Slavlje košarkaša Srbije (©FIBA Basketball)
Slavlje košarkaša Srbije (©FIBA Basketball)

Ludnica u Izmiru: Juniori Srbije umalo prokockali 10 razlike, na kraju overili bronzu sa penala

Vreme čitanja: 3min | ned. 07.08.22. | 19:19

Slovenci promašili šut za produžetak

Juniorska košarkaška reprezentacija Srbije okitila se bronzanom medaljom na Evropskom prvenstvu u Izmiru!

Selektor Vladimir Đokić uspeo je da uradi najteži posao i podigne svoje učenike posle jako lošeg izdanja protiv Španije u polufinalu, kako bi u napetom okršaju sa Slovenijom uz dosta preokreta uzeli bronzano odličje i doneli radost naciji - 70:67 (13:16, 19:18, 20:20, 18:13).

Izabrane vesti

Orlići su izneli veliki teret i dobili borbu sa Slovenijom do poslednje kapi znoja. Nije bilo gotovo ni kada su naši košarkaši imali 10 poena razlike (67:57) na dva i po minuta do kraja. Kockali su se Đokićevi puleni, na kraju umalo ispustili sve, ali je hladnija glava i veća koncentracija u finišu donela konačnu prevagu u korist Srbije.

Delovalo je da Srbija ide ka sigurnoj pobedi nakon trojke kapitena Ilije Milijaševića uz nešto više od dva i po minuta do kraja, ali tada se dogodio veliki pad, srećom bez posledica. U manje od 30 sekundi Orlići su dozvolili ponajboljem igraču Slovenije Janu Zemljiću da se razleti po parketu i veže pet brzih poena, posle čeka je selektor Đokić odmah reagovao i tajm-autom pokušao da smiri ekipu. Sledeći napad nije bio uspešan, pošto je Domen Petrović poslao Milijaševića na liniju slobodnih bacanja, a on nije uspeo da iskoristi oba šuta. Na ulazu u poslednji minut utakmice Zemljić je teškim pogotkom najavio dramu u Izmiru, koju je potvrdi Nal Belko nekoliko sekundi kasnije posle krađe i lakih poena gde se Milijašević ponovo nije proslavio...

Uz 52 sekunde na semaforu Srbija je imala 67:66, mada je lako Slovenija mogla do možda i ključnog vođstva jer je Milijašević ponovo izgubio posed. Srećom po njega Petrovićevu “krađu“ i Belkov pokušaj da okrene rezultat osujetio je Lazar Đoković koji je zatim pokušao da kontru završi sam i snažno zakuca, no Petrović ga je poslao na liniju slobodnih bacanja. Polovičnim učinkom dao je Srbiji nadu više, posle čega je Zemljićev promašaj za tri doneo razliku vrednu bar produžetka. Ovog puta na penalu se našao najefikasniji igrač utakmice Đorđe Ćurčić koji je poput svog prethodnika ubacio samo jedan od dva šuta. Istog učinka bio je i Zemljić na drugoj strani, pre nego što je Đoković sa još jednim pogotkom sa crte na šest sekundi pre isteka vremena obezbedio pobedu. Ista je definitivno bila overena kada je Zemljić promašio hitac za produžetak...

Odličnu utakmicu iza sebe, najbolju na celom turniru ostavio je Đorđe Ćurčić. Mlada nada čačanskog Borca imala je 21 poen uz 6/15 za tri poena! Njegovi hici pokrenuli su Srbiju u trenucima kada se hvatao rezultatski priključak i u naletu za preokret, da bi ga Lazar Đorđević ispratio sa 15 poena i devet skokova. Kapiten Milijašević je i pored pet izgubljenih lopti imao 11 poena, uz jednu važnu trojku u poslednjoj četvrtini. Dopisao je još po četiri uhvaćene i podeljene lopte. Filip Radaković je uz sedam poena imao 11 skokova, od čega šest ofanzivnih! Kod Slovenije Alen Zulić je ubacio 16, a Zemljić jedan poen manje, ali je zabeležio još devet skokova i pet asistencija.

Dosad vrlo dobro leto muških reprezentativnih selekcija. Ekipa igrača do 17 godina je na Svetskom kupu uzela peto mesto, godinu dana stariji su uzeli bronzu, dok su igrači do 20 godina vođeni Vladimirom Jovanovićem uspeli da se vrate u A diviziju bez poraza. Sada čekamo još selekciju do 16 godina na kontinentalnom takmičenju, kao i seniore koji pre Evrobasketa (1-18. septembar) imaju i dve utakmice kvalifikacija za Mundobasket protiv Grčke u Beogradu 25. avgusta i Turske u Istanbulu tri dana kasnije.



tagovi

juniorska košarkaška reprezentacija SrbijeĐorđe Ćurčić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara