Kraj Zvezdine pobedničke serije uz rafal ćoraka, Lekavičijus servirao hladnu osvetu

Vreme čitanja: 4min | sre. 15.01.20. | 20:55

Ekipa Šarunasa Jasikevičijusa slavila pred 16.000 gledalaca u Štark Areni - 76:70

Bilo je teško, bilo je neizvesno, ali završilo se neuspešno! Košarkaši Žalgirisa vratili su se na mesto uspeha, gde su 2018. godine postali treći klub Evrope i iznenadili Crvenu zvezdu pred bezmalo 16.000 gledalaca u Štark Areni! Možda se u prvi mah očekivalo da će pred crveno-belima biti lak posao, ali Šarunas Jasikevičijus je po ko zna koji put dokazao da zna kako da iznenadi protivnika kada je najteže i odnese brejk u Beogradu - 76:70 (22:20, 16:18, 19:15, 19:17).

Jednostavno, ovo nije bilo Zvezdino šutersko veče ni po kojem osnovu! Svega 51,4 odsto uspešnosti za dva poena (19/37), pomešano sa tek 25 odsto za tri (7/28) i čak sedam neiskorišćenih slobodnih bacanja (11/18) vezali su ruke igračima Crvene zvezde kojima kao da je neko ukrao talenat posle dobrog početka drugog poluvremena, kada je sve palo u vodu... Uprkos činjenici da su uhvatili čak 11 ofanzivnih skokova, crveno-beli su jednostavno bili izgurani iz reketa i gosti nisu dozvoljavali mnogo lakih poena iz neposredne blizine koša, što je dovelo do većeg obima ispaljenih hitaca sa distance i tu se izabranici Dragana Šakote nisu snašli. Roviti Lorenzo Braun nije imao adekvatnu napadačku podršku večeras i to je skupo koštalo Zvezdu. Imao je Braun 14 poena i šest asistencija, Bili Beron jeste dodao devet poena, ali je imao slabe šuterske procente (3/9 iz igre, 2/5 za tri). Isti broj poena dodao je Džejms Gist, uz pet skokova, ali su jako nedostajali poeni Kevina Pantera koji je posle nekoliko odličnih izdanja odigrao slabu utakmicu sa pet poena (2/8 iz igre). Vladimir Štimac je doneo devet poena i sedam uhvaćenih lopti, a Ognjen Kuzmić po osam poena i skokova, ali sve to nije vredelo mnogo na kraju...

Izabrane vesti

Žalgiris je zahvaljujući odličnom izdanju Lukasa Lekavičijusa u drugom poluvremenu (ubacio 11 od 17 poena), ali i dobrim rolama Zeka Ledeja i Najdžela Hejsa iz drugog plana, te dobrom skoku preko Džoka Lendejla (po devet poena i skokova) uspešno prebrodili četiri minuta krize u nastavku i napravili dobar posao za svoj tim, gde su pokazali više iskustva i veću ideju. 

Izuzetno čudnu utakmicu odigrali su košarkaši dva tima, a na kraju su presudili samo detalji, hladnija glava i bolji izbor situacija za rešavanje. Ako posle dve četvrtine rezultatski ništa nije razdvajalo dve ekipe, a statistički tek finese, Crvena zvezda je u trećoj četvrtini propustila veliku šansu da se odlepi i konačno slomi otpor tvrdoglavih gostiju. Posle 38:38 na velikom odmoru Zvezda je serijom 7:0 načela Žalgiris i trojkama Simanić i Berona stvorila dobru zalihu za nastavak četvrtine. Baš posle Beronovog hica na nešto manje od sedam minuta do odlaska na poslednji odmor Šarunas Jasikevičijus zatražio je tajm-aut koji je preokrenuo stvari na parketu! Igračima Zvezde kao da je neko "zacementirao" stopala i stavio tegove na šake, jer niti su mogli do skoka, niti da pogode jedan kvalitetan šut do poslednje pauze. Žalgiris je za ravno tri minuta odgovorio furiozno i serijom 11:0 nagovestio konačni ishod. Baš u tim momentima glavnu reč na parketu vodili su Džok Lendejl, Zek Ledej i Edgaras Ulanovas, čije su minijature na obe polovine terena dale krila gostujućem sastavu i učinile da crveno-belima ozbiljno uđe voda u uši!

Od tog udarca Crvena zvezda nije uspela da se oporavi. Mada je uspela da nakratko poravna rezultat preko Lorenza Brauna i Vladimira Štimca i posle serije promašaja, Ulanovas je trojkom na 30 sekundi do odlaska na kratki predah zadržao prednost koju je potvrdio Lukas Lekavičijus što je gostima samo podiglo elan za završnih deset minuta. 

Zvezdini promašaji, uz prilično loš izbor situacija za realizaciju nastavili su se i u poslednjem kvartalu koju je Žalgiris otvorio uz pet uzastopnih poena Najdžela Hejsa za tek nešto više od minut igre. Pokušao je Dragan Šakota da oživi energiju tima i vrati koncentraciju u domaće redove, ali nije vredelo. Gosti su pucali od samopouzdanja i na svaki eventualni koš Zvezde Lekavičijus i društvo su imali spreman odgovor, što je samo otežavalo posao crveno-belima. Ali, Zvezda nije odustajala! Beronova trojka na tri i po minuta vratila je tračak nade u neizvesniji finiš, ali je Zvezda već u sledećem napadu dozvolila lake poene Lekavičijusu iz floutera koji su vratili sedam poena viška gostima (61:68). No, ni tu nije bio kraj...

Važnom odbranom, odnosno navođenjem Ledeja da izgubi posed Zvezda je otvorila brz napad koji se završio Gistovom realizacijom, tako da se u poslednja tri minuta ušlo kod rezultata 63:68, ali onda je usledio hladan tuš... Lendejl je izvukao kontakt s Braunom i postigao koš uz faul, onda i dodao slobodno bacanje za 71:63 i tada se osetilo da Žalgiris jednostavno ne želi da posustane, a da Zvezda ima premalo raspoloženih šuterskih opcija. Na kraju je Zvezda ipak morala da se pomiri s porazom i brejkom Žalgirisa kojim je stavljena tačka na uspešni niz...

CRVENA ZVEZDA – ŽALGIRIS 70:76 (20:22, 18:16, 15:19, 17:19)

Beograd

Štar Arena

Gledalaca: 15874

CRVENA ZVEZDA: Kuzmić 8 (8 skokova), Panter 5, Braun 14 (6 asistencija), Lazić 2, Beron 9, Dobrić 5, Gist 9, Dženkins 4, Simanić 5, Jovanović, Odžo, Štimac 9 (7 skokova).

ŽALGIRIS: Volkap 8, Rivers 8, Lekavičijus 17, Hajs 5, Milaknis 9, Geben 3, Ledej 10, Lendejl 9, Ulanovas 7.

EVROLIGA - 19. KOLO

Utorak
Himki - Valensija 75:84
/Šved 18 - San Emetrio 18/

CSKA - Real Madrid 60:55
/Džejms 19 - Topkins 14/

Anadolu Efes - Armani 88:68
/Larkin 23 - Gudaitis 11/

Fenerbahče - Asvel 86:64 
/De Kolo 16, Vilijams 16 - Nua 12/

Olimpijakos - Alba 86:91
/Milutinov 15 - Erikson 22/

Makabi Tel Aviv - Barselona 92:85
/Dorsi 19 - Mirotić 22/

Sreda
Zenit - Baskonija 72:66
/Tomas 19 - Stauskas 15/
Crvena zvezda - Žalgiris 70:76
/Braun 14 - Lekavičijus 17/
20.00: (1,17) Panatinaikos (20,0) Bajern (5,50)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara