Džimi Batler i Nikola Jović (AFP)
Džimi Batler i Nikola Jović (AFP)

Majami nije za potcenjivanje, Batler bi da bude onaj stari, a Jović da se konačno nametne

Vreme čitanja: 7min | sre. 23.10.24. | 15:11

Legendarni Pet Rajli je još jednom sastavio ratničku ekipu

Majami, Florida. Plaže i sunce tokom dana, žurke i provod kada padne mrak. Ako ljudi ipak nemaju gde uveče da odu, opcija im je "Kaseja Centar", dom Majami Hita. Ova franšiza ne postoji toliko dugo, ali je izgradila pobedničku kulturu, tako da "ribilding" nikada nije opcija.

Na početku istorije Majamija ekipa se gradila oko Alonza Morninga i Tima Hardaveja, a oni su 1997. godine izgubili u finalu Istočne konferencije od legendarnih Čikago Bulsa i Majkla Džordana. Dve sezone pre toga, ekipu je preuzeo Pet Rajli, koji je u isto vreme obavljao funkciju trenera i generalnog menadžera.

Izabrane vesti

Onda je upravo on 2003. izabrao Dvejna Vejda na draftu i to je verovatno i najvažniji dan u istoriji Majamija. Rajli se tada okrenuo samo poslu generalnog menadžera, a trener je postao Sten Van Gandi. Na leto 2004. Rajli je dogovorio trejd sa Los Anđeles Lejkersima i put Floride krenuo je Šekil O'Nil. U prvoj sezoni sa Vejdom i Šekom Hit je dogurao do finala Istočne konferencije u kome je poražen od Detroita i time se niko nije zadovoljio.

Majamiju je bilo poljuljano samopouzdanje nakon poraza od Pistonsa, pa je naredna sezona loše krenula. Pri skoru 11-10 Rajli je rešio da smeni Van Gandija, a na mesto glavnog trenera postavi koga drugog nego sebe. Briljiarali su njegovi puleni u nastavku sezone, a u plej-ofu su se revanširali Detoritu, dok su u finalu bili bolji od Dalas Maveriksa posle šest utakmica. Dirk Novicki i družina su poveli 2:0, Vejd je obukao odelo superheroja, sam vratio Majami u život i zasluženo poneo priznanje za najkorisnijeg igrača finalne serije.


Posle titule se Hit malo mučio, Vejd je imao problema sa povredama, nije bilo nekog većeg uspega, O'Nil je brzo otišao, ali nije dugo trebalo Majamiju da se vrati na vrh. Na leto 2010. godine svoje talente na "South Beach" doneo je Lebron Džejms, a njemu i Vejdu na Floridi se pridružio Kris Boš. Njih trojica su dominirala ligom, za četiri godine osvojili su dve titule i bili su glavna atrakcija u Americi. Bile su to ujedno i prve dve titule za Lebrona, kome je Pet Rajli definitinvno promenio karijeru.

Mogla je ova era da bude i uspešnija, ali se Džejms vratio u Klivlend 2014. Posle toga, Majami je ostao u čudnoj poziciji, a dodatno je odmoglo što 2016. Kris Boš nije prošao lekarske preglede zbog problema sa zgrušavanjem krvi. Ubrzo je završio karijeru, a Vejd je otišao u rodni Čikago.

Posle sezone u Bulsima i polusezone u Klivlednu "Fleš" se vratio, ali samo da završi karijeru. Onda 2019. stiže Džimi Batler i u prvoj sezoni nosi Majami do finala, u kome su on i družina naleteli na Lebrona i Lejkerse (poraz 2:4). Tri godine kasnije, opet je Batler na svojim leđima doneo Hit u finale, ali se nije moglo protiv Nikole Jokića i Denver Nagetsa (poraz 1:4).

Nijedno finale sa Batlerom nije bilo očekivano, već plod teškog rada i čuvene "Hit kulture". Majami je zaista jedna ratniča ekipa, jedna od retkih koja igru bazira na odbrani. Rajli i bira takve igrače koji žele prvo da zaustave protivnika, a tek onda da mu daju koš. Takva je ekipa i ove godine.

GLEDAJ SVE MEČEVE UŽIVO NA MOZZARTBET.COM

Legendarni Rajli je dugo u potrazi za trećom zvezdom ekipe koja bi uz Bema Adebaja i Džimija Batlera mogla da donese četvrti šampionski trofej u istoriji franšize iz Floride. On je prvo bio zagrizao za Kevina Durenta, koji je završio u Bruklinu, a onda i u Finiksu, a tokom prethodnog leta želeo je po svaku cenu da u Majami dođe Demijan Lilard, ali mu ni to nije pošlo za rukom, budući da je ovaj pojačao Milvoki.

Zbog toga, naredna sezona zavisi od nekoliko stvari, a prva stavka na listi je Džimi Batler. Iskusni košarkaš nas je navikao prethodnih sezona da tokom regularnog dela i ne igra toliko dobro, ali da je u plej-ofu izvanredan, sa tim da je postalo očigledno da ga godine polako pristižu i da to više nije onaj igrač s kraja protekle decenije. Batler je sveo svoju igru na šuteve sa poludistance i iznuđivanje faulova koji ga vode na liniju slobodnih bacanja sa koje je maltene nepogrešiv (85,8%). Ako bi uz to dodao i svoju prepoznatljivu odbranu, mogao bi ponovo da zaliči na onog starog, na onog koji je bio vredan nadimka „Jimmy Buckets“.

Sledeći na listi je Bem Adebajo. Ne toliko visoki ali izuzetno pokretni centar. Pokazao je Adebajo da je noćna mora za bekove kada ih preuzme, ali da se ni snažni centri ne provode dobro pored njega (osim Nikole Jokića, koji uvek nađe rešenje). Možda i najveći kvalitet Adebaja pored odbrane jeste igra u „pik end rolu“, kao i akcije koju uključuju uručenje. Prosto njegove vrline kao što su fizička nadmoć i veliki košarkaški IQ daju bezbroj opcija Majamiju u napadu.

Tajler Hiro – verovatno i najveća enigma ove ekipe. Igrač koji zasijao baš u NBA „balonu“ posle toga nije puno pokazao. Mučile su ga povrede, ali je i on iz nekog razloga promenio igru. Bio je šuter, sjajno je koristio upravo uručenja Adebaja, ali i prosotor koji je za njega otvarao Batler, a onda se profilisao i postao sekundarni plejmejker, koji u važnim momentima uzima preteške šuteve, daleke dvojke ili teške floutere koji i ne pogađa baš u reprezentativnom procentu. Promenom stila igre ostavio je samo Dankana Robinsona kao jedinog čistog šutera, koji ipak zbog svoje loše odbrane ne može da ima više od dvadesetak minuta na parketu.


Njih trojica će imati veliku pomoć u vidu Terija Rožira i Hakimea Hakeza. Prvi je već dokazani skoror, i odličan defanzivac koji sa razlogom nosi nadimak "Scary Terry". Hakez je talentovano krilo koje ulazi u svoju drugu godinu i nema sumnje da se od njega očekuje veliki doiprinos, ali pre svega sa klupe. Tu je i pomenuti Robinson, neverovatan šuter koji kada ima svoje veče protivnik nema šta da traži. Na kraju klupe je Kevin Lav, prekaljeni krilni centar koji bi svojim iskustvom mogao da ima ulogu mentora mlađim košarkašima.

Za kraj, ostaje pitanje Nikole Jovića. Sprski as ulazi u svoju treću NBA sezonu i deluje da je spreman za iskorak, mada smo to mislili i prethodne sezone. Sada mu je put do pozicije startne četvorke poprilično otvoren, samo mora da iskoristi priliku. Teško da će pre njega tu poziciju zaigrati Hakez, za njega je kao stvoreno mesto šestog igrača, dok je Lav kako smo naveli već u poznim igračkim godinama i glavna uloga mu je možda baš i da bude Jovićev učitelj. Dobrim šutem, ali i fenomenalnim razumevanjem igre treba očekivati da se bivši igrač Mege ozbiljno nametne ove sezone.

POGLEDAJTE SVE KVOTE ZA POTENCIJALNE OSVAJAČE NBA LIGE

Ne može da prođe najava Majamija bez Erika Spolstre. Čovek je počeo ka video koordinator, 2008. godine je preuzeo ekipu kao 38-godišnjak i objektivno je najbolji trener u ligi i čini se da je prava nepravda kako u svojoj karijeri nikada nije osvojio nagradu za trenera godine. Uvek pronađe način da izvuče najbolje iz svojih igrača, a ove godine najveća njegova snaga bi mogao da bude dodatno motivisani Batler, kao i veća ofanzivna uloga koju je namenio za Adebaja.

Ima Majami i određene slabosti - jedna od njih je pozicija plejmejkera. Ona praktično ne postoji. Rožir, Džoš Ričardson i Alek Burks nisu plejevi, pa se očekuje od Hira i Adebaja da popune to mesto. Još jedan potencijalni problem je nedostatak boljeg rezervnog centra. Prosto Bema nema ko da zameni, Kelel Ver je ruki, a Tomas Brajant nije dovoljno kvalitetan.


Šta da očekujemo od Majajmija? Borbu od podbacivanja lopte pa sve do poslednjeg zvuka sirene. Mogu da budu veoma neugodan rival svakome, ali očekivati od njih da i ove godine naprave neko iznenađenje i opet se ušunjaju u finale - nije realno

NBA (noć sreda na četvrtak)

01.00: (2,60) Detroit (13,0) Indijana (1,60)

01.30: (1,75) Majami (12,5) Orlando (2,30)

01.30: (2,50) Filadelfija (13,0) Milvoki (1,65)

01.30: (3,35) Toronto (14,0) Klivlend (1,40)

01.30: (1,40) Atlanta (14,0) Bruklin (3,35)

02.00: (1,40) Nju Orleans (14,0) Čikago (3,35)

02.00: (1,40) Hjuston (14,0) Šarlot (3,35)

03.00: (2,50) Juta (13,0) Memfis (1,65)

04.00: (2,95) Portland (13,0) Golden Stejt (1,50)

04.00: (2,95) LA Klipers (13,0) Finiks (1,50)

*** Sve kvote su podložne promenama



tagovi

Bem AdebajoNikola JovićDžimi BatlerMajami HitNBA liga

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara