Maljkovićeva neće dalje bez ozbiljne strategije: Igramo tri puta vezano Olimpijske igre, a nemamo ligu

Vreme čitanja: 4min | sre. 07.08.24. | 13:46

"Mi moramo da se saberemo i da imamo neku domaću ligu, da bi reprezentacija ne bi trpela. Na kraju krajeva - šteta je, jer smo zemlja koja činjenično mnogo ulaže u sport u ovom trenutku. Mnogo. Mislim samo da to moramo da uradimo na jedan pametniji način"

Selektor ženske reprezentacije Srbije Marina Maljković smatra da je kompletnom ženskom sportu neophodan veliki sastanak u kojem bi se napravila strategija za budućnost i povratak odličjima na velikim takmičenjima.

Maljkovićeva rezultat u Parizu smatra realnim, a ovu generaciju košarkašica pohvalila za način na koji funkcioniše, kako trenira, kako se druži...

Izabrane vesti

Zbog toga smatra da su ove devojke izuzetno vredne pažnje i ulaganja u njihov razvoj.

"Nažalost, vrlo realno. Danas nismo imale apsolutno nikakve šanse protiv Australije. Kao treneru ostaje žal što nismo čitavu utakmicu odigrale kao sad u četvrtoj četvrtini. Ova ekipa je sastavljena od dobrih devojaka. Ovo je dobar tim, zdrav tim, pokazatelj kako treba da izgleda jedna sportska ekipa, kako treba da se druži, da živi u grupi, što je izuzetno važno. Zbog toga sam i ostala kad je kompletna prethodna generacija otišla, ubedile su me svojim ogromnim radom i ponašanjem, kulturom, ličnostima, da bi trebalo da radim sa njima u momentima kada sam najiskrenija mislila da odem sa prethodnom generacijom i ostavim to nekom drugom. Ova grupa zbog svega toga zaslužuje pažnju, da se sedne i napravi jedan plan za ono što sledi. Samo ponavljam, mi dok nemamo ligu mi ne možemo da budemo ono što je bila prethodna generacija, koja je dolazila mahom iz jedne ekipe, iz srpske lige, i donosila rezultate reprezentaciji. Imamo problema i sa mlađim kategorijama, problema je na pretek", rekla je Marina.

Trofejni trener deluje kao neko ko ima jasne planove za prosperitet ovog sporta.

"Mislim da ženska košarka, zbog svega što je urađeno prethodnih godina, zalužuje pažnu i respekt. Mi moramo da se saberemo i da imamo neku domaću ligu, da bi reprezentacija ne bi trpela. Na kraju krajeva - šteta je, je jer smo zemlja koja činjenično mnogo ulaže u sport u ovom trenutku. Mnogo. Mislim samo da to moramo da uradimo na jedan pametniji način, da se napravi ozbiljan sastanak za ceo ženski sport, pošto ga zastupam kroz, znate i sami, Institut za ženski sport. Mislim da onda opet možemo opet da se nadamo medaljama. Definitivno, iza sebe imaju jedno ogromno iskustvo. Samo jedna pametna, mudra strategija za godinu i po dana ispred nas".

U poslednjoj četvrtini, Marina je napravila izmenu kompletne petorke. Kao da je bilo simbolike vezane za smenu generacija.

"Jeste, naravno. Bilo je simbolike. Ta prethodna generacija, šta reći o njima. One su radile sve što su ikada mogle. Prosto ne znam šta da kažem. Možda ćemo da ih ubedimo da odigraju u novembru za Srbiju, bile su bez pogovora za Srbiju tu, pa čak i da presede 40 minuta tu, samo da su deo ovog tima. Na sve moguće načine. Mnogo puta su me pitali, što stavljam Sašu Čađo i Nevenu Jovanović, tim bez njih nema dušu. To neću da radim nauštrb talentovane devojčice, niti bi one to dozvolile. Rekle bi da stavimo i ekonoma, tim menadžera. Smem da kažem da u ovoj grupi postoji nešto što je danas retko i ove Olimpijske igre su nas naučile tome, da jedna grupa tako funkcioniše. Te devojke koje su došle takođe zaslužuju pažnju ove države. Da napravimo mudru strategiju. Liga mora da se pojača, da li je rešenje da se napravi kostur u Beogradu, jednom, dva, koliko god klubova i da na taj način umesto da radimo samo dva meseca, da radimo godinu dana i da sve male probleme na brzinu čistimo. Treba da se sedne i da se o tome razgovara, ali odgovorno stojim da svaka ličnost i državljanka Srbije od ovih 12 devojaka zaslužuje pažnju".

Deluje kao da će budući planovi u vezi sa srpskom košarkom uticati na to da li i dalje biti u ovoj ulozi.

"Iskreno da vam kažem, neću biti tu bez strategije. Prosto neću. Jer bez toga ne možemo ništa. Moramo da stavimo sve na papir. Samo pričamo kao svi pametni ljudi. Strategija za naredne četiri godine. To nije sad. Kada su se pravili uspesi svi, mi nikada nismo pravili ozbiljnu strategiju kakvu ja smatram da bi trebalo napraviti. Ja sam perfekcionista, ali nikada nismo napravili nešto za dva olimpijska ciklusa i sada ispaštamo. Ne možemo da igramo na tri Olimpijske igre, a bez lige. Ima li odbojka? Nema, ali ima bolju nego mi. I oni trpe, kao neko ko se bori za sport ženski, znamo da su manja ulaganja da bi se došlo do većeg rezultata. Kada sam potpisivala za Fener sam sedela u svojoj zemlji, bila sam srećna što sam potpisala, ali sam posle šest meseci uzela Evroligu i uvek osetim gorčinu da sam to mogla da uradim sa sprskim klubom. U svakom slučaju. Mislim da nemamo od čega da se sramotimo i stidimo. Kao ličnosti i prave i iskrene Srpkinje, sve su one sa duplim pasošima i deca koja smo skupljali po Americi, Kipru, Portugalu... One imaju druge pasoše, 80 podsno njih nije odraslo u Srbiji. Dajte da uložimo u njih, da pružimo šansu, da osvajaju. Dokazale su da mogu. Hoću da napomenem da su imale isti put kao prethodna generacija. Nisu kaskale, nismo negde propustili plasman. One imaju gore, a prethodna generacija je bila fiksirana negde na godinu dana", zaključila je Maljkovićeva.


tagovi

Marina Maljkovićženska košarkaška reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara