Kavaji Lenard (AFP)
Kavaji Lenard (AFP)

Lenard i povrede – ima li kraja?

Vreme čitanja: 4min | pon. 07.10.24. | 13:11

Iako Klipersi nisu u prvom redu favorita, sigurno bi mogli da se ušunjaju u plej-of

I ovako je uspešna, ali stiče se utisak da je karijera Kavajia Lenarda nedorečena. Nakon izuzeznog početka u San Antonio Sparsima sa kojima je osvojio titulu 2014. godine, dogodila se sada već čuvena povreda protiv Golden Stejt Voriorsa u plej-ofu 2017. kada mu je Zaza Pačulija povredio zglob. Posle je prešao u Toronto Reptorse koje je maltene sam vukao do NBA prstena 2019, a od tada igra u Los Anđeles Klipersima, ali ne sa mnogo uspeha, već sa dosta povreda.

Trenutno ga muči desno koleno zbog koga je propustio Olimpijske igre u Parizu i koje je operisao ovog leta, a trenutno radi na njegovom jačanju. Klipersi objektivno nisu kandidati za titulu iako pored Lenarda u ekipi imaju Džejmsa Hardena, mada nijedan ni drugi nisu više na vrhuncu.

Izabrane vesti

Sastav iz Kalifornije trenutno se nalazi na Havajima gde se priprema za sezonu i igra predsezonske mečeve, a u treninzima ne učestvuje Lenard, koji se kako kaže oseća dobro.

Treba mi vremena, postajem sve jači i spremniji, tako da se osećam dobro“, počeo je Lenard.


On je igrač koji je maltene zaštitno lice „load management-a“, odnosno kalkulisanog preskakanja utakmica kako ne bi došlo do prevelikog zamora i kako bi se smanjio rizik od povrede. Na primer, Lenard ne igra u utakmicama koje se igraju dan za dan, tačnije bira na kojoj od te dve neće nastupiti.

Idemo dan po dan i pokušavamo medicinski tim i ja da uradimo sve kako bih se što pre vratio na teren. Nismo još pričali o tome koliko ću igrati, videću šta doktori misle i kako žele da pristupe tim utakmicama koje se igraju dan za dan“, naveo je Kavaj.

Popularna Kandža je prošle godine odigrao čak 68 utakmica (najviše još od sezone 2016/17), ali je propustio poslednjih osam mečeva u regularnom delu sezone kao i prvi susret protiv Dalas Maveriksa u plej-ofu. Vratio se za utakmice dva i tri, a onda opet zbog kolena nije bio na raspolaganju Tajronu Luu do kraja serije, koju su Klipersi izgubili 2-4. Sezonu pre odigrao je 52 duela, a celu 2021/22. je propustio zbog pokidanih prednjih ukrštenih ligamenata takođe na desnom kolenu.

Šestostruki učesnik „ol-star“ utakmice želi da igra što je više moguće, ali ne po svaku cenu.

„Za to i radim. Želim da osvojim titulu i sigurno nisam na terenu da bih pokušao da odigram 82 utakmice, nego da pobedim, osećam da imam tu obavezu da pobeđujem, ali mi ne ide u poslednje dve godine“, iskren je Lenard.


Problem sa tim desnim kolenom očigledno postoji već duže vreme, ali je dvostruki MVP finala još na „media day-u“ naveo da mu nije cilj samo da zaleči povredu, već da je suština da se nelagodnost koju oseća više nikada ne vrati.

Treba da slušam doktore i da vidim šta mogu da uradim da sprečim da sam sebi stvaram probleme. Zbog svih stvari koje radim na terenu se i nalazim u ovoj poziciji, da se bol maltene pojavljuje sam od sebe“.

Istina je da Lenard zaista mnogo radi u odbrani, retko kada ne čuva najbljeg protivničkog igrača, dok u napadu troši takođe mnogo snage ne bi li izborio poziciju u reketu ili negde na poludistanci odakle retko promašuje. Kada je zdrav i kada igra, bez sumnje je jedan od najboljih pet košarkaša u ligi.

Za sada nije u planu da Lenard odigra bilo kakvu predsezonsku utakmicu, ali kako kaže potrebna je ogromna prirpema pre nego što zakorači na NBA parket.

„Kontrolišemo onoliko koliko možemo. Sigurno sam prošle godine bio u prvih 10 po broju pretrčanih kilometara na terenu, i to nakon što sam imao povredu ligamenata. Videćemo koliko dobrog mogu da mi donesu zahtevne i teške pripreme“, završio je Lenard.

Iako Klipersi kako smo rekli nisu u prvom redu favorita, sigruno bi mogli da se ušunjaju u plej-of, pogotovo ako Lenard konstantno bude na parketu, a Harden makar malo zaliči na onog iz Hjustona. Prvu pravu utakmicu ova ekipa odigraće 24. oktobra protiv Finiks Sansa.


tagovi

Kavaj LenardDžejms Harden

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara