©Starsport
©Starsport

Košarka je prosta igra kada je igraju majstori, a biće im još lakše sa Gilespijem

Vreme čitanja: 5min | pon. 18.12.23. | 16:54

Sjajno su Miloš Teodosić i Luka Mitrović izašli na kraj s Studentskim centrom, a posao će im biti nadalje jednostavniji kada se uhoda novajlija

Znao je Studentski centar mnogima da pomrsi račune otkako je u ABA ligi, pa je bilo jasno da Crvenu zvezdu u Podgorici, gde je samo jednom poražen ove sezone, ne čeka tako lak zadatak. Punih 30 minuta izabranici Janisa Sferopulosa nisu uspevali da slome protivnika, a onda su na scenu stupili Miloš Teodosić i Luka Mitrović. I problem je kao rukom odnesen.

Dva napada kao preslikana - pik en rol, Luka se otvara iz bloka, dobija pas od Miloša i lagano poentira dva puta (56:73). A onda nova majstorija valjevskog virtuoza - teledirigovan pas ka Dejanu Davidovcu za otvorenu trojku i 67:76. Vratio se domaćin na minus pet, a onda je ponovo Mitrović iz kratkog otvaranja došao do poena, ovoga puta na asistenciju Nejpira (71:78). Usledio je Milošev pas ka Davidovcu od kojeg su svi u dvorani, a i kraj TV ekrana, ostali bez daha. Provukao je loptu kroz reket i poslao je pravo u ruke saigraču, koji je zicerom povosio na 71:80. Prevario je i kamermana. A onda opet kombinacija Teodosić - Mitrović, da bi tačku stavio Nejpir perciznim hicem sa distance (74:85 na tri minuta do kraja). Luka se potom sa još dva polaganja postarao i da pobeda bude ubedljiva.

Izabrane vesti

Sve što su srpski plejmejker i centar radili u poslednjoj deonici delovalo je tako jednostavno. Bili su to fundamenti napadačke košarke, ali izvedeni do perfekcije. Studenti možda nisu imali odgovor, ali su dobili vrednu lekciju iz predmeta Organizacije igre i Relizacije iz reketa, od profesora Teodosića i Mitrovića. I upravo taj tandem domaćih igrača daje Zvezdi neophodan impuls u napadu ove sezone. Obojica su sposobno da pronađu rešenja kada je najteže. Da u kontinuitetu rade stvari u kojima su najbolji - i to je pravi dokaz kvaliteta. Jasno, Teodosić je odavno (ili bolje rečeno još) u samom vrhu evropske plejmejkerske elite, a Mitrović je marljivim radom u prethodnih par godina stigao do centarskog krema na Starom kontinentu. Bravure protiv Podgoričana samo su bile šlag na torti, jer obojica i u najjačoj konkurenciji imaju odlične sezone i za njihove kvalitete većina rivala nije imala rešenja.

I dok su Miloš i Luka, uz Nemanju Nedovića, kičma Zvezdine ofanzive, jasno je da im je za kontinuitet na najvećoj pozornici potrebna i pomoć. Dobra stvar je što je Rokas Giedraitis počeo da se budi, ubeležio dve odlične partije u Evroligi (24 i 19 poena), dok je protiv Studentskog centra pokazao da je šuterski i dalje u dobrom ritmu (2/3 za tri, 11 poena). Vratio se i Adam Hanga u stroj, što je još jedna velika vest, a optimizam među pristalicama kluba sa Malog Kalemegdana je definitivno porastao posle još jednog Nejpirovog izdanja koje pokazuje da vidi svetlo na kraju tunela. Protiv Studentskog centra nije srljao, ubeležio je nekoliko dobrih poteza u prvom poluvremenu, a onda u završnici odigrao bitnu ulogu i uz Teodosića i Mitrovića bio najzaslužniji što se Zvezda na vreme odlepila i slavila.

Sve navedeno ukazuje na još bolje dane na Malom Kalemegdanu i daje navijačima nadu da bi ekipa mogla da preokrene sezonu i u Evroligi, a tu je i Fredi Gilespi. Doduše, moraće da sačeka na debi kao košarkaš Zvezde na evro-sceni do 18. kola (gostovanje Fenerbahčeu), ali stigao je u Beograd, odradio lekarske preglede i počeće da radi sa timom. Šta od njega može da se očekuje?

Prvi utisak je da će igrač njegovog tima olakšati posao najpre Mitroviću, a mogao bi i Majku Tobiju pod uslovom da ostane u klubu, ali i rasteretiti Džoela Bolomboja sa kojim deli slične kvalitete. U pitanju je košarkaš koji će najpre pomoći na defanzivnom planu. Krase ga izuzetne fizičke predispozicije, najpre raspon ruku od 226 centimetara. Eksplozivan je, snažan, atletiski dobar za svoju poziciju, pa će doprneti i u defanzivnoj, ali i ofanzivnoj tranziciji.

Nije neko ko će, poput Mitrovića, spakovati 20 poena protivniku igrom leđima ili na vic, ali je najpre strašan atleta i čini se da je baš takav igrač nedostajao Sferopulosovoj ekipi. Neko ko će doneti čvrstinu u reketu, a baš je Zvezda mogla da se uveri da je sposoban da ga zaključa. Bio je možda i najzaslužniji za veliki preokret i pobedu Bajerna u Minhenu prošle sezone, ali ne zbog šest postignutih poena u odlučujućoj deonici, već jer je sprečio crveno-bele da priđu obruču, pa su rešenja tražili sa spoljnih pozicija i serijom promašaja otvorili vrata nemačkom timu ka pobedi. Ove sezone je ipak Serž Ibaka dobio prednost kod Pabla Lasa, pa je Gilespi izgubio na minutaži, te su mu i statistički parametri duplo slabiji nego prošle, ali u njegovom slučaju, izuzev možda skokova (a prošle sezone ih je imao preko šest po nastupu), statistika ne pokazuje pravu sliku.


Uz sve to, Fredi igra sa mnogo energije i ne beži od atraktivnih zakucavanja i blokada. A takvi potezi često umeju da razbude ekipu, ubrzigaju joj novi elan. Dakle, dobio je Sferopulos još "mišića" u reketu, ali i igrača koji je sigurno gladan dokazivanja. U NBA nije dobio pravu priliku, iako je recimo u Razvojnoj ligi bio konstantno dobar. U Evroligi je, čini se, možda i potcenjen. Prethodne sezone se kod Andree Trinkijerija polako privikavao na nove uslove, ali je pokazao da za posao koji mu je trenutno namenjen, može da bude elitna opcija. Na kraju krajeva, nisu prevelika očekivanja bila ni od Bolomboja kada je stigao, a sada se može reći da je jedno od najboljih pojačanja Crvene zvezde, jer zaista odrađuje veoma dobar posao. Potpuno je jasno da je Gilespi doveden sa jasnom vizijom, ali i da svojim kvalitetima može ozbiljno da doprinese i pre svega pomogne ekipi.

Slede okršaji sa Real Madridom (utorak, 19.00) i Makabijem iz Tel Aviva (četvrtak, 20.05). Oba u Beogradu i oba veoma bitna. Prvi u verovatno krcatoj Štark Areni, drugi pred praznim tribinama dvorane Aleksnadar Nikolić. Gilespi neće moći da pomogne, ali odlične su vesti da se Hanga vratio u stroj, da Giedraitis i Nejpir igraju bolje, a Teodosić i Mitrović su se postarali da crveno-beli naprave i dobru uvertiru u novo duplo kolo Evrolige.


tagovi

KK Crvena zvezdaLuka MitrovićMiloš TeodosićŠabaz Nejpir

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara