FIFA dala predloge za prelazni rok: Stari ugovori važe i posle 30. juna, moguće pomeranje termina

Vreme čitanja: 2min | pet. 03.04.20. | 19:14

Novi ugovori počeli bi da važe tek po početku nove sezone

Bilo je jasno da će virus korona doneti određene promene vezane za naredni prelazni rok. Veliko pitanje postavljalo se oko ugovora igrača koji ističu ovog leta, kao i onih koji su već dogovoreni za narednu sezonu. FIFA je odlučila da istupi i objasni da će dozvoliti da ugovori važe i nakon 30. juna, odnosno do početka nove sezone.

Svetska kuća fudbala iznela je niz predloga nakon sastanka sa Međunarodnom unijom fudbalera (FIFPro), kao i Međunarodnom unijom klubova (ECA). Pored već navedenih promena, među njima su navedene i promene vezane za predstojeći prelazni rok.

Izabrane vesti

Prema već postojećim pravilima, jedna godina ugovora traje do kraja same sezone, što bi prema propozicijama bio 30. jun. Pošto je jasno da će se ove godine fudbal igrati i posle tog datuma, to je napravilo određene probleme svim stranama. FIFA predlaže da se ugovori svakako nastave i da traju do datuma koji će biti prolašen za početak nove sezone.

Novi ugovori, kao recimo onaj koji su načili Hakim Zijeh i Čelsi, ne i počeli prvog jula, već na početku nove takmičarske godine. U slučaju da se stara i nova sezona preklapaju, prednost će imati stari klub, koji će imati pravo da ga zadrži kako bi se zadržala regularnost takmičenja.

Ovo će biti pravila koja će samo privremeno biti dodata u pravilnik, ali FIFA ne može ni na koji način da utiče drugačije na produžetak ugovora. Sve, naravno, zavisi i od lokalnih zakona o radu.

Termin prelaznog roka je problem za sebe. FIFA navodi da bi nacionalne federacije mogle da ga suspenduju. Prema pravilima, on mora početi posle završetka prethodne sezone i trajati maksimalno 12 nedelja. Pošto se tekuća neće završiti na adekvatan način, savezi mogu da proslede zahtev za novim terminima i da ih prilagode u skladu sa mogućnostima.

Premijer liga i druge velike lige će gotovo izvesno biti presudne kada je reč o pomeranju termina prelaznog roka. Ukoliko ulože zahtev za pomeranjem prelaznih rokova, FIFA će sasvim sigurno to procesirati na odgovarajući način i prihvatiće predlog.

Foto: Shutterstock


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara