Mala škola savremenog fudbala: Zvezdina deca pala bez ispaljenog metka (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | sre. 04.03.20. | 17:49

Danski Midtjiland plasirao se u četvrtfinale UEFA Lige mladih posle lakog trijumfa u Beogradu – 3:0

Sve je bilo spremno za potencijali spektakl i dolazak Ajaksovih talenata, ali za takav hepening sačekaćemo neku drugu priliku. Omladincima Crvene zvezde kapa dole za prethodne rezultate i plasman u osminu finala Lige šampiona za mlade, ali utisak je da su ove večeri pali bez ispaljenog metka. Možda je do toga što je beogradska kiša sprala stvarni potencijal Đorđevićevog tima, a možda i zbog, pre svega, taktičke i fizičke potkovanosti Midtjilanda. Danci su došli, videli i pokorili Beograd, državši srpskog šampiona gotovo sve vreme u mat poziciji – 3:0.

Očekivalo se mnogo više od Babića, Burmaza, Matića i Novakovića. Njihovu ulogu preuzeo je krilni fudbaler Midtjilanda, nova potencijalna beba u bogatom inkubatoru danskog prvoligaša, Aral Šimšir. Na sitne komade je pomenuti Šimšir isekao odbranu Crvene zvezde, priuštivši publici na Dušanovcu kompletan fudbalski ugođaj. Pored njega briljirao je već iskusni prvotimac Oliver Sorensen, dovoljno iskusan i namazan da predvidi svaku grešku crveno-belih. Upravo igra kapitena danskog predstavnika i dvostrukog strelca oslikala je koliko je Midtjiland u ovom trenutku brži, spremniji i taktički potkovaniji. Imali su Đorđevićevi učenici malu školu savršenog fudbala, kakvu im tokom jesenjeg dvomeča nije demonstrirao ni minhenski Bajern.

Izabrane vesti

Imali su omladinci Crvene zvezde više nego korektnu podršku na krovu držnog centra Stadiona. Pesma Delija nije ih motivisala da krenu odmah svim silama u napad, valjda svesni da se osnovna snaga Midtjilanda krije u fizičkoj spremi i snazi manevrista. Meč omladinaca pretvorio se u poligon taktičkog nadmudrivanja i vežbi, bez mnogo rizika.

Crvena zvezda je direktnim loptama ka jakom Burmazu i brzom Raduloviću htela brzo da stigne do gola, Midtjiland se oslanjao na miran pas ubitačnog tandema Martis/Madsen. Utakmica bez mnogo rizika imala je za posledicu samo jedan šut u okvir gola domaćeg tima. Pokušaj Burmaza u ranoj fazi meča bio je lak posao za gostujućeg golmana.

Crvena zvezda je imala prividnu kontrolu utakmice, ostavivši goste bez konkretnog pokušaja. Ipak, nedostajao je u igri Đorđevićevog tima jači uticaj vezista Martina Novakovića i posebno Petra Piplice. Pokušaje odigravanja ka Burmazu lako je skidao tamnoputi i žustri Nvadike. Sve je mirisalo na nulu i dugo čekanje na grešku rivala do 43. minuta. Neoprezan je u tim trenucima bio štoper Crvene zvezde Lukić i nepotrebnim klizećim startom skrivio najstrožu kaznu. Ali bio bi greh ne pomenuti talent danskog krila turskih korena Arala Šimšira. Jak na lopti, niskog težišta, Šimšir je u pomenutoj neveseloj sekvenci za crveno-bele lepim duplim pasom napravio prostor i ušao u peterac. Častio ga je klizećim startom Lukić, a Nikolas Madsen školski izveo penal.

Danci su, bar što se tiče pasa, više rizikovali i na kraju se radovali vođstvu, iako do tada nisu imali ozbiljan pokušaj, niti šut u okvir gola. Podrška Đorđevićevom timu postala je još jača.

Crvena zvezda je pokušavala na silu da dođe do izjednačenja, bez jasnog plana, verovatno razmišljajući da će Burmaz i Radulović bar u nekoliko navrata ispoljiti individulani kvalitet. Međutim, Danci su preciznim i sigurnim pasom totalno ukočili crveno-bele, držali ih u stanju kome. Svaki pas Midtjilanda u opasnoj zoni bio je precizan, svako kretanje bez lopte tako jednostavno i opet racionalno. Timska igra izbacila je u prvi plan već pomenutog Arala Šimšira. Kao i kod prvog gola Šimšir je sve zakuvao i zatim podario kapitenu Sorensenu savršenu loptu. Spasa za Katića i Crvenu zvezdu nije bilo. Posebno što su igrači Midtjilanda ušuškani u sigurno vođstvo igrali još sigurnije. A kapiten Sorensen se igrao fudbala. Uspeo je još jednom da prevari Katića...

CRVENA ZVEZDA - MIDTJILAND 0:3

Beograd.
Stadion Voždovca.
Gledalaca: 1.500.
Sudija: Faruđa Kan (Malta)

Crvena zvezda: Katic - Mitrovic, Savic, Lukic, Blagojevic - Novakovic (od 67. Miletic), Matic - Babic, Piplica (od 46. Njamculovic), Radulovic (od 78. Bacanin) - Burmaz (od 84. Lazetić).

Midtjiland: Torsen - Andersen, Nvadike, Anker, Jensen - Lind (od 77. Lund), Madsen, Martis, Jensen, Šimšir (od 84. Fraulo) - Hansen.


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara