Marina Maljković (©MN Press)
Marina Maljković (©MN Press)

Maljkovićeva: Dokazale smo da vredimo, u svaki meč ćemo izaći požrtvovano

Vreme čitanja: 3min | sre. 24.07.24. | 09:49

"Ova grupa je sastavljena od šest-sedam neiskusnih devojčica, koje nemaju reper za evroligaško takmičenje i grupe devojaka kojima je Pariz poslednja stanica pred završetak karijere"

Ne obećavaju košarkašice Srbije medalju na predstojećim Olimpijskim igrama, ali obećavaju borbu, zalaganje, požrtvovanost. Sve ono što ih je krasilo prethodnu deceniju koja je po rečima selektorke Marina Maljković najuspešnija u istoriji našeg nacionalnog tima.

Ko ne veruje njenim rečima, tu su rezultati da ih potkrepe. Dva zlata na prvenstvima Evrope (2015, 2021) i bronza na Igrama u Riju 2016. godine. Na prošlim u Tokiju su bile četvrte, dok će sada u Parizu biti prisutna neka potpuno drugačija ekipa u odnosu na tu.

Izabrane vesti

"Ovo su naše treće OI, i nove devojke su dokazale da vrede, da su među najboljih 12 u svetu. Mi se nadamo i želimo da što više ljudi iz naše zemlje bude u toj grupu, to je mnogo teško. Prošla generacija se stvarala dugo, po mojim procenama deset godina, sve dok se nije došlo do zlata 2015. u Budimpešti", rekla je Maljkovićeva pred let svog tima za Francusku.

Čak sedam devojaka iz sadašnjeg tima će ovo biti prve Olimpijske igre. Nekima i prvo veliko takmičenje.

"Ova grupa je sastavljena od šest-sedam neiskusnih devojčica, koje nemaju reper za evroligaško takmičenje i grupe devojaka kojima je Pariz poslednja stanica pred završetak karijere. Sve to znači samo jedno, da ćemo ići na pobedu bez razmišljanja i da ćemo požrtvovano, kao što ste navikli od ove reprezentacije, ulaziti u meč sa svakim protivnikom."

Za protivnice u grupnoj fazi imaju Špankinje, Kineskinje i Portorikanke. Nimalo naivna grupa.

"Portoriko je izrazito borbena ekipa, slična Nigeriji, zato smo izabrali da sa njima igramo poslednji meč pred OI. Fajterska ekipa sa dosta prljave igre. Mi ih dobro poznajemo, igrali smo, dolazili su u Beograd, nema tu tajni. Možda ih manje poznajete, ali smo pre Australije igrali sa njima. Nisu se menjali dugo, imaju neke pojedince koji su među boljima. Najbolja igračica je dominantna u igri jedan na jedan u Evroligi. Što se tiče Kine, sećate se toga dosta, evropska klupska košarka je u velikom padu. Predviđam lošu situaciju. Kina sada umesto jednog igrača otvara šansu za 2-3, Amerikanke će otići u Kinu i najbolje američke igračice će možda otvoriti svoju ligu od januara. Evroliga, Evrokup će doživeti veliki pad. Samim tim oni su na Australiji pokazali šta su, a Španija ima smenu generacija, ali ni blizu nama. Imaju svu dominaciju, pre svega u jakim domaćim ligama. Ono što smo uspeli u Valensiji malo da ih poremetimo, bila je slatka pobeda. Nadam se da će ovde devojke uspeti to da urade ponovo."

Prokomentarisala je selektorka i format samog takmičenja.

"U Riju je bilo drugačije, izgubili smo prve tri utakmice, pa smo dobili Senegal i Kinu. Mogli smo da se iskupimo, ovo je sada dosta surovije, nemaš prava na grešku. Dolaziš na Igre, neiskustvo, a moraš da pobediš. Iskrena da budem, velika je bila olakšica, pričali smo nakon te bronze, kad smo se skupili i bili uza zid, onda smo pobedile. One su tada na to imale pravo, to je važna stavka, sada toga nema. To navikavanje na olimpijsko selo, svi su nas tada otpisali, nisu hteli da se jave nama, bio ih je blam, ko su ove, posle je bio šok što smo pobedili neke velike mečeve."

Koju reč pred polazak ekspedicije je rekla i Tina Krajišnik.

"O motivisanosti ne treba govoriti, treba smiriti devojke koje idu na ovo veliko takmičenje. Daćemo sve od sebe, borićemo se časno i do kraja. Osećamo podršku ovih dana i osećaćemo je tamo kada budemo igrali."



tagovi

Marina MaljkovićTina Krajišnikženska košarkaška reprezentacija SrbijePariz 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara