Zimbru – Nekadašnji „večiti“ šampion Moldavije, danas klub bez seniora zbog 300.000 evra

Vreme čitanja: 2min | uto. 03.03.20. | 15:42

Klub se povukao iz svih takmičenja

Tamo devedesetih godina prošlog veka, kada su naši klubovi nakon sankcija počeli da se vraćaju na evropsku scenu, redovan učesnik žreba za kvalifikacije za Ligu šampiona bio je Zimbru iz Kišinjeva.

Ne bi to ime toliko upalo u oči da klub iz Kišinjeva nije bio „večiti“ prvak Moldavije. U devet godina osam puta je podizao trofej, od 1992. do 2000. Samo mu je jednom lokalni rival  Konstruktorul odneo titulu ispred nosa.

Izabrane vesti

A, onda se 2001. godine pojavio Šerif iz Tiraspolja, iz drugog dela države i Zimbru je počeo da tone. Od tada je samo četiri puta bio vicešampion, poslednji put 2007.

I pitanje je da li će se Zimbru ikada više vratiti na te šampionske staze, jer je od danas zvanično klub koji više nema seniorski tim. Kao, recimo, Obilić u Srbiji. Ima samo omladinski pogon koji se takmiči u nižim ligama, ali seniore više ne. Bivši prvak iz Kišinjeva je danas istupio iz prve lige, jer je ostao potpuno bez finansijskih sredstava. I to je morao da se povuče zbog duga od, verovali ili ne, 300.000 evra!

Kako kažu moldavski mediji, dosadašnji gazda, milioner Nikolae Ćorni rešio je da digne ruke od Zimbrua i da ga više ne finansira. Potpredsednik kompanije Lukoil i jedan od najbogatijih ljudi u zemlji našao je neku drugu zanimaciju, fudbal ga više ne interesuje.

Generalni sekretar Zimbrua Sevastijan Botnari saopštio je da su svi igrači prvog tima od danas slobodni i da je njih desetak, pošto im je bilo najavljeno šta će se desiti, već pronašlo nove klubove. Takođe, za 6. mart zakazana je sastanak u prostorijama klubu na koji su pozvani bivši igrači, navijači, svi zainteresovani da na bilo koji način pomognu Zimbruu da se potpuno ne ugasi.

Foto:  Zimbru Chisinau


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara