Džejlen Vilijams (©AFP)
Džejlen Vilijams (©AFP)

Makar dobio i šest blokada, Šejov pomoćnik mora da potvrdi poređenja s Pipenom

Vreme čitanja: 4min | sub. 18.05.24. | 21:30

Maveriksi pred svojim navijačima imaju meč loptu za plasman u konferencijsko finale

Dobili smo i drugu seriju koja je otišla u sedmu utakmicu. Povredama osakaćeni Njujork nije imao snage da odgovori Indijani, a večeras čekamo da vidimo hoćemo li dobiti sedmu utakmicu i u seriji između Dalasa i Oklahome. Razlika u odnosu na dve ekipe koje su uspele da izednače nakon šta su gubile s 3:2 je ta što Tander mora do pobede na gostujućem terenu. Neće da imaju podršku publike pa će sve da ovisi o tome koliko će igrači i trener da promene stvari koje nisu dobro funkcionisale u prošlom meču.

02.00: (1,65) DALAS (13,0) OKLAHOMA (2,50)

Izabrane vesti

Ono što je Mark Degnolt napravio u prošlom meču, a trebalo je i ranije, je da je odlučio da počne bez Džoša Gidija u startnoj petorci. Reprezentativac Australije jednostavno ne može da bude faktor u ovoj seriji i Maveriksi su mnogo toga gradili tako šta su njega puštali u napadu. Umesto Gidija u igri je bio Ajzea Džo koji je trebalo da donese više šuta spolja, ali to nije uspeo. Osim šta je šutirao samo 2/8 za trojke, Džo ima još jedan problem - prenizak je. Visok je 191 santimetar šta je čak 12 centimetara manje od Gidija čija je najveća prednost bila ta da je visinom mogao da parira snažnim Maveriksima. Džo to ne može, a kada mu nisu upadale trojke, onda nije mogao da opravda ubacivanje u petorku.

Hoće li Degnolt opet da počne s Džoom, ostaje da vidimo. Logičnije je da umesto Džoa u petorku ide ruki Kejson Valas koji je mnogo bolji odbrambeni igrač od njega, a još više Džejlin Vilijams, Džej-Vil. On se čini kao igrač koji može da odgovori na ono čime je Dalas nadigrao Oklahomu - čvrstinu. Pi-Džej Vašington i Derik Džons u kombinaciji s bilo kojim centrom, Denijelom Gafordom ili Derikom Lajvelijem, donosi veliku snagu pod košem šta se vidi u zatvaranju reketa i aktivnijim skokom. Džej-Vil sa svojih 206 centimetara i 109 kilograma bi mogao da napravi ravnotežu u tom delu igre, ali i najvažnije da rastereti Četa Holmgrena na kome se vidi da je ruki pa je malo usporio u ovim najvažnijim mečevima. Džej-Vil ima i dobar šut za tri i generalno se čini jako dobar za izbor za ovu seriju pa je malo čudno da igra samo 12,8 minuta u proseku.

No, Degnolt je odlučio da ne dira previše u rotaciju iz regularnog dela sezone osim što je Gidija napokon stavio na klupu. Ne očekujemo previše ni za večerašnju utakmicu iako mu to može da bude poslednja u sezoni. Bez obzira na to što je Oklahoma mlada ekipa i što Dalas u svojim redovima ima dva superstara u liku Luke Dončiča i Kajrija Irvinga, ipak je Oklahoma bila prva ekipa regularnog dela i ispadanje u ovakvoj seriji, gde Tander nije pružio svoje najbolje igre, ne može da bude dobar rezultat za njih.

Zbog toga večeras Holmgen i onaj 'pravi' Džejlen Vilijams, Džej-Dab, moraju da budu mnogo agresivniji. Holmgren ne sme da okleva na šutu jer mu je to najveće oružje i njegovim širenjem reketa Oklahomi se uvek otvara puno prostora pod košem. Mora Holmgren da puca i ako mu ne ide, nije važno. A Džej-Dab mora da pokaže da se ne upoređuje bez razloga sa Skotijem Pipenom. Osim što je Pipen bio idealni saigrač Majklu Džordanu, baš kao šta je Džej-Dab Šeju, Pipen je često preuzimao odgovornost u važnim trenucima. To Džej-Dab još ne radi, ali i njemu se sve prašta jer mu je ovo prvo pravo iskušenje u životu. No, bez obzira na to, činjenica da je on u prošlom meču do poslednje četvrtine imao samo četiri šuta ne sme da se događa. Čak i ako te ne ide, moraš da pucaš, moraš da budeš agresivan. Džej-Dab mora da napada obruč pa makar dobio šest blokada i izgubio isto toliko lopti. Ako on nije agresivan, onda se neće da otvori ni prostor Šeju, niti će biti puno dobrih šuteva za tri ostalih igrača. Agresivnost, agresivnost i opet agresivnost. Samo neka pogleda kako je, recimo, Džamal Mari, u šestoj utakmici meča između Denvera i Minesote nastavio da bude agresivan iako je pogodio samo jednu od valjda deset lopti. Moraš da budeš takav u ovakvim situacijama.

Što se Dalasa tiče, oni svoju igru imaju - Vašington je neverovatna pomoć celoj ekipi, a njima samo zavisi u kakvom će stanju da bude Dončić. Ako mu povreda ne bude previše smetala, na dobrom su putu da osiguraju prolazak u finale Zapada i sutra s mirom gledaju poslednju epizodu borbe između Nagetsa i Timbervulvsa.

Piše: Emir FULURIJA

NBA LIGA - PLEJ-OF

02.00: (1,65) Dalas (13,0) Oklahoma (2,50) (3-2 u seriji)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

Oklahoma Siti TanderŠej Gildžes AleksanderDalas MeveriksNBA liga

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara