Kendrik Nan i Matijas Lesor (©MN Press)
Kendrik Nan i Matijas Lesor (©MN Press)

Lesor jedini starosedelac u idealnoj petorci Evrolige, tu je i Kampaco

Vreme čitanja: 3min | pon. 13.05.24. | 14:48

Prošlosezonski igrači Večitih i novopečeni rekorderi nagrađeni prestižnim priznanjem

Još desetak dana ostalo je do fajnal-fora Evrolige u berlinskoj Mercedes Benc Areni, a sve će tokom odlučujućeg vikenda u Nemačkoj biti podređeno Realu, Olimpijakosu, Panatinaikosu i Fenerbahčeu. U susret najvažnijim utakmicama u evropskoj klupskoj košarci, najkvalitetnije takmičenje na kontinentu objavilo je idealnu petorku za tekuću takmičarsku godinu.

Matijas Lesor jedini je drugu godinu zaredom izabran u idealnu postavu, pošto je posle odličnih brojki u Partizan Mozzart Betu prethodne sezone, nastavio sa sjajnim partijama i u dresu atinskih Zelenih. Pored francuskog centra, u idealnu petorku uvršteni su i prošlosezonski plejmejker Crvene zvezde Fakundo Kampaco (Real Madrid), novi najbolji strelac u istoriji Evrolige Majk Džejms (Monako), novi rekorder po broju poena na jednoj utakmici Najdžel Hejs Dejvis (Fenerbahče), kao i ubitačni košgeter Panatinaikosa Kendrik Nan.

Izabrane vesti

U glasanju su učestvovali treneri, mediji, navijači i kapiteni 18 učesnika Evrolige, a svačiji udeo u odluci iznosio je 25 odsto. Izostanak Markusa Hauarda može se smatrati jedinim kakvim-takvim iznenađenjem, ali je činjenica da se Baskonija nije plasirala na fajnal-for očigledno presudila.

Fakundo Kampaco konačno jedočekao da u svojoj sedmoj evroligaškoj sezoni bude izabran u idealnu petorku. Argentinski organizator igre dvostruki je osvajač evropske krune, a u berlinskom traganju za trećom biće jedna od najvećih uzdanica Kraljevića. Južnoamerikanac je proglašen za MVP-a meseca u novembru. Postao je ništa manje nego dirigent Los Blankosa u postavljanju novog rekorda Evrolige sa 27 pobeda u ligaškom delu sezone, pre nego što je deklasirana Baskonija 3-0 u četvrtfinalnoj seriji. Kampaco je upisao 6,5 asistencija po utakmici, čime je dospeo na drugo mesto u ligi ove sezone. Treći je strelac Reala sa prosekom od 11,8 poena po utakmici, dok je prosečan indeks koristnosti 33-godišnjeg virtuoza iznosio 16,9.

Posle nezaboravne sezone u kojoj je postao najbolji strelac Evrolige svih vremena, Majk Džejms je uvršten u idealnu petorku drugi put u poslednje tri sezone. Posebno dostignuće još jednog 33-godišnjaka na listi jeste podatak da je čak 38 od 39 utakmica u sezoni završio s dvocifrenim brojem poena. Za MVP-a meseca izabran je u februaru, kada je na prvom mestu liste strelaca Evrolige svih vremena pretekao Vasilisa Spanulisa. Džejms je završio ligaški deo sezone kao drugi strelac takmičenja, sa prosekom od 18 poena po utakmici, dok je po prosečnom indeksu korisnosti na trećem mestu (19,4).

Kendrik Nan se pridružio Panatinaikosu tek krajem oktobra, kada je sezona već počela, a prvi put se na evroligaškom terenu pojavio u sedmom kolu. Nije trebalo dugo da 28-godišnjak demonstrira svoj kvalitet, završivši sa prosekom od 15,4 poena po utakmici. Nan je zatim prešao na još viši nivo u plej-ofu, sa prosečnim učinkom od 19,2 poena, uključujući 26,0 po utakmici računajući duele 3, 4 i 5 protiv Makabija, čime je Panatinaikosu pomogao da se vrati na Fajnal-for posle 12 godina odsustva. Nan je proglašen za MVP meseca u martu/aprilu. Ukupno, Nan je postigao 526 poena u 33 utakmice, najviše što je bilo koji igrač ikada postigao u svojoj prvoj sezoni u Evroligi ikada.

Najdžel Hejs Dejvis uživao je igrajući u svojoj najboljoj sezoni u dosadašnjem toku karijere. Istanbulski velikan se prvi put posle pet godina plasirao na fajnal-for, a 30-godišnji krilni centar posebnu pažnju na sebe skrenuo je obaranjem rekorda po broju poena na jednoj utakmici Evrolige, ubacivši 50 berlinskoj Albi. Hejs Dejvis je dvocifren učinak zabeležio na 26 od 35 utakmica u sezoni, sa prosekom od 14,2. Amerikanac je na parketu proveo više minuta nego bilo koji drugi igrač u Evroligi ove sezone, pošto je igrao čak 33 po utakmici.

Centar Panatinaikosa Matijas Lesor jedini je igrač koji se drugu godinu zaredom našao u idealnoj petorci Evrolige. Pošto je prošlog leta zamenio Partizan Mozzart Bet Panatinaikosom, Francuz je brzo postao miljenik navijača u Atini zahvaljujući svom agresivnom stilu igre i burnom temperamentu. U svojoj petoj sezoni u Evroligi, Lesor je zabeležio najviši prosek u karijeri od 13,7 poena, drugi najbolji u timu Panatinaikosa. Takođe, bio je vodeći u timu, a osmi u ligu po proseku skokova (6,2). Lesorov indeks korisnosti iznosi 19.6, što je drugi najveći od svih igrača koji će učestvovati na fajnal-foru. Snažni centar imao je pune ruke posla u timu Ergina Atamana, što ga je između ostalog dovelo i do rekorda Evrolige od iznuđenih 257 faulova u jednoj sezoni Evrolige.


tagovi

Matijas LesorKK PanatinaikosFakundo Kampaco

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara