Šams Čaranija
Šams Čaranija

Kraj novinarskog hladnog rata: Voj ode, Šams na ESPN za platu koju sanjaju najveće zvezde Evrolige

Vreme čitanja: 2min | pon. 07.10.24. | 21:11

NBA i američki mediji ipak su nešto sasvim drugo

Adrijan Vojnarovski je godinama bio smatran za “zlatni standard”, cela profesija je u njega gledala kao u savršenstvo, nešto čemu treba težiti, mada će većini ostati u sećanju kao nešto nedostižno. I onda je 2015. uradio nešto što će ga godinama proganjati…

Predstavio je novog saradnika, tada 21-godišnjeg Šamsa Čaraniju, kao najboljeg mladog košarkaškog novinara na svetu.

Izabrane vesti

Bio je u pravu, samo što mu to nije prijalo, jer dvojica nekadašnjih kolega sa Yahoo Sportsa, Voj u ulozi mentora, i Šams kao učenik, stvorili su najveće novinarsko rivalstvo u današnjem sportu. I toliko su dobri bili da ostali NBA novinari više nisu ni pokušavali da sami iskopaju vesti. Sve bi objavili Voj ili Šams, pa bi se NBA zaluđenici tokom prelaznih rokova zabavljali i brojem ekskluziva koje bi ova dvojica objavili.

Vojnarovski na I-Es-Pi-Enu, Čaranija na Atletiku… I tako punih sedam sezona, od 2017. do 2024. kada je 55-godišnji učitelj shvatio da mu više nije do života koji zahteva da 24 sata dnevno, 365 dana u godini, bude dostupan, uz upaljeni telefon. Bacio ga je Vojnarovski u more i otišao da bude generalni menadžerna Sejnt Bonaventur univerzitetu koji je sam i završio.

Nije do novca, jer posao kakav je imao na ESPN neće nikad naći. Prema medijskim spekulacijama poslednji trogodišnji ugovor Vojnarovskom je donosio astronomskih 21.000.000 dolara! Okruglo 7.000.000 po godini. I to je sve što treba da znate o tome koliko je dobro radio posao.

Dobro je išlo i 30-godišnjem Čaraniji, vrlo dobro u stvari. Mada je on morao dobrano da se oznoji za svojih 3.000.000 do 4.000.000 dolara koliko je prema procenama prihodovao od Atletika i dve “tezge”: internet televizije Stadion i jedne američke beting kompanije. Priča se da se pregovaralo o plati od oko 5.000.000 dolara godišnje!

Tek da podsetimo da najplaćeniji igrač Evrolige, Saša Vezenkov, godišnje primi 4.100.000 dolara u Olimpijakosu, nadolu Efesov Šejn Larkin je na 3.750.000, a Monakov Majk Džejms (3.000.000). San vrh na Starom kontinentu. I to govori o razlici između evropske i američke košarke. Setite se samo kad je Dejvid Pik počeo da “bomba” ekskluzive iz evroligaških klubova, pa je brzo napustio posao jer nije mogao da naplati sav trud.

Preko bare druga priča. Mada se mnogi pitaju kako će Šams sada da sarađuje sa timom koji je oformio njegov nekadašnji učitelj Vojnarovski. Jer iako oni o tome nikada nisu javno govorili, to su rivalstvo u lokalnih medijima opisivali kao “hladni rat” i poredili sa odnosom Darta Vejdera i Luka Skajvokera, junaka Zvezdanih ratova.

Ne znamo baš za to, ali ovo su svakako zvezdane cifre.


Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara