Litvanci počeli potragu za novim selektorom: Sabonisov prvi kandidat je trener Parme

Vreme čitanja: 2min | sre. 18.09.19. | 15:45

Traži se naslednik Adomaitisa

Litvanija je zajedno sa Amerikancima, Srbima i Grcima završila Mundobasket u grupi reprezentacija koje su razočarale. Litvanci su ispali u grupi posle poraza od Australije i Francuske u tesnim završnicama, a pogotovo je bio bolan od Francuza kojem su kumovale sudije.

Selektor Dainius Adomaitis je bio besan posle eliminacije, nije birao reči i podneo je neopozivu ostavku.

Izabrane vesti

Litvanija je tako došla u sličnu situaciju kao Srbija. Traži selektora koji će sledećeg leta pokušati da dovede reprezentaciju do plasmana na Olimpijske Igre kroz kvalifikacioni turnir. Litvanci su već istakli da su zainteresovani za organizaciju turnira, ali prvo moraju da se pozabave pitanjem selektora.

Predsednik KS Litvanije, legendarni Arvidas Sabonis je već napravio konkretne korake i obavio razgovor sa prvim kandidatom. U pitanju je mladi litvanski stručnjak Kazis Maksvitis koji trenutno sa klupe predvodi rusku Parmu iz Perma u VTB ligi.

Sabonis i generalni sekretar Mindaugas Šokas razgovarali su sa Maksvitisom i o tome obavestili javnost.
„Svrha sastanka je bila da vidimo je li trener zainteresovan za poziciju selektora Litvanije. Njegov odgovor je bio da mu je potrebno vreme za razmišljanje, da mora da razgovora sa porodicom, ali i sa klubom u kojem je zaposlen. Nemamo još konkretan odgovor, ali nismo u žurbi. Imamo vremena do kraja oktobra jer će u 12. novembra zvanično biti promovisan novi selektor“, saopštili su iz KS litvanije.

Maksvitis ima 42 godine i ovog leta je potpisao ugovor sa ruskom Parmom. U litvanskoj košarci je cenjeno ime. U mlađim reprezentativnim selekcijama je lansirao Jonasa Valančijunasa i sa generacijom igrača rođenih 1992. godine bio prvak Evrope na prvenstvima za igrače do 16, do 18  i do 20 godina, a usput i šampion sveta na prvenstvu za igrače do 19 godina kada su finalu savladali Srbiju. Na tri od četiri pomenuta takmičenja je Valančijunas bio MVP turnira. Što se klupske karijere tiče, najpoznatiji je po dva angažmana u Neptunasu i dve sezone u Lijetkabelisu.

Kao drugi kandidat se pominje bivši reprezentativac i trenutni pomoćnik Šarunasa Jasikevičijusa u Žalgirisu, Darijus Maskoliunas. Iksuni stručnjak Jonas Kazlauskas je već odbio mogučnost povratka na klupu nacionalnog tima.

(FOTO: MN Press)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara