Nikola Jokić (AFP)
Nikola Jokić (AFP)

Kreću Jokić i Nagetsi: Koliko god ih voleli, nisu favoriti za titulu

Vreme čitanja: 7min | čet. 24.10.24. | 10:32

Trenutno nisu na nivou Oklahome, ali niko ne sme da potceni bivše šampione

Sigurno da ne postoji nijedan stanovnik Denvera koji kada ode u "Tako bel" ne spomene da su Nagetsi tokom reklame za vreme drafta za ovaj lanac brze hrane izabrali Nikolu Jokića, i to dok je on spavao. Sada svi znaju ko je Nikola, a znaju i da je on doneo prvu titulu Nagetsima. Trebalo je mnogo godina da bi ovaj tim došao do statusa šampiona, pa da krenemo polako...

Prva značajna era u istoriji Denvera je era Aleksa Ingliša koji je bio izvanredan skorer, ali nije mogao sam da donese titulu u Kolorado. Nagetsi su 1985. godine dogurali do finala Zapadne konferencije, ali dalje nisu mogli, "šoutajm" Los Anđeles Lejkersi bili su jednostavni prejaki za Denver.

Izabrane vesti

Posle njega značajno ime je nedavno preminuli Dikembe Mutombo, koji je u paru sa Mahmudom Abdul-Raufom 1994. napravio veliko iznenađenje. Nagetsi su tada u prvoj rundi eliminisali Sijetl Supersonikse i to je bio prvi put u istoriji NBA lige da u plej-ofu lider iz regularnog dela sezone strada pred osmoplasranim na tabeli. Umalo im to nije pošlo za rukom i protiv moćnih Juta Džeza sa Džonom Stoktonom i Karlom Melounom, ali je ponestalo goriva u rezervoaru Denvera.

Ipak, Mutombo je brzo otišao, a Nagetsi su se propisno mučili u narednim godinama i taj težak period trajao je sve do 2003. godine kada Denver draftuje Karmela Entonija. Odmah je postalo jasno da će on biti lice franšize. Sjajan je Melo bio skorer, a u svojim mlađim danima i izvrstan atleta, pa je redovno publiku čašćavao spektakularnim zakucavanjima. Brzo je doprineo i kada je broj pobeda u pitanju i već u prvoj sezoni Nagetsi su igrali plej-of, ali nisu mogli ništa protiv Kevina Garneta i Minesota Timbervulfsa.

DENVER ŠAMPION NBA LIGE (11.0)

Shvatili su čelnici franšize iz Kolorada da je Entoni superzvezda, pa su mu brzo doveli i pomoć. Prvo su stigli Nene i Džej Ar Smit, a onda su u decembru 2006. Nagetsi angažovali Alena Ajversona iz Filadelfije i automatski postali favoriti na Zapadu. Međutim, nedostajalo je sreće. Denver bi uvek naletao na teške rivale koje nikako nije mogao da pobedi. Godine 2007. San Antonio je lako izašao na kraj sa Nagetsima, sledeće godine morali su da igraju protiv Kobija Brajanta i LA Lejkersa. Previše je Entoni bio mlad da bi se izborio sa zverkom kakva je Brajant bio u to vreme.

Nije išlo sa Ajversonom, pa su Nagetsi onda rešili da probaju sa Čonsijem Bilapsom. Ideja je bila da Entoni u potpunosti kontroliše sve u napadu, a da uz sebe ima dobre defanzivce koji bi ga oslobodili tog dela posla. Uspeo je Denver sa takvom taktikom u prvoj rundi 2009. da nadigra Nju Orleans Hornetse, a onda i Dalas Maverikse, ali opet ti Lejkersi. Samo ove godine još gladniji, budući da su sezonu pre izgubili u finalu od Boston Seltiksa.

Usledila je neuspešna sezona 2009/10, a kada je februara 2011. godine Karmelo Entoni trejdovan u Njujork, a Denver se polako okretao potpunom "rebildingu".

POGLEDAJTE SVE KVOTE ZA POTENCIJALNE OSVAJAČE NBA LIGE

Tada dolazi istorijska 2014. godina i draft koji je promenio sve. Dok je išla reklama za "Tako Bel", Nagetsi su izabrali momka iz Sombora, našeg Nikolu Jokića. On je ostao još jednu sezonu u Megi, a kada je došao u NBA, promenio je shvatanje košarke. Ko kaže da centri ne treba da driblaju? Ko kaže da centri ne treba da šutiraju trojke? Više niko. I to sve zahvaljujući Jokiću.

Tokom prvih par godina Denver nije ni bio svestan da će Nikola biti superzvezda, čak je morao da se bori za minute sa Jusufom Nurkićem, ali kada je Bosanac trejdovan, probudila se zver. Krenuo je Jokić da beleži nestvarne brojke, a Nagetsi su počeli da konstruišu pobednički tim.

Redom su stizali Džamal Marej (2016), Majkl Porter Džunior (2018), Eron Gordon (2021) i Kentejvijus Koldvel-Poup (2022). Tokom svih ovih godina Denver je igrao plej-of, borio se, mučio se sa povredama sve dok na red nije došla sezona 2022/23. Već tada Nikola je posedovao dve MVP nagrade, pa je bio red da ih kruniše sa NBA prstenom. Pored Poupa stigao je i Brus Braun, koji se ispostavio kao veoma bitan igrač u pohodu na titulu. Dominirali su Nagetsi tokom regularnog dela sezone, a u tom stilu su nastavili i u plej-ofu. Prvo su odučili od košarke Minesotu, potom su pali i Finiks Sansi, da bi u finalu konferencije Jokić uručio metlu Lebronu Džejmsu i Entoniju Dejvisu (da, Denver je konačno dobio Lejkerse u plej-ofu). U finalu ih je čekao Majami Hit, tim koji nije ni trebalo da bude tu, barem po prikazanom u regularnoj sezoni, ali je bilo jasno da neće biti lako protiv Džimija Batlera i borbenog Majamija. Ipak, Jokić je našao rešenje, Denver je slavio sa 4:1, a Nikola je kući poneo priznanje za MVP-a finalne serije.

GLEDAJ SVE MEČEVE UŽIVO NA MOZZARTBET.COM

Očekivalo se da Nagetsi nastave u istom stilu i prošle sezone, ali to nažalost nije bilo tako. Ekipu je napustio Brus Braun, a Denver ga nije adekvatno zamenio. Klupa nije bila dovoljno dobra, pa su Jokić i družina eliminisani od strane Minesote u drugoj rundi, i to posle sedam utakmica.

To nas dovodi do ove sezone, koju Denver otvara u noći između četvrtka i petka od 04:00 protiv Oklahoma Siti Tandera.

Krenimo upravo od Jokića. Nema Nikola kome više da se dokazuje, pogotovo nakon što je zasijao i na reprezentativnom planu. Doneo je medalju Srbiji na Olimpijskim igrama u Parizu i rasterećen ulazi u novu takmičarsku godinu. Ako se sve poklopi ponovo bi mogao da bude MVP lige, ali prema kladionicama nije favorit za tu nagradu. Svakako, opet će biti neko oko koga se sve vrti u igri Nagetsa. I dalje je Jokića praktično nemoguće čuvati, tako da treba očekivati da nastavi sa sjajnim brojkama i bravurama koje do sada nismo viđali.

Problem su njegovi saigrači, pre svih Džamal Marej. Može da odigra kao Majkl Džordan (pogotovo protiv Lejkersa), a može da pruži partiju na nivou Džordana Pula, nikada se ne zna. A ne zna ni on. Prosto i jednostavno, ne možemo da budemo na čistom sa njim, ako je u glavi tu, Nagetsi imaju čemu da se nadaju, a ako nije, svi ćemo ostati bez kose. Tu su i njegove česte povrede pa uvek postoji rizik da na poziciji beka gledamo nekog anonimnog čoveka od koga će Jokić da napravi košarkaša.

Nikola Jokić ubacuje Oklahomi više od 25,5 poena – kvota 1,90

Sledeći na listi je Eron Gordon. Jokić ne zakucava toliko često, jednim delom jer obruč ne bi preživeo da ga pritiskaju i Nikola i Gordon. Zato se srpski as pretplatio na igru iz kratkog otvaranja, posle koga samo baci loptu gore i gleda kako Gordom leti ka njoj. Izuzetno je važno što su Nagetsi produžili saradnju sa njim, jedina je briga njegovo mentalno stanje. U maju ove godine izgubio je brata, Drua, koji je jedno vreme branio boje Partizan Mozzart Beta. Zbog preminulog brata, Eron je rešio da promeni broj pa će ove godine na leđima nositi 32.

Posle Gordona moramo da pomenemo Majka Portera Džuniora. Ne voli da dodaje previše, zbog toga je tu Jokić. Njegovo je samo da zatrpava koš rivala i ne bude prevelika rupa u odbrani. Sjajno odrađuje svoj deo posla i važno je samo da bude konstantan i zdrav.

A sada, ono pravo. Ovog leta u Kolorado stigao je Rasel Vestbruk, jedna od luđih "glava" u ligi. Posle Oklahome, čija je legenda, nije se snašao nigde, a igrao je - svugde. Redom u Hjustonu, Vašingtonu, Los Anđeles Lejkersima i na kraju Klipersima. U poslednje dve ekipe je čak i prihvatio ulogu igrača sa klupe, a to ga verovatno čeka i sada. Ono što je bilo primetno u predsezoni jeste činjenica da će Denver koristiti Vestbruka kao igrača koji pravi blok i rola ka košu. "Ras" je i dalje u sjajnom fizičkom stanju, pa ne treba da začudi ako postane bekovska verzija Erona Gordona.


Poslednji igrač koga valja spomenuti je Dario Šarić. Hrvatski centar biće zamena za Jokića, a upravo je on neka jeftinija verzija Nikole. Stil igre Denvera ne bi sada trebalo da se menja kada Srbin nije na parketu, pa bi Šarić mogao da ima veoma dobru sezonu.

Tu su još i novopečeni srpski brat - Deandre Džordan, kao i klinci Kristijan Braun, Džulijan Stroter i Pejton Votson i nešto stariji Vlatko Čančar i Zik Nađi. Sve su to dobri košarkaši, ali su bezbrojno puta do sada izneverili Jokića.

Nije na odmet pomenuti i trenera ekipe, Majka Melouna. Dugo je on šef struke Nagetsa, a ovog leta se i sukobio sa upravom kluba. Želeo je da ima jaču klupu, a takođe nije hteo da izgubi Poupa, koji je dobio ponudu od Orlanda i rešio je da je prihvati dok se Denver i nije previše potrudio da ga zadrži. Meloun je neosporno dobar motivator, pa ćemo videti koliko može da izvuče iz svojih pulena.

Očekivanja od Denvera? Koliko god voleli Jokića, moramo priznati da nisu ona najveća. Trenutno Nagetsi nisu na nivou Oklahome, koja je najveći favorit na Zapadu, a pitanje je da li bi pobedili Dalas ili Minesotu. Svakako, imaju najboljeg igrača na planeti i to je garancija da ako sada nisu, mogu da postanu najjači tim u konferenciji. Ali ovog puta skaču iz drugog plana.

NBA večeras:

01.00: (7,25) Vašington (25,0) Boston (1,10)

01.30: (1,30) Dalas (15,0) San Antonio (4,00)

04.00: (1,75) Denver (12,5) Oklahoma (2,30)

04.00: (2,25) Sakramento (12,5) Minesota (1,80)



tagovi

Nikola JokićDenver Nagets

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara