Džamal Mari pogađa šut - fotografija za istoriju (©AFP)
Džamal Mari pogađa šut - fotografija za istoriju (©AFP)

LUDNICAAA!!! Lejkersi vodili 45 minuta i imali +20, Mari uz zvuk sirene za erupciju u Koloradu

Vreme čitanja: 8min | uto. 23.04.24. | 06:37

Nikola Jokić briljirao sa novim tripl-dablom, Majkl Porter Džunior ubacio ključnu trojku

Kada neko sledeći put bude pokušao uopšte da uporedi NBA košarku u ligaškom delu i plej-ofu, samo mu pokažite ono što se dogodilo u Bol Areni! Ludnica, ludnica, ludnicaaaaa!!! Šta su nam priredili košarkaši Denvera i Los Anđeles Lejkersa u sitne sate, pa to je da se pamti i prepričava godinama!

Preko 45 minuta vodili su Lejkersi, imali su čak i 20 poena više u odnosu na branioca titule koji se nalazio na konopcima, ali se onda sve okrenulo i Denver je pokazao da i dalje kuca srce šampiona! Posle promašaja Lebrona Džejmsa sa udaljenosti bez ikoga oko sebe Majkl Porter Džunior je pokupio skok, lopta je došla kod Džamala Marija koji je dobio uzastopne pikove od Kentavijusa Koldvela Poupa i Nikole Jokića, na njemu je ostao jedan od najboljih centara lige Entoni Dejvis, ali ni to nije sprečilo vrsnog Kanađanina da se izdigne do nebeskih visina i ubaci šut sa poludistance preko ruke... Uz zvuk sirene desila se erupcija u Koloradu, za konačnih 101:99 (24:28, 20:31, 25:20, 32:20)! Razapeo je strelu u prepoznatljivom maniru, pravo u srce svih Jezerdžija...

Izabrane vesti

Čim je lopta prošla kroz mrežicu, cela klupa se obrušila na Marija i u euforiji bukvalno pregazila Dejvisa koji je bespomoćno gledao kako Lejkersima izmiče pobeda iz ruku. Deseti put zaredom su Nagetsi pobedili tim čija je franšiza osvojila čak 18 šampionskih titula! Sada su igrači Darvina Hema bili najbliži tome da prekinu crnu seriju, ali ni ovog puta im se nije dalo, iako su verovatno izvukli maksimum iz sebe.

Kakva utakmica, kakva završnica, kakva plej-of serija, ljudi! Ma, neka priča šta ko hoće, plej-of košarka u NBA je druga dimenzija, drugi svet u odnosu na bilo šta. I, tačka! Uradili su Lejkersi sve što su mogli da izbore brejk koji bi možda imao i krunski značaj za nastavak serije, odigrali verovatno najbolje poluvreme ove sezone i vodili maltene ceo meč, ali ništa nije vredelo jer su se na drugoj strani pojavili Nikola Jokić, Majkl Porter Džunior i pre svih Džamal Mari kada je to bilo najvažnije!

Mari je posebno iskočio, jer je najveći deo utakmice bio ubedljivo najlošiji košarkaš među Denverovim nosiocima. Još od starta se videlo da nije u svom elementu, pokušavao je na silu da pronađe svoj ritam i već tokom uvodnih pet minuta šutirao 1/6, zbog čega ga je brzo zamenio Redži Džekson. Treću četvrtinu završio je sa samo šest poena i katastrofalnih 5/19 iz igre, a onda je pronašao eliksir nepobedivosti i zaigrao košarku šampionskog kalibra! Na kraju je ubacio 20 poena uz 9/24 iz igre, a samo u poslednjoj deonici ubacio je 14 poena! Uključujući i koš preko Dejvisa koji će se narednih dana sigurno vrteti po društvenim mrežama i špicama...

Strašno velike zasluge za pobedu idu na račun Majkla Portera Džuniora. Sve ono što Džamal Mari nije mogao, MPJ jeste i da nije bilo njega ko zna kakvu bi katastrofu pretrpeo Denver. To kako je u drugom susretu sa distance pucao Dianđelo Rasel pisaće se verovatno posebne analize. Već u prvom poluvremenu bio je na vrtoglavih 6/7 za tri i svih 18 poena ubacio je upravo sa strelišta. E, kontratežu je donekle pravio Porter sa 4/6 van linije 7,24 metara i da nije bilo njegove šuterske hladnokrvnosti, ko zna koliko bi razlika iznosila već na poluvremenu koje su Lejkersi završili sa velikih +15 (59:44).

U ludačkoj sekvenci pred poslednji minut meča, Majkl Porter Džunior pokazao je svoje najbolje lice i zašto je među tri najplaćenija igrača u timu, odnosno zašto je baš onaj etiketiran kao taj, treći igrač iza Jokića i Marija. Posle velike greške Marija nakon pika sa Jokićem i Lebronove 'krađe' koju je završio snažnim zakucavanjem Lejkersi su poveli rezultatom 95:92, usledio je neobjašnjiv potez Nikole Jokića, pokušaj da se iznudi faul Dianđela Rasela u kretnji i van balansa uz pokušaj šuta za tri, nešto što mu cele sezone ne polazi od ruke! Srećom, lopta je pala pravo u ruke Erona Gordona čiji su vrhovi prstiju bili tik uz aut liniju. Uspeo je da vrati loptu nazad, a na pravom mestu našao se Porter da raspali i pogodi svoju šestu trojku iz desetog pokušaja! Bol Arena je eksplodirala, a u Porterovim očima se videla pobeda. Usledio je tajm-aut koji je najavio završnicu za infarkt. Da um eksplodira od uzbuđenja!

Ta je trojka dokusurila Lejkerse, bukvalno! Videlo se da su ostali bez goriva, bez trunke snage, da su se Lebron, Dejvis i Rasel potrošili i da ne mogu više. Delovali su iznureno, smrvljeno, a Marijev hitac bio je samo poslednji ekser u kovčeg koji se vraća za Los Anđeles...

Strašna utakmica ili bolje rečeno poluvreme Los Anđeles Lejkersa. Za svaku pohvalu je sve ono što su uradili Darvin Hem i njegovi saradnici u pripremi utakmice, kao i igrači na egzekuciji. Nije čak preterano napisati ni da Lejkersi nisu zaslužili da izgube ovu utakmicu, jer zaista nisu. Ali, pošto se ipak radi o Denveru i našem Jokiću, hvala košarkaškim bogovima pre svega za ovakvu dramu i završnicu u kojoj je branilac titule ipak izašao kao pobednik!

Jezerdžije su odradile perfektan posao tokom 24 minuta u obe faze. Nikoli Jokiću su maltene zatvorili sve prilaze košu u zoni reketa i naterali ga da poene traži šutevima za tri, Rasel je posle silnih ispaljenih ćoraka (1/9 za tri) u prvoj utakmici navodno ostao sam u dvorani kako bi šutirao i povratio samopouzdanje što se isplatilo njemu i ekipi. Svojim hicima terao je Denverovu odbranu da se širi ka liniji za tri poena, što je Dejvisu otvaralo široko polje u zoni blizu koša. Obrva je brutalno izdominirao u prvom poluvremenu, ubacivši 24 poena uz samo jedan promašaj iz igre, od čega je 14 poena dao u drugoj četvrtini. Na sve to, Lebron Džejms je savršeno predvodio ekipu sa 10 poena, sedam asistencija i šest skokova u tom prvom delu kada su Lejkersi maksimalno dominirali.

Timska odbrana Lejkersa bila je gotovo perfektna. Ne pamti se kada je Denver poslednji put na poluvremenu šutirao jedva 35 odsto iz igre (16/46, 6/23 za tri), dok je protivnik bio na blizu 60 odsto, uz 8/14 sa distance! Sve je to pravilo veliku razliku, a kada su gosti stigli do 20 razlike, napravili su grešku koja ih je na kraju skupo koštala.

Hem je odlučio da naglo uspori ritam i pokuša maksimalno da razvuče napade, kako bi poštedeo svoje nosioce, a to je dalo milimetarski prostor Denveru što se kasnije pretvorilo u trijumfalni juriš! Već do kraja treće deonice Denver je uspeo da se spusti na deset razlike, a šampiona nije iz balansa izbacio ni Lebronov ludački početak četvrte deonice, kada je vezao dve trojke i pogodio sa poludistance uz faul za dodatno slobodno bacanje posle lošeg udvajanja Marija i KCP. Lejkersi su dva puta bežali na šest i sedam razlike, ali je primetno bilo da je samo pitanje kada će Nagetsi da okrenu, odnosno da li gosti nekim čudom mogu da izdrže. Bili su nadomak toga, ali nisu uspeli.

Lejkersi teško da u nastavku serije mogu bolje od onoga što su pokazali sada, a Denver realno ne može lošije od ovog prvog poluvremena. Tako da, ne bismo se iznenadili i ako bi opet palo 'metlanje'.

Za kraj, ne i najmanje važno - Nikola Jokić. Nova doktorska disertacija NAJBOLJEG košarkaša na svetu za još jedan istorijski perfomans! Jedini je igrač otkako postoji NBA liga sa 25-20-10 partijom u plej-ofu, a večeras je to uradio četvrti put u karijeri! Meč je završio sa 27 poena (9/16 iz igre), čak 20 skokova i 10 asistencija. Šta više napisati, a da nije već hiljadu puta?!

Verovatno najstrašnije od svega je to što se kod njega ne prepoznaju znaci umora, iako je na terenu proveo gotovo 42 minuta! Osim onog, pomalo sumanutog poteza koji je mogao skupo da košta Nagetse, sve ostalo je Jokić uradio maltene savršeno! Bio uvek prvi na skoku, na petoparcu vrteo čuvare koji nisu znali šta ih je snašlo, što je samo potvrdilo reči Darvina Hema pre utakmice da "ne zna kako da sačuva Jokića, jer je veliko sr***e to što igra tako dominantno".

Počeo je nešto sporije u napadu, praktično bez upućenog šuta u prvoj polovini deonice jer je odbrana Lejkersa sjajno rotirala i zaključala reket. To je dovelo do toga da Jokić za celo prvo poluvreme uputi samo jedan šut za dva poena. Ali, sa dve trojke je otvorio susret i svoju nisku poena, da bi do kraja četvrtine već bio na dabl-dablu sa po 10 poena i skokova! Dugo je pokušavao da se izvuče iz senke Entonija Dejvisa i njegovih saigrača koji su skoro bez greške odrađivali posao u odbrani, ali su u svemu tome ostali bez snage, dok se Jokić tek zagrevao. I to je ono što smo maločas istakli, dok su se Lejkersi polomili da ga isključe iz utakmice, on se tek pripremao da povede Denver ka pobedi. U drugom poluvremenu je ubacio još 15 poena, uz osam uhvaćenih lopti i asistencije koje su milovale svaku košarkašku dušu.

Malo je lepših stvari za prave centre od Jokićevog rada nogu, od besprekorne koordinacije i osećaja za prostor i realizaciju. I u tome je suština njegovog suvog kvaliteta, u jednostavnosti koja očarava! A, kakav um ima najbolje se video u začetku akcije za pobedu, kada je postavio celu situaciju i nacrtao pobedu Denvera. Div!

Idemo dalje, serija se seli u Grad anđela, a treći meč na programu je u noći između četvrtka i petka, ponovo od četiri sata posle ponoći. Ko da dočeka!

NBA PLEJ-OF - REZULTATI

Klivlend - Orlando 96:86 (2-0 u seriji)

/Mičel 23 - Bankero 21/

Njujork - Filadelfija 104:101 (2-0 u seriji)

/Branson 24 - Maksi 35/

Denver - LA Lejkers 101:99 (2-0 u seriji)

/Jokić 27 - Dejvis 32/


tagovi

Nikola JokićDžamal MariNBA ligaplej-of NBA lige

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara