Luka Mitrović (©Starsport)
Luka Mitrović (©Starsport)

Luka Mitrović o crveno-beloj religiji, Jaji Tureu, Partizanu: Dobro je da Srbija ima dva jaka kluba

Vreme čitanja: 6min | pet. 25.02.22. | 17:38

Košarkaš Crvene zvezde u opširnom intervjuu za BasketNews govorio o brojnim temama

Vratio se Luka Mitrović na Mali Kalemegdan, u klub koji je svojevremeno predvodio kao kapiten. Izveo je ponovo karijeru na pravi put i pod vođstvom Dejana Radonjića izrastao u jednog od najvažnijih igrača Crvene zvezde. Posle osvajanja 11. trofeja u crveno-belom (pete Žućkove levice) govorio je za litvanski BasketNews o tekućoj sezoni, povezanosti Zvezde i Olimpijakosa, rivalstvu sa Partizanom, ali i brojnim drugim temama, pa čak i o fudbalu.

Kako kaže, zadovoljan je učinjenim u dosadašnjoj sezoni, ali ne krije da bilo prostora za bolje rezultate.

Izabrane vesti

"Proveli smo mnogo vremena po aerodromima. Svi timovi su prošli kroz probleme sa kovidom, propuštali treninge. Našli smo način da se izborimo sa tim. Mogli smo da ostvarimo i bolje rezultate jer smo veliki broj utakmica izgubili na jednu loptu. Ipak, kada se pogledamo u ogledalu, možemo da kažemo da smo dali sve od sebe. Igrali smo protiv kvalitetnijih rivala, ali pokazali da možemo sa svima da se nosimo i da nam je mesto u Evroligi", rekao je Mitrović.

Zvezda neće odustati od plej-ofa Evrolige.

"Cilj nam je da budemo se nosima sa svima koliko je to moguće i ostanemo u plej-of trci što duže. Možda to ne deluje realno posle tri vezana poraza u januaru, ali i dalje verujemo, želimo da dobijamo utakmice. Mnogo toga može da se promeni, ostalo je još utakmica".

Crveno-beli su i ove sezone prepoznatljivi po odbrani, jednoj od najboljih u Evroligi. Mitrović otkriva zašto je to tako.

"Ne možemo da dovodimo igrače vrhunskog evroligaškog kvaliteta ili najtalentovanije, tako da je odbrana jedini način da budemo kompetitivni i da se borimo protiv talentovanijih ekipa. To je filozofija Dejana Radonjića i naš zaštitni znak - tako će i ostati. Znam da ponekad ne izgleda lepo, jer pojedini timovi mrze da igraju protiv nas, ali to je način da se dobiju utakmice i rado ćemo se njim služiti".

Ne krije da je povratak Nikole Kalinića velika stvar za klub.

"Imati takvog igrača, sa takvim karakterom u ekipi nam je jako važno. Mogao je da odabere bilo koji tim u Evropi, ali se odlučio za Crvenu zvezdu. Imati ga na našoj strani je neverovatno".

Minulog leta se u srpsku košarku vratio i Željko Obradović. Zvezdin centar se slaže sa tim da je njegov povratak dobar za srpsku košarku.

"Definitivno je dobro imati dva kvalitetna tima posle šest-sedam godina. Imaćemo interesantne derbije i gurati jedni druge, napredovati. To je dodatna motivacija i za jedne i za druge".

Foto: StarsportFoto: Starsport

Crveno-beli su dobili prva dva derbija u sezoni, poslednji u finalu Kupa Koraća. Mitrović ipak ističe da najvažnji dueli sa večitim rivalom tek slede. Sledeći je već narednog vikenda (06. mart, 18.30).

"Biće vatre. Mislim da je to nešto što su svi očekivali prethodnih godina. Dobili smo obe utakmice sa njima zasad, ali najvažnije tek slede. Uvek je dobro kada dobiješ glavnog rivala jer donosi zadovoljstvo svima, ali svaka utakmica ima posebnu priču. Naredne nedelje igramo pred njihovim navijačima".

Borbi za Žućkovu levicu u nišu prisustvovali su navijači i jednog i drugog kluba, a većih indcidenata nije bilo. Zvezdin košarkaš ističe da je uživao u atmosferi.

"Uvek je sjajna atmosfera na derbjima u Kupu. Ludo je jer oba tima imaju jednaku podršku. Veliki je motiv igrati u takvoj atmosferi. Naši navijači su odradili sjajan posao i bili smo presrećni što smo mogli da proslavimo sa njima posle utakmice. Moram da čestitam navijačima oba tima jer su napravili sjajnu atmosferu bez incidenata. To iskustvo mi je vratilo neka dobra sećanja".

Prvi trofej je osvojen, ali najvažniji deo sezone tek sledi. Pehar osvojen u Nišu poslužiće kao veliki podstrek košarkašima srpskog šampiona pred finalne borbe u Evroligi i plej-of ABA lige.

"Osvajanje trofeja u takvoj atmosferi može da podigne samopouzdanje tima i moral. Nadam se da ćemo to pokazati na narednim utakmicama. Moramo da budemo veoma oprezni, ne smemo da se opuštamo. Ciljevi se ne ostvaruju u februaru. Sada ćemo zaigrati još jače".

Zvezda večeras gostuje u OAKA Areni (20.00) ekipi Panatinaikosa u okviru Evrolige. Istog dana igra se i utakmica između Srbije i Slovačke u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo, a na putu ka Mundobasketu se sastaju i Grčka i Turska. Jorgos Papajanis je dobio dozvolu Atinjana da se priključi državnom timu, ali će za crveno-bele večeras nastupiti Ognjen Dobrić i Dejan Davidovac, dok će dres Zelenih poneti Nemanja Nedović. Sva trojica našla su se na spisku Svetislava Pešića za duele sa Slovacima, ali zbog preklapanja rasporeda nisu mogli da pomognu Orlovima.

"Puno puta se već pričalo o odnosima FIBA i Evrolige. Smešno je. Ne znam u čijem je interesu da reprezentacije igraju u ovim sastavima. Toliko dobrih timova propušta velika takmičenja jer ne može da računa na najbolje igrače. Nadam se da će naći neko rešenje. FIBA je jedina koja gubi u ovoj situaciji. Igrači su stavljeni u tešku poziciju, da moraju da biraju između kluba i reprezentacije. Ukoliko želite da igrate za oba tima, rizikujete da se povredite. Igrači najviše ispaštaju".

Duel sa Panatinaikosom ima posebnu važnost, jer je u pitanju najveći rival kluba sa kojim Zvezda ima poseban odnos - Olimpijakosa. Prisetio se Mitrović i prvog gostovanja u Atini i Dvorani mira i prijateljstva.

"Kada smo stigli u Atinu navijači su želeli da nas ugoste. Odveli su nas na fudbalski stadion i u prodavnicu za navijače. Bilo je zaista lepo iskustvo videti koliko vas ljudi poštuju i vole, čak i van granica vaše zemlje. Da mi je neko rekao da će nas navijači dočekati u Atini kao da smo njihovi, ne bih mu verovao".

Bilo mu je čudno da na gostujućem parketu ne čuje zvižduke.

"Kada vidite da navijači iz Grčke dolaze u Beograd ili srpske navijače u Atini, nebitno da li je u pitanju košarka ili fudbal - atmosfera je uvek prijateljska. Danas toga ima i po društvenim mrežama, svuda".

Iako Zvezdu nosi u srcu, ne krije da nije u pitanju porodična tradicija.

"Roditelji nisu podržavali nijedan tim. Tako da je to nekako došlo samo od sebe. U školi, sa prijateljima, teško je objasniti. Ne postoji jedna osoba koja me je ubedila da postanem Zvezdaš".

Kao navijač Zvezde, simpatiše i Olimpijakos. Poznato je da voli i prati fudbal, pa se tako postarao da među prvima dobije dres jednog od omiljenih igrača Jaje Turea, kada je potpisao ugovor sa klubom iz Pireja.

"Veliki sam ljubitelj fudbala i kolekcionar dresova. Jaja Ture mi je bio jedna od omiljenih igrača još dok je igrao za Mančester Siti. Oduševio sam se kada je prešao u Olimpijakos. Čim sam to video, znao sam da moram da nabavim dresu".

U pomoć mu je priskočio dobar prijatelj, u to vreme centar Olimpijakosa Nikola Milutinov.

"Rekao sam mu: 'Moraš nešto da mi odradiš. Ne znam kako, ali moraš da ga nabaviš'. Naravno, Nikola je nabavio dres i poslao ga".

Ne može Mitrović da tvrdi da svi košarkaši Zvezde navijaju Olimpijakos, ali je svestan da postoji posebna spona između klubova.

"Ne znam koliko košarkaša prati fudbal, ali kako kažu u Srbiji - iste boje, ista realigija. Kada postanete navijač Crvene zvezde, pre ili kasnije postanete i navijač Olimpijakosa. To ne možete da izbegnete".



tagovi

Luka MitrovićKK Crvena zvezdaNikola KalinićKK PartizanŽeljko ObradovićJaja TureKK OlimpijakosOlimpijakos

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara