Lorenzo Braun: U Zvezdinom “majndsetu“ je jaka odbrana

Vreme čitanja: 3min | sub. 12.10.19. | 08:21

“Mnogo je važno što imamo iskusne igrače u timu, koji mogu da pomognu timu da se što bolje uklopi u nove okolnosti. Gist, Laza (Branko Lazić), Derik Braun, Stratos... Zaista imamo jako dobre, iskusne pojedince. Meni mnogo znači što su tu i jako sam im zahvalan“, kaže plejmejker Crvene zvezde

Posle slabih i neubedljivih izdanja protiv Primorske u Zagrebu i Panatinaikosa u Atini učinilo se da na Malom Kalemegdanu postoje naznake rane krize i da je u srži novonastale situacije nedovoljno dobar rad motora ekipe, odnosno plejmejkera. Lorenzo Braun i Filip Čović su u OAKA Areni dobili svega po deset minuta i za to vreme nisu uspeli da podele nijednu asistenciju. Reakcija iz stručnog štaba morala je da bude brza i efikasna...

Ubrzo je došlo vreme da se Zvezda revanšira Primorskoj, a Lorenzo Braun je tu utakmicu iskoristio da ubeleži svoj prvi dabl-dabl (18p, 10as) u crveno-belom dresu, čime je nekadašnji plejmejker Toronta najavio da se ona izdanja s otvaranja Superkupa i Evrolige mogu pripisati procesu navikavanja na nove okolnosti, sredinu, timu, pravila, pa i košarku u celini...
“Još se prilagođavam na novu sredinu, ali ujedno sam profesionalac, košarkaš i u igri sam duže vreme. Znam šta treba da radim, koji su mi zadaci i ciljevi i njima sam posvećen. Na kraju dana sve je ovo samo košarka“, rekao je Braun u svlačionici.

Izabrane vesti

Njegovo predstavljanje zvezdaškoj javnosti prošlo je gotovo bez greške - Crvena zvezda je savladala Fenerbahče i turskog giganta ostavila na samo 56 poena, dok je Braun bio jedan od najboljih igrača utakmice. Pre svega najefikasniji u redovima srpskog i jadranskog šampiona sa 17 poena, čemu je navezao šest asistencija i tri skoka, uz indeks korisnosti 17. Ipak, priznaje, nije mu bilo svejedno kada je na parket izašao pred bezmalo 17.000 navijača svog kluba...
“Bio sam jako nervozan uoči početka utakmice. Nikada ranije nisam igrao u Areni i prvi put sam čuo navijače. Bilo je sjajno. Hranili smo se energijom koju nam je publika dala, zahvalan sam na tome“.

Odmah nas je zanimalo - kako je uspeo da tu nervozu pretoči u dobar rezultat?
“Samo sam pratio tok utakmice. Verujem da je dobar deo ekipe osetio tu posebnu energiju kada je utakmica počela. Svi smo želeli da impresioniramo navijače u prvoj utakmici kod kuće“.

Svako ko bar malo prati dešavanja na evropskoj košarkaškoj sceni zna da nije mala stvar kada se nadigra Fenerbahče, a pogotovo kada se ostavi na gotovo istorijskom minimumu ubačenih poena, što je Željka Obradovića nateralo da po završetku utakmice jednostavno - zanemi.
“Velika pobeda za nas, ali nećemo mnogo da razmišljamo o njoj. Ostavljamo je iza sebe, jer nas već u nedelju čeka novi izazov. Moramo da pobedimo“.

Odbrana kao uporište

Posle takvog ishoda svima je u prvom planu Zvezdina odbrana, koja je bila gotovo bezgrešna tokom 40 minuta nadigravanja s nekadašnjim šampionom Evrope. Braun ukazuje da je to srž ovog tima i najavljuje da će Zvezda takva biti tokom cele sezone. 
“Takav je ’majndset’ ovog tima. Želimo da budemo odlični u odbrani i da iz takve igre dođe napad. Cilj nam je da tako bude cele sezone“.

U momentima kada je Fenerbahče pritiskao Crvenu zvezdu, topio njeno vođstvo sredinom poslednje četvrtine i posle trojke Bobija Diksona stigao na samo dva poena minusa (53:51), pomalo neočekivano pojavio se Mohamed Faje sa velikim hicem izvan linije 6,75 metara, a onda sa još nekoliko bitnih poteza iskočio kao heroj meča. 
“Svako ima svoju ulogu u ovom timu. Mo je odlično odigrao svoju, uradio je apsolutno sve što je trebalo. Skakao je, pogađao velike šuteve, igrao dobru odbranu... Mnogo nam je značilo to“.

Ono što bi moglo da bude i te kako važno za Crvenu zvezdu jeste prisustvo većeg broja starijih kajli s dugačkim stažom u evropskoj košarci, pogotovo Evroligi. Lorenzo Braun ovu stavku vidi kao možda i presudnu za dalje razigravanje ekipe i odbrane titule u Superligi i regionalnom takmičenju. 
“Mnogo je važno što imamo iskusne igrače u timu, koji mogu da pomognu timu da se što bolje uklopi u nove okolnosti. Gist, Laza (Branko Lazić), Derik Braun, Stratos... Zaista imamo jako dobre, iskusne pojedince. Meni mnogo znači što su tu i jako sam im zahvalan“.

Foto: Star Sport


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara