Ekipa Srbije (© FIBA)
Ekipa Srbije (© FIBA)

Marina ponovo u ulozi alhemičarke - potraga za novom zlatnom generacijom u Parizu

Vreme čitanja: 6min | pet. 26.07.24. | 09:00

Treće uzastopne Olimpijske igre za košarkašice Srbije. Vreme je da se neke nove devojke pokažu u najboljem svetlu kod selektorke Marine Maljković

Prošli su dani sestara Dabović, nema više ni legendarne Sonje Vasić i Jelene Bruks koje su se oprostile od reprezentativnog dresa na prošlim Olimpijskim igrama, ali jedna stvar je konstanta u srpskoj ženskoj košarci - Marina Maljković. Legendarna selektorka ponovo mora da preuzme ulogu alhemičara i pronađe novu zlatnu generaciju. Zadatak nije lak, posebno ne na Olimpijskim igrama gde se nalazi 12 najjačih ekipa na svetu, ali srpske košarkašice su tu da nas potencijalno najprijatnije iznenade u Parizu.

Realno je teško očekivati da ponovimo veliki uspeh iz Rija kada su nas dame oduševile bronzanom medaljom, a igrali smo i polufinale na prošlim Olimpijskim igrama. Ali kao što smo istakli, većina igračica koje su bile liderke su sada u penziji i na nekim mlađim devojkama je da pokušaju da izgrade novu generaciju sa Marinom na klupi.

Izabrane vesti

"Ovo su naše treće OI, i nove devojke su dokazale da vrede, da su među najboljih 12 u svetu. Mi se nadamo i želimo da što više ljudi iz naše zemlje bude u toj grupu, to je mnogo teško. Prošla generacija se stvarala dugo, po mojim procenama deset godina, sve dok se nije došlo do zlata 2015. u Budimpešti", rekla je Marina Maljković.

Čak sedam devojaka iz sadašnjeg tima će debitovati na Olimpijskim igrama. Glavna uzdanica će biti verovatno naturalizovana Amerikanka Ivon Anderson, ali treba očekivati da ozbiljne uloge imaju Jovana Nogić, Nevena Jovanović i iskusna Saša Čađo. Naravno nismo zaboravili ni snažnu Tinu Krajišnik u reketu.

"Ova grupa je sastavljena od šest-sedam neiskusnih devojčica, koje nemaju reper za evroligaško takmičenje i grupe devojaka kojima je Pariz poslednja stanica pred završetak karijere. Sve to znači samo jedno, da ćemo ići na pobedu bez razmišljanja i da ćemo požrtvovano, kao što ste navikli od ove reprezentacije, ulaziti u meč sa svakim protivnikom."

Problem je što Olimpijske igre ne ostavljaju puno prostora za greške ili bilo kakve kalkulacije. Nalazimo se u grupi sa Španijom, Kinom i Portorikom. Po svim procenama Kineskinje su te koje su glavni favoriti, ali kako Marina ističe, ulazimo sa fajterskim mentalitetom.

"Portoriko je izrazito borbena ekipa, slična Nigeriji, zato smo izabrali da sa njima igramo poslednji meč pred OI. Fajterska ekipa sa dosta prljave igre. Mi ih dobro poznajemo, igrali smo, dolazili su u Beograd, nema tu tajni. Možda ih manje poznajete, ali smo pre Australije igrali sa njima. Nisu se menjali dugo, imaju neke pojedince koji su među boljima. Najbolja igračica je dominantna u igri jedan na jedan u Evroligi. Što se tiče Kine, evropska klupska košarka je u velikom padu. Predviđam lošu situaciju. Kina sada umesto jednog igrača otvara šansu za 2-3, Amerikanke će otići u Kinu i najbolje američke igračice će možda otvoriti svoju ligu od januara. Evroliga, Evrokup će doživeti veliki pad. Samim tim oni su na Australiji pokazali šta su, a Španija ima smenu generacija, ali ni blizu nama. Imaju svu dominaciju, pre svega u jakim domaćim ligama. Ono što smo uspeli u Valensiji malo da ih poremetimo, bila je slatka pobeda. Nadam se da će ovde devojke uspeti to da urade ponovo."

Ako se nešto može zaključiti po ovim rečima je da će meč protiv Španije biti od ključnog značaja za prolazak u narednu fazu takmičenja. Realno je istaći da je Kina u ovom momentu jača od nas, a Portoriko slabiji, što znači da odluka pada protiv Španije i to u trećem kolu.

Košarkašice otvaraju Olimpijske igre u nedelju od 21 čas protiv Portorika. Na tom meču bismo morali da upišemo pobedu i onda ćemo lakše disati. Sledi meč protiv Kine 31. jula, a onda Španija 3. avgusta.

SVE U ZNAKU AMERIKANKI

Tim SAD (© FIBA)Tim SAD (© FIBA)

Što se tiče kompletnog turnira, baš kao što je to slučaj i kod muškaraca, sastav Sjedinjenih Američkih Država je daleko ispred ostalih po kvalitetu. Zapravo to je kod žena toliko izraženo da u ovom momentu ni ne možemo da pričamo da Amerikanke imaju nekog dostojnog rivala. Ako one kojim slučajem ne osvoje zlatno to bi bilo bez ikakve dileme najveće iznenađenje na kompletnim Olimpijskim igrama.

Govorimo o reprezentaciji koja dominatno osvaja zlata kada igra u najjačem sastavu. Dovoljno je samo reći da trenutno jure osmu uzastopnu zlatnu medalju na Olimpijskim igrama.

Ne samo što su osvajali zlata u Atlanti, Sidneju, Atini, Pekingu, Londonu, Riju i Tokiju, već nisu izgubile utakmicu na Olimpijskim igrama još od 1992. godine u polufinalu. Od tada, surova dominacija.

Nešto slično se očekuje i sada u Parizu. Za preostale dve medalje boriće se Francuska, Belgija, Australija i Kina... Nadamo se i nekom srpskom čudu. Devojke su tu da se bore, a mi da navijamo.

KOŠARKAŠICE NA KOJE MORATE DA OBRATITE PAŽNJU

Možda ženska košarka ne uživa popularnost kao muška, ali i to se godinama menja i razlika je sve manja. Zato moramo da vam izdvojimo neke igračice koje bi mogle da obeleže ove Olimpijske igre.

1. Ami Akonkvo - Nigerija

Verovatno u ovom momentu najbolja košarkašica iz Afrike. Aktuelna osvajačica MVP nagrade sa FIBA Afrobasketa za žene 2023. godine kada je u proseku beležila 17 poena i osam skokova po meču.

2. Ivon Anderson - Srbija

Naša Ivon. Srbija u ovom momentu ne može bez pomoći naturazilovane Amerikanke koja dominira na oba kraja terena. Baš zbog njenih izdanja smo i uspeli da se kvalifikujemo na Olimpijske igre.

3. Džuli Alemand - Belgija

Bez ikakve dileme najbitnija košarkašica u Belgiji. Iskusna igračica na poziciji beka posebno zablista kada igra za nacionalni tim, a očekuje se isto i na ovim Olimpijskim igrama. Posebno raduje činjenica da je uspela da se oporavi od povreda koje su je mučile.

4. Lauren Džekson - Australija

Ljubiteljima ženske košarke ovu devojku ne moramo posebno da predstavljamo. Samo ćemo napistati da je ovo najbolja košarkašica u istoriji Australije. Žena koja će u Parizu igrati na svojim petim Olimpijskim igrama. Još uvek se prepričava njena partija u meču za bronzu na Mundobasketu 2022. godine kada je u Sidneju ubacila 30 poena i tako donela svojoj ekipi medalju.

5. Diana Turasi - SAD

Najbolja košarkašica svih vremena! Žena koja je osvojila sve što se može osvojiti. Spremna je sada da zaigra na svojim šestim Olimpijskim igrama i teško je nešto napisati o ovoj igračici što već nije napisano stotinu puta. Ipak, biće ovo poseban turnir za nju jer je otkrila da posle ovih Olimpijskih igara ide u penziju, osvajanje šeste zlatne medalje će biti idealan kraj legendarne karijere.

6. Rui Mačada - Japan

Najveće iznenađenje Olimpijskih igara u Tokiju je bio baš Japan. Košarkašice su napravile neverovatan uspeh kada su došle do samog finala, a najzaslužnija za to je bila neverovatna Rui. Odigrala je apsolutno spektakularan turnir, a najbolje je sačuvala za polufinale kada je postavila rekord sa 18 asistencija. Ono što je zanimljivo, Mačada nije igrala za reprzentaciju još od tih Olimpijskih igara. Sada je ponovo tu i sve oči su uprte u nju.

7. Adžaja Vilson - SAD

Kako godine prolaze ova devojka polako ulazi u konkurenciju za jednu od najboljih košarkašica svih vremena. Otkako je obukla dres SAD, dominira na svakom takmičenju, uostalom na prethodnom Mundobasketu u Australiji je proglašena za MVP-a. Trenutno verovatno najdominatnija košarkašica u timu SAD i treba očekivati da lopta bude u njenim rukama i ovoga puta.

8. Marin Johanes - Francuska

Listu moramo da završimo sa košarkašicom domaće selekcije. Devojka koja već dugo igra za naionalni tim i koja je ljubimica navijača. Ona će i ovoga puta biti lider i neko od koga se očekuje da povuče Francuskinje do borbe za medalju.


RASPORED KOŠARKAŠICA SRBIJE

28. jul, Srbija - Portoriko 21.00

31. jul, Kina - Srbija, 13.30

3. avgust, Srbija - Španija, 13.30

SASTAVI GRUPA NA OI

Grupa A

Srbija

Španija

Kina

Portoriko

Grupa B

Kanada

Nigerija

Australija

Francuska

Grupa C

Nemačka

SAD

Japan

Belgija


tagovi

ženska košarkaška reprezentacija SrbijePariz 2024Marina Maljković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara