(Star sport)
(Star sport)

Košarka sa druge planete: To nije El Klasiko, nego je Real bolji od Barselone i kad je ranjen

Vreme čitanja: 2min | sre. 29.05.24. | 21:46

Kampaso dominirao u prvom, a Tavares u drugom poluvremenu, a Ljulj pogodio četiri vezane trojke tokom prve utakmice polufinalne serije španskog prvenstva

Izgubio je kontinentalnu, napašće špansku krunu. Još je rano da se zaključuje, ali Real deluje kao tim koga ništa ne može da uzdrma. Makar to bio i poraz u finalu Evrolige. Iako bolan, od njega se kraljevski klub ekspresno oporavio i tri dana pošto je predao najvažnji pehar Panatinaikosu krenuo po onaj u Španiji, jer je poveo u polufinalnoj seriji tamošnjeg plej-ofa protiv Barselone – 1:0.

Prevario se svako ko je očekivalo da izabranici Ćusa Matea budu uzdrmani dešavanjima iz Berlina. Nije na njihovim licima bilo osmeha kao tokom večeg dela sezone, ali su seli za šalter, odradili osmočasovnu smenu, makar im Katalonci povremenim zabijanjem nosa u stako smetali, ali su ostali koncentrisani i slavili (97:78).

Izabrane vesti

U toj kancelariji razmahao se Fakundo Kampaso. Teško je bilo uočiti da li iz njega kulja južnoamerički temperament, pre će biti da se navikao na „koroporativne delatnosti“ i uradio ono za šta je plaćen. Pokupio je Argentinac sve papire razbacane posle sudara sa Panatinaikosom, sredio haos i poveo Real ka osvetničkoji misiji. Niko ne spori da su svi članovi madridaskog tima bili inspirisani da Barsi vrate za „čišćenje“ u prošlogodišnjem finalu, ali je uočljivo najbolji akter meča bio čovek koji nije bio u belom dresu pre 12 meseci.

Povratnik iz Crvene zvezde je gosporadio parketom u Vizink centru. Odigrao je skoro savršrenu utakmicu. Svi napadi, naročito u prvom poluvremenu, išli su preko Kampasa, uz to je omaleni plejmejker imao dovoljno sigurnosti i da ih završava. Koš po koš, asistencija po asistenciju i prednost Reala je samo rasla do nivoa u kome za tim Rođera Grimaua nije bilo povratka.

Kampaso je ubacio 20 poena i dodao deset asistencija i kao takvom mu je namenjena glavna uloga derbija. Posle malo slabijeg početka, Valter Tavares je, takođe, ostvario dabl-dabl učinak od 18 poena i spektalularnih 15 skokova. Dodajte na to da je Gerson Jabusele brojao do 16, Serhio Ljulj do 14 - od čega je čak četiri vezane trojke spakovao početkom poslednje deonice - a dvocifreni bili još Mario Hezonja i Džanan Musa (po deset). Delovao je u pojedinim trenucima da je Realova košarka sa druge planete i(li) iz nekog drugog vremena. Za Barselonu nedokučiva.

Aktuelni šampion Španije nijednog trenutka nije vodio, najviše je gubio 23 poena i moraće bolje već u petak na istom mestu. S tim što će mu biti potrebno da se Nikoli Laprovitoli (13) i Viliju Ernangomesu (12) priključi još neko. Ovako, možda Real ode u finale kao što je pre 12 meseci Barsa do titule – metlom.


tagovi

ACB ligaKK Real MadridKK BarselonaFakundo KampacoValter Tavares

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara