi, zavisi šta Brajan Kif hoće od ekipe i kako će izgledati Vašington Vizardsi.

Tristan je potpisao dvosmerni ugovor sa Vizardsima i jedini je trenutno u timu iz Kapital 1 Arene koji ima takav ugovor. Verovatno će se zbog toga Vukčević šetati između Vizardsa i njihovog tima u razvojnoj ligi i čekati da dobije normalan ugovor.

Na poziciji krilnog centra je sve popunjeno i teško da će tu Vukčević moći da traži svoju priliku.


Kajl Kuzma je naravno kao najbolji igrač u glavnoj poziciji, drugi pik sa drafta Aleksander Sar čeka svoju šansu, zatim je tu i bivši drugi pik sa drafta Marvin Begli, kao i Entoni Gil. Što se tiče Beglija, on će verovatno igrati na poziciji centra, kao i pomalo zaboravljeni Rišon Holms, koji je pitanje da li će biti zdrav i da li će dobiti šansu. Zbog toga je i dobio svojih osam minuta u predsezonskoj utakmici pred kraj kada je sve bilo rešeno jer je jednostavno takva situacija, ali pošto se vodi kao centar, da li ima mesta za Tristana na toj poziciji?

Startni centar je Jonas Valančijunas, međutim pitanje i za litvanskog centra koliko će se zadržati u Vizardsima i da li mu je to dugoročni plan. Tu Vukčević može da traži svoju šansu i da igra centra. Na stil igre Vizardsa bi legao kao streč petica i šuter za tri poena, dok u odbrani ne bi toliko morali da brinu protiv drugih visokih igrača jer je jednostavno ceo Vašington loš u odbrani i ne trude se baš da budu pobednička ekipa.

Naravno, put preko Valančijunasa, Beglija i Holmsa je dug i trenutno je sve to nerealno, ali... Valančijunas ima 32 godine, Holms ima 31 i jasno je da se više isplati Vašingtonu da razvije mladog igrača u liku Tristana Vukčevića, nego da razigrava veterane koji nabijaju statistiku kako bi "zaboli" još jedan dobar ugovor pred dane kada više neće biti ni igrači na kraju klupe.

Ako Kajl Kuzma ili Aleksander Sar dožive neku povredu ili možda čak i Kuzma bude trejdovan i tu Vukčević može da čeka svoju šansu na četvorci, gde je igrao prošle sezone veći deo svojih minuta. Ne treba očekivati od Vukčevića za početak mnogo minuta, da počne uopšte sezonu u Vizardsima umesto u razvojnoj ligi, da ne skrenemo baš na u mrak na autoputu bez upaljenih svetala, ali između pet i deset minuta na bilo kojoj poziciji u najlošijem timu lige je i više nego dobro.

Makar, za početak.


tagovi

Tristan VukčevićVašington Vizards

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara