Mega se držala poluvreme, Zvezda trojkama do pobede na Novom Beogradu

Vreme čitanja: 4min | pon. 13.01.20. | 18:51

Fino raspoređeni poeni gostiju i trijumf na početku teške nedelje

Prvi od tri ispita u samo pet dana ove nedelje u Beogradu, Zvezda je uspela da položi. Mega se večeras pokazala kao prilično žilav orah, ali samo u prvom poluvremenu. U drugom delu igre, gosti su uspeli da zategnu odbranu, a da koševima sa distance faktički steknu i odlučujuću razliku, koja nije bila ugrožena sve do samog kraja. To znači da je tim sa Malog Kalemegdana prišao samo na korak do mesta koje vodi u plej-of ABA lige - 85:103.

Uspela je Mega da tokom prvog poluvremena nametne brz ritam, koji joj je uglavnom odgovarao tokom ove i nekih ranijih sezona. Zvezda ga jeste ispratila, ali sigurno ne u tolikoj meri u kojoj je priželjkivala, pošto razlika ni u jednom trenutku nije uspela da dođe do dvocifrene.

Izabrane vesti

Domaći su, ipak, dopuštali preveliki broj poena, što je tim poput Crvene zvezde oberučke prihvatio, naročito u trećoj četvrtini. Tim Dragana Šakote tada je dodatno zategao odbranu, a u ofanzivi je bio isto tako dobar kao i u uvodnih 20 minuta, čime je došao do ključne prednosti na ovoj utakmici.

Obe ekipe su sasvim solidno ušle u utakmicu. Mega je od starta pokazala Zvezdi da na Novom Beogradu neće tako lako doći do bodova. Povrh svega u probleme sa ličnim greškama je vrlo brzo ušao Boriša Simanić, koji je za svega tri-četiri minuta sakupio tri faula, pa je Šakota morao da još od početka promeni neke taktičke zamisli.

Rezultatski egal bio je na snazi kroz najveći deo prve četvrtine. Mega je uspela da nametne svoj ritam, uz dosta brzu igru, pa nije ni bilo čudno što je nakon uvodnih deset minuta na semaforu Zvezda vodila sa svega dva poena razlike - 18:20.

Sličnu igru kao i u prvoj deonici videli smo na početku druge. Zvezda je konstantno bila za korak ispred Mege, ali nije uspevala da stvori ozbiljniju rezultatsku zalihu, pošto su ekipe uglavnom bile “razdvojene” jednim posedom.

Uglavnom se igralo poen za poen sve do polovine ovog perioda kada su crveno-beli poenima Štimca otišli na tada respektabilnih plus sedam. Lepo je Zvezda kroz ovaj period raspodelila poene po igračima, što je delimično pravilo problem domaćima. Razlika se manje-više nije ni menjala kroz ostatak prvog poluvremena. Simonović i Peri su energijom održavali Megu “iznad vode”, koja je pred odlazak na veliki odmor i dalje bila u igri - 43:49.

Već na samom početku drugog poluvremena, Zvezda je uspela da dođe do dvocifrene prednosti, pogodivši nekoliko šuteva sa distance. Razlika je samo nastavila da se uvećava kako je treća četvrtina odmicala, pošto napad Mege nikako nije funckionisao. Sa druge strane, crveno-beli su nastavili da pogađaju, uglavnom sa distance, čime su na pet minuta do kraja trećeg kvartala došli i do velikih plus 21.

Nakon toga, Mega se malo trgla, uspela je da veže nekoliko solidnih napada, ali je razlika i dalje bila poprilično velika. Crveno-beli su samo nastavili da "sipaju" na šutu za tri poena, pa su stoga pred poslednjih deset minuta već imali utakmicu "u džepu" - 62:81.

Poslednja četvrtina protekla je u prilično očekivanom tonu. Mega je pokušavala da donekle ublaži razliku, u par navrata je u tome i uspevala, ali crveno-beli nisu dopustili da ovaj meč uđe u nešto neizvesniju završnicu, čime bi eventualno ugrozili trijumf. Na kraju se samo postavljalo pitanje kojom razlikom će večerašnji meč biti završen, te da li će Crvena zvezda doći do stotke. Gosti su u tome uspeli, pa u dobrom raspoloženju dočekuju predstojeće duele u Evroligi. Sa druge strane, Megi ostaje da u nekim narednim utakmicama pokuša da se domogne bitnih bodova u borbi za opstanak.


MEGA BEMAKS – CRVENA ZVEZDA 85:103
/18:20, 25:29, 19:32, 23:22/

Dvorana: Ranko Žeravica, Novi Beograd;
Gledalaca: oko 2.000;
Sudije: Uroš Obrknežević, Milan Nedović, Matej Špendl.

MEGA BEMAKS: Mišković 2, Peri 31, Atić 6 (7sk), Marjanović -, Ašćerić 4, Simonović 18, Nenadić 8, Cerovina -, Macura 2, Stanić 3, Mesiček 7.

CRVENA ZVEZDA: Panter 13, Kuzmić 6 (6sk), Braun 2, Davidovac 5, Lazić 8, Beron 17, Dobrić 5, Gist 11 (4as), Dženkins 17 (5sk), Simanić 5, Jovanović 2, Štimac 12.


ABA LIGA – 15. KOLO

Petak
Cibona - Zadar 89:60
/Novačić 20 - Alen 20/

Subota
Krka - Budućnost 73:72
/Kouzi 21 - Kobs 17/

Partizan - Cedevita Olimpija 96:95
/Jaramaz 16 - Blažič 22/

Mornar Bar - Primorska 99:84
/Nidam 22 - Lazić 23/

Nedelja
Igokea - FMP Železnik 91:82
/Lešić 21 - Rit 19/

Ponedeljak
Mega Bemaks - Crvena zvezda 85:103
/Peri 31 - Beron 17/

Foto: ABA liga (KK Mega Bemax / Ivica Veselinov)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara