Mega započinje crnogorsku turneju, Cedevita Olimpija protiv Ulma

Vreme čitanja: 3min | sre. 11.09.19. | 11:13

Radna sreda za mnoge članove Jadranske lige

Ulazimo u samu završnicu priprema za predstojeću takmičarsku godinu u ABA ligi. Klubovi već uveliko igraju prijateljske mečeve i bruse formu za početak sezone, a ništa drugačije nije ni danas. Na teren će danas istrčati čak četiri kluba sa Jadrana koji će pokušati da dođu do pobeda važnih za samopouzdanje pred početak najvažnijih borbi.

Duel koji naravno privlači i najviše pažnje je onaj između Mornara i Mega Bemaksa. Na osnovu njihovih igara u dosadašnjem delu ovog pripremnog perioda, samo jedno je izvesno - biće ovo prilično efikasan duel. Jednostavno, ofanzivan stil gaje i jedan i drugi, sa mnogo lepih poteza u napadu, te će navijači moći da uživaju u atraktivnoj košarci.

Izabrane vesti

Okosnicu Mege ove sezone činiće igrači sa područja bivše Jugoslavije. Zanimljivo, u ekipi nema nijednog „stranca“ (doduše, Filip Stanić ima nemački pasoš), a  najstariji igrač u ekipi u trenutku pisanja ovog teksta ima samo 22 godine. To je Luka Ašćerić, a prate ga Edin Atić i Nikola Tanasković . Samo njih trojica su 1997. godište, a svi ostali imaju koju godinu manje. Dakle, klub baziran u Naselju „Braće Jerković“ i ovoga puta ide u napad sa mladim snagama, što svakako obećava zanimljivu sezonu. Naravno, mnogo toga će zavisiti od šuterske forme Nikole Miškovića, ali i od toga kako će se u tim uklopiti Ognjen Čarapić po povratku sa priprema za Mundobasket.

U klub su preko leta došli Marko Simonović iz Cedevita Olimpije, Jurij Macura iz Baskonije, a Dejan Milojević se odlučio da sastavu priključi Marka Brekića, Novaka Musića i već pomenutog Filipa Stanića iz OKK Beograda, sa kojim Mega inače ima sklopljenu saradnju.

Mega je u pripremni period ušla još 22. jula, a od tada, pa do danas odigrala je čak sedam pripremnih utakmica. Na samom startu dva puta je savladana kineska ekipa Sičuan Blu Vejls u Beogradu, potom je na Bahamima ostvaren polovičan učinak protiv finaliste NCAA lige, Teksas Teka, a po povraku u prestonicu viđen je „remi“ sa Karšijakom, pobeda protiv Kluža i poraz od Darušafake u neizvesnoj završnici.

Isto tako zanimljivo leto je i iza Mornara, koji je u sastav doveo neverovatno veliki broj igrača. Sead Šehović, Milko Bjelica, Derek Nidam, Brendis Rajli-Ros, Damir Markota, Džejkob Pulen, Mirza Begić i Darington Hobson. Sve su to košarkaši koji su došli u crnogorski klub u proteklih nekoliko meseci. Ima tu nekih zaista zvučnih imena, ali je pitanje koliko će vremena biti potrebno da sve „klikne“, jer gotovo da je zamenjena čitava startna petorka.

To dodatno opravdava sledeća činjenica - Mornar je od početka septembra igrao pet prijateljskih susreta, a dobio je samo dva. Nakon trijumfa nad Balkanom iz Botevgrada, usledio je poraz protiv Borca iz Čačka, a potom i još jedna pobeda protiv Solnoka. U Beogradu je crnogorski klub upisao još dva neuspeha - protiv Crvene zvezde i FMP-a. Videćemo da li će im glave doći i treći beogradski klub, sa razlikom da će ovoga puta ipak biti domaćini.

Zaigraće danas i novoformirana Cedevita Olimpija, predvođena Boutrajtom, Blažičem i Miler-Mekintajerom. Naravno, slovenački tim neće moći da računa na Marka Simonovića, koji se i dalje nalazi miljama daleko na Svetskom prvenstvu u Kini. Rival će im biti nemački Ratiofarm iz Ulma, koji se trenutno nalazi na manjoj „balkanskoj“ turneji. Zanimljivo, tim iz Ljubljane otvoriće novu sezonu u ABA ligi, pošto će u petak 4. oktobra u Beogradu gostovati u Hali „Ranko Žeravica“, gde ih očekuje meč sa Megom.

Za kraj, tu je okršaj između novog člana ABA lige, Sikst Primorske i prošlogodišnjeg osvajača Palakanestra, Rejer Venecije. U ovom pripremnom periodu veliki broj košarkaša napustio je slovenački tim, ali je zadržana okosnica tima. Uz pojačanja kakva su Žiga Dimec, Stefan Holt i Aleksandar Lazić, Primorska bi mogla ozbiljno da zapreti italijanskom timu.

Ovaj klub dobio je specijalnu pozivnicu da zaigra na ABA Superkupu u Zagrebu gde će se sastati sa Crvenom zvezdom, a zanimljivo sa istim klubom će igrati i u prvom kolu nove sezone u Beogradu.

ABA LIGA - PRIJATELJSKE UTAKMICE

Sreda
18.30: Cedevita Olimpija - Ratiofarm Ulm
19.00: Sikst Primorska - Rejer Venecija
20.00: Mornar Bar - Mega Bemaks

Piše: Srđan TODOROVIĆ
Foto: MN Press, Star Sport


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara