Klajburn, Lojd, Ibaka i Nejpir (© Star sport)
Klajburn, Lojd, Ibaka i Nejpir (© Star sport)

Malo je zverki ostalo na tržištu za Partizan i Zvezdu: Klajburn najbolji

Vreme čitanja: 4min | pet. 12.07.24. | 09:20

Željko Obradović još uvek traži jaka imena da kompletira sastav, Zvezda skoro pa završila ceo posao

Evroligaške ekipe se polako kompletiraju, samim tim kvalitetnih pojačanja koji nemaju ugovore na tržištu je sve manje. Partizan Mozzart Bet traga za barem još dva kvalitetna imena, a verovatno i tri, dok je Crvena zvezda u nešto drugačijem položaju i skoro je oformila tim. Ostale su još samo sitne finse koje pokušavaju da se finiširaju sa Filipom Petruševim i Ognjenom Dobrićem.

Zato će se ovaj tekst pre svega odnosti na potrebe Partizana koji je do sada ozvaničio samo tri nova pojačanja - Vanja Marinković, Ife Lundberg i Frenk Nilikina. Ugovore sa crno-belima su potpisali i brojni drugi igrači kao što su Sterling BraunArijan LakićIsak BongaMario NakićAjzea MajkTajrik Džons i Brendon Dejvis. Sada je samo na klubu iz Humske da ozvaniči njihov dolazak, ali i da se najzad oprosti od još nekih igrača pošto već dugo nema nikakvih zvaničnih informacija iz crno-belog tabora. Do sada su klub napustili Kevin Panter, Zek Ledej, Frenk Kaminski, Pi Džej Doužer, Mateuš Ponitka, Alen Smailagić i Danilo Anđušić. Njihovim stopama će, osim ako ne bude neočekivanog preokreta, Aleksa Avramović, Džejms Naneli i Uroš Trifunović.

Izabrane vesti

Kada se sve uzme u obzir, nema previše imena koja su ostala na evropskom tržištu, a da važe za iskusne igrače u evroligaškim okvirima. Poslužićemo se listom koju je sklopio renomirani Eurohoops portal gde su istakli najboljih 10 igrača koji su trenutno bez ugovora. Na toj listi se nalazi i Džejms Naneli. Ljubimcu navijača Partizana je zvanično istekao ugovor sa klubom iz Humske posle dve sezone u kojima je zaista pokazao zavidan kvalitet, ali prema informacijama Mozzart Sporta, do produžetka saradnje neće biti iz tog razloga ga nećemo svrstati na ovu listu.

Idemo redom, od najkvalitetnijeg po svim stavkama...

1. Vil Klajburn (krilo)

Doskorašnji igrač Anadolu Efesa je u četvrtak uveče osvanuo na stranicama Sport kluba kao neko ko je glavna meta Partizana. Ipak, prema našim saznanjima, Klajburn u ovom momentu nije blizu dolaska u Humsku. On jeste jedan od igrača koji je na radaru Željka Obradovića, ali verovatno i svih drugih trenera koji tragaju za igračem koji može da pokrije poziciju tri i eventualno četiri. Prošle sezone je odigrao 25 utakmica u Evroligi sa prosekom od 13,3 poena, 4,6 skoka i dve asistencije. Nema dileme da bi Klajburn bio neko ko bi idealno upotpuno rotaciju Partizana na krilnim pozicijama, ali zasad od toga nema ništa.

2. Džordan Lojd (plejmejker/bek)

Formalno još uvek slobodan igrač, ali su ga izraelski mediji več uveliko povezali sa Makabijem iz Tel Aviva. U pitanju je već iskusan igrač koga navijači Crvene zvezde pamte. Prethodne dve sezone je sa uspehom nosio dres Monaka. Ovog leta je bio nuđen Crvenoj zvezdi, pominjao se i kao potencijalno pojačanje Partizana, ali nekadašnji igrač Toronta se neće vraćati u Beograd. Prošle sezone imao je velikih problema sa povredom leđa, ali uprkos tome je odigrao 20 utakmica i u proseku ubacivao 10,4 poena.

3. Serž Ibaka (krilni centar)

Još jedan igrač koji je formalno slobodan, ali koga mediji u Španiji vide kao novog igrača Real Madrida. Ipak u poslednje vreme je i ta priča utihnula. Ibaka je neko ko ima decenijsko NBA iskustvo, a prošle sezone je iznenadio mnoge kada je potpisao za Bajern Minhen u koji se neće vraćati. Odigrao je izuzetno kvalitetnu sezonu jer je na 28 odigranih evroligaških mečeva u proseku imao 12,6 poena i 6,8 skokova. Ukoliko se ispostavi da ne ide put Madrida, Ibaka bi mogao da bude neko ko bi mogao ozbiljno da pojača reket nekog tima.

4. Šabaz Nejpir (plejmejker)

Još jedno dobro poznato ime. Neko ko je trebalo da bude kapitalno pojačanje Crvene zvezde prošle sezone, ali ništa nije bilo onako kako se zamišljalo. Vratio se u Milano gde je završio prethodnu sezonu koja je za Nejpira bila za zaborav. Odigrao je 16 evroligaških mečeva i imao je prosek od 10,9 poena.

5. Džon Braun (krilni centar)

Poršlosezonski član Monaka Džon Braun je u potrazi za novim ugovorom. Prethodne dve sezone je bio jedan od najbitnijih šrafova u mašini Saše Obradovića, a odlikuje ga sjajna odbrana. Pokazao je da može da brani svih pet pozicija na parketu zbog čega će verovatno ponovo zaraditi ugovor u Evroligi iako je u proseku beležio samo šest poena i 3,7 skokova.

6. Džastin Anderson (krilo)

Potencijalno iznenađenje na tržištu. Kratku epizodu u Valensiji je okončao. Brojke nisu bile onakve kakve su se očekivali od krilnog igrača koji je dominirao u Breogranu, ali ako bi se pronašao pravi klub za njega sa adekvatnom ulogom, mogao bi da bude značajna akvizicija.

7. Eli Okobo (bek)

Pored Vila Klajburna, verovatno najkvalitetnije ime na papiru. Neko ko je uz Majka Džejmsa bio najzaslužniji za sve uspehe Monaka. Odavno ga već ljubitelji košarke znaju kao nekoga ko je u stanju da postigne veliki broj poena za kratko vreme, ali glavni problem mu je bio slab procenat šuta za tri poena. Ipak, očekuje se da novi ugovor potpiše sa starim klubom i ostane deo Monaka.

8. Karsen Edvards (bek)

Košarkaš koji je imao sličnu sezonu kao Eli Okobo, doduše Bajern nije bio ni blizu nivoa kao Monako. Edvards iza sebe ima samo dve sezone u Evroligi, ali je već sada jasno da napreduje i da se očekuje od njega da naredne sezone napravi još jedan iskorak.


tagovi

KK PartizanKK Crvena zvezdaVil KlajburnDžordan LojdDžejms NaneliČima Moneke

Obaveštavaj me

KK Partizan
KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara