Bogdan Bogdanović (©Reuters)
Bogdan Bogdanović (©Reuters)

Kompletirana lista učesnika Olimpijskih igara: Orlovi na stare znance, pakleno u Grupi A

Vreme čitanja: 2min | pon. 08.07.24. | 03:08

Dve pobede četu Svetislava Pešića vode u četvrtfinale najvećeg sportskog takmičenja

Osam selekcija se direktno plasiralo na košarkaški turnir na Olimpijskim igrama koji je na programu krajem meseca u Lilu. Prethodnog vikenda smo dobili još četiri pobednika kvalifikacionih turnira, dva iz Evrope, očekivano Grčka i Španija, dok su mesto među 12 izborili i Portoriko i Brazil.

Za nas je najzanimljivija bila grupa u San Huanu, gde je domaćin Portoriko bio najbolji, pobedio je lako u finalu favorizovanu Litvaniju sa 79:68. Selekcija s Kariba je kompletirala Grupu C na Olimpijskim igrama u kojoj su SAD, Srbija i najbolja afrička selekcije, Južni Sudan.

Izabrane vesti

Prošle godine u Manili na Svetskom prvenstvu, kada je četa Svetislava Pešića stiglo do srebra (poraz u finalu od Nemačka), u grupnoj fazi smo imali za rivale Portoriko i Južni Sudan. Obe selekcije smo ubedljivo dobili na Filipinama, reprezentaciju s Kariba sa 94:77, a Južni Sudan sa 115:83.

Pobede nad Portorikom i Južnim Sudanom donose nam siguran plasman u četvrtfinale. Imaće Nikola Jokić, Bogdan Bogdanović i ostali naši asovi šansu već u prvoj fazi da odmere snage sa prvim favoitom za zlato, braniocem krune, SAD-om.

Najteža je, po opštem mišljenju Grupa A u kojoj su sve košarkaške sile koje preretenduju na medalju na Olimpijskim igrama, a to su Grčka sa Janisom Adetokunbom, uvek jaka Španija, evropski šampion od pre dve godine, zatim Kanada, koja dolazi u jakom sastavu i bronzana selekcija iz Tokija 2021. godine, Australija.

Nešto slabijeg kvaliteta je Grupa B gde je autsajder Japan, a tu su domaćin, olimpijski vicešampion iz 2021. godine, Francuska, svetski prvak iz Manile Nemačka i Brazil, tim Aleksandra Petrovića koji na parketu sjajno predvode prošlosezonski košarkaši Partizana i Crvene zvezde, Bruno Kaboklo i Jago Santos.

Podsetimo, plasman u četvrtfinale izboriće po dve najbolje selekcije iz sve tri grupe i dve najbolje trećeplasirane.

Titulu brane Amerikanci koji su pre tri godine u Tokiju u finalu pobedili Francuze sa tesnih 87:82. Australija je u meču za bronzu u japanskoj prestonici bila bolja od Slovenije Luke Dončića sa 107:93.

GRUPA A: Grčka, Kanada, Španija, Australija

GRUPA B: Francuska, Japan, Brazil, Nemačka

GRUPA C: Srbija, SAD, Portoriko, Južni Sudan

-----------------------------

Igraj EURO Prognozzer - osvoji svaki dan do 100.000 bez ikakvog uloga!

EUROFORIJA SE ZAHUKTAVA!

OVO JE 18 RAZLOGA ZBOG KOJIH JE MOZZART NAJBOLJI IZBOR ZA EP

------------------------------


tagovi

Olimpijske igreOlimpijske igre 2024kvalifikacije za Olimpijske igrekošarkaška reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara