(©AFP)
(©AFP)

Ja sam Dani Pareho i ne razumem zašto su politčki i ekonomski interesi važniji od zdravlja

Vreme čitanja: 3min | pon. 09.03.20. | 10:55

Zašto ne može na Mestalji, a sme na Enfildu, Etihadu ili Alijanc areni

Virus korona pravi haos u svetu sporta. Utakmice se odlažu, pa se ponovo zakazuju pred praznim tribinama. Italijani su doživeli i da ih vrate sa stepenica kad su krenuli da izlaze na teren, samo da bi im posle 35 minuta saopštili da se ipak igra. Trpe i u drugim zemljama, Valensija će recimo revanš sa Atalantom igrati na zaključanoj Mestalji, bez podrške domaće publike. Sve to zbunjuje kapitena Danija Pareha, koji je zato rešio da se otvorenim pismom obrati javnosti i zatraži od nadležnih da se smisle i odluče kako i šta. I da rešenje bude primenjivo za sve, a ne da jedni igraju normalno, dok drugi ni ne znaju da li igraju.
Moje ime je Dani Pareho. Ja sam fudbaler, igram za Valensiju i kapiten sam. Ali sam takođe i suprug Ise, otac Danija i Dijega. Jedno od drugog ni ne razdvajam, posebno sada, uz dve ove komplikacije koje nam je doneo korona virus... Prvi sam koji će da se zabrine zbog krize, prvi sam koji ne želi da vidi nijednog zaraženog, kamoli žrtvu. Voleo bih da je sve san. Ali nije“, počeo je Pareho u Instagram poruci koja je završila i na naslovnoj strani lokalnog Super Deportea.

Jer Pareho govori ono što misli običan čovek. A običan čovek u poslednje vreme ne zna šta da misli.
Zato sam prvi i besan kad vidim da se mere koje se uvode ne primenjuju za sve. Ne razumem kako se globalnoj krizi i u Španiji suprotstavljaš u zavisnosti od toga gde živiš. Nisam stručnjak, ali zdrav razum mi ne dozvoljava da razumem kako mogu da sa hiljadama ljudi šetam ulicama, kako mogu da odem da pokupim rođaka na aerodromu na koji tokom dana sleće na stotine aviona iz celog sveta, kako mogu da na televiziji gledam na desetine sportskih događaja, kulturne manifestacije na kojima prisustvuje na hiljade ljudi... A opet, mi u Valensiji, ne možemo da najvažniju utakmicu u sezoni igramo pred našim navijačima“, pita se Pareho uoči revanša sa Atalantom u kojem Valensija juri da izbriše minus posle poraza od 1:4 u Italiji.

Izabrane vesti

Odgovor nema. Ali kao da ga misli vuku u neku teoriju zavere...
Nema smisla. Ne možemo da dozvolimo da politički i ekonomski  interesi budu važniji od zdravlja ljudi. Ako je utakmica sa Atalantom opasna, onda su još opasnija okupljanja po ulicama koja se ovih dana održavaju iz najrazličitijih razloga. Ako je za ljude opasno da idu na Mestalju, onda je opasno da idu i na Park prinčeva, Red Bul Arenu, Etihad, Kamp Nou, Alijan u Torinu ili onaj u Minhenu“.

Istina, i u Torinu se igra bez publike, izgleda će i u Parizu, zahvaćena je već nemačka oblast Rajn-Vestfalija, a čini se da je samo pitanje vremena kada će bezbednosne mere da se prošire i na ostale delove Evrope. Ipak, Pareho je neumoljiv...
Svaki put kad izađemo na teren ostavimo malo kože na grbu koji predstavljamo. I nećemo nemo da gledamo dok ga drugi gaze“.

(Foto: ©AFP)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara