Screenshot - twitter.com; ©MN Press; ©AFP
Screenshot - twitter.com; ©MN Press; ©AFP

Makabi osmo pojačanje plaća 1.000.000 dolara, Vembanjama stiže kod Kolea, Vezenkov bi mogao u NBA

Vreme čitanja: 3min | čet. 30.06.22. | 15:49

Anadolu Efes predstavio Amata Mbajea

Kuva na evroligaškoj pijaci. Makabi svakodnevno predstavlja nova pojačanja. Ozvaničeno je i osmo, utisak je i najveće dosad. Ugovor sa Ponosom Izraela potpisao je Vejd Boldvin i postao najplaćeniji igrač u klubu uz Lorenza Brauna.

Uskoro će biti poznata i sudbina Viktora Vembanjame koji je napustio Asvel. Kako stvari stoje seli se kod Vensana Kolea u Metropolitan. Anadolu Efes je kompletirao dugo najavljivani transfera Amata Mbajea iz Pinar Karšijake, dok u Olimpijakosu strepe da bi mogli da ostanu bez Saše Vezenkova kojeg dugo prate Sakramento Kingsi.

Izabrane vesti

Boldvin u Tel Aviv stiže posle dve sezone u dresu Baskonije. Nije se svojevremeno snašao u Olimpijakosu, ali je u Vitoriji zablistao. Ima fantastične fizičke predispozicije, dokazao se da kao vrhunski ofanzivac i biće velika snaga čete Odeda Kataša u predstojećoj sezoni.

Minule sezone je na 30 nastupa u Evroligi beležio 14,1 poen, 4,4 asistencije i 3,6 skokova, a kako prenosi izraelski portal Sport5 zaradiće 1.000.000 dolara. Zasad je najplaćeniji igrač Makabija, uz Lorenza Brauna.

Tim iz Tel Aviva je pre Boldvina i Brauna angažovao i Aleksa Pojtresa, Bonzija Kolsona, Gaja Pninija, Ostina Holinsa, Daruna Hilijarda i Rafija Menka.

Veliki talenat francuske košarke Viktor Vembanjama nije bio zadovoljan statusom u Asvelu, pa je iskoristio opciju da prekine saradnju sa klubom Tonija Parkera.

Brojni klubovi su pokazali interesovanje za 18-godišnjeg momka kojem se predviđa da će biti prvi pik na NBA draftu naredne godine. Prema poslednjim informacijama u trci za njegov potpis pobedu će odneti Metropolitan. Novinar Lekipa Arno Lekomt je preneo da se Vembanjama odlučio da sezonu pred Draft odradi u ekipi francuskog selektora Vensana Kolea.

U Vilerbanu je imao problema i sa povredama, pa je sakupio svega 15 nastupa u Evroligi (6,5 poena i 3,8 skokova). U LNB Pro A ligi je bio produktivniji sa prosekom od 8,3 poena i 4,5 skoka po meču. Prvi čovek francuskog kluba i bivši NBA as Toni Parker je istakao da će biti u centru projekta za narednu sezonu, ali je Vembanjama odlučio da digne sidro.

Amat Mbaje je 2019. godine osvojio FIBA Ligu šampiona sa Virtusom, a potom pojačao Pinar Karšijaku. Prethodne tri sezone je proveo u Izmiru, a minule beležio 15,4 poena i 4,4 uhvaćene lopte između Lige šampiona i turske Super lige.

Dolazi praktično kao zamena za Adrijena Moermana koji je na putu da potpiše za Monako. Ima Mbaje i iskustvo iz Evrolige, kako je u sezoni 2017/18 branio boje Olimpije Milano i upisao 30 nastupa u elitnom takmičenju.

Pre njega prvak Evrope je angažovao Vila Klajburna i Anta Žićića. Nove ugovore su potpisali Šejn Larkin, Brajant Danston, Erten Gazi i Bugrahan Tundžer.

Olimpijakos je zasad tih. Produžio je saradnju sa Jorgosom Barcokasom, radi na novom ugovoru za Tajlera Dorsija.

Kada su odlasci u pitanju, ugovore su odradili Hasan Martin i Žan Livio Šarl, dok je legendarni Jorgos Printezis okačio patike o klin.

Mogao bi i Saša Vezenkov da digne sidro. Naime, prava na njegove usluge u NBA nedavno su dobili Sakramento Kingsi. Kako bugarski košarkaš tvrdi, postoji ozbiljno interesovanje iz Kalifornije za njegove usluge.

"Uzbuđen sam što su moja prava u klubu koji želi da ih ima. Kingsi su me skautirali i pratili tokom sezone. Ne planiram da igram u Letnjoj ligi. Uskoro ćemo imati razgovor. Drago mi je na mene polaže prava tim koji me poznaje", rekao je Vezenkov.

Sezona za nama bila mu je daleko najbolja u karijeri. Beležio je 13,7 poena, 5,9 skokova, 1,5 asistencije i krađu po meču, što mu je obezbedilo i mesto u idealnoj petorci Evrolige. Jedan je od najzaslužnijih za povratak Olimpijakosa na Fajnal for elitnog takmičenja posle pet godina.

Vezenkova su kao 57. pika još 2017. godine odabrali Bruklin Netsi. Prošle godine su prava na njegove usluge predata Klivlendu, a minule nedelje i Sakramentu.


tagovi

Vejd BoldvinKK Makabi Tel AvivBaskonijaViktor VembanjamaAsvelMetropolitanAnadolu EfesPinar KaršijakaAmat MbajeSaša VezenkovKK OlimpijakosSakramento KingsKošarkaški transferi

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara