Koga nema, bez njega se može i mora

Vreme čitanja: 4min | ned. 15.12.19. | 09:25

Crveno-beli bez Lorenza Brauna putuju na okršaj Zadru (18.00)

Nema odmora za crveno-bele. Raspored je ove sezone jednostavno nemilosrdan prema ekipi Crvene zvezde, pa sledi nova serija od četiri utakmice u svega sedam dana. Serija počinje u Zadru, gde će Beograđani gostovati fenjerašu i ubedljivo najslabijem timu u ABA ligi. Međutim, pozicija rivala na tabeli nikako ne bi smela da ih zavara (Arena Sport 1, 18.00).

Sama činjenica da na terenu u Hrvatskoj neće biti Lorenza Brauna, a najverovatnije ni Filipa Čovića, govori da je Zvezda u startu u velikom hendikepu na poziciji plejmejkera. Sigurno će Dragan Šakota pokušati da drugačije postavi roster i da napravi određene rotacije, ali bez obzira na sve, biće neophodna prava reakcija nakon neprijatnog poraza od Baskonije u četvrtak.

Izabrane vesti

Na stranu eventualni sudijski kriterijum, te odlična parija Nika Stauskasa, Zvezda na tom susretu nije delovala na ekipu koja je odnosila trijumfe protiv Valesnije, Olimpije iz Milana i Fenerbahčea. Gotovo da ništa nije funkcionisalo u igri crveno-belih, naročito u ofanzivnom polju, što će biti glavno mesto za boljitak u predstojećem susretu protiv Zadra.

A klub sa hrvatskog primorja nikako ne treba olako shvatiti. Zadrani su se tokom nedelje pojačali Baširom Ahmedom na poziciji niskog krila, što bi moglo da im da dodatna krila u grčevitoj borbi za opstanak u kojoj se nalaze zajedno sa ekipama Mege i Igokee. Do sada su uspeli da upišu samo jednu pobedu i to onu prilično šokantnu protiv Cedevita Olimpije, kada su ubacivali apsolutno sve što im je došlo pod ruku, pa bi to moglo da upali lampicu u taboru Beograđana i shvati kao upozorenje.

Zadrani su do sada bili izuzetno slabi u igri iz reketa, a u Kopru su prethodnog vikenda nastupili sa samo deset igrača u rosteru. Svakako najveću pretnju predstavlja dvojac Dominik Mavra - Brajon Alen, koji do sada drži najveći broj poena u svojim rukama kada je reč o ovom timu.

Pomenuli smo da Lorenzo Braun neće igrati, ali istovremeno se očekuje reakcija od drugog Brauna, Derika. Američki košarkaš koji je izašao iz povrede još uvek nije pronašao onaj pravi ritam, pa i dalje luta sa učinkom. Deluje da bi upravo susret protiv fenjeraša u ABA ligi mogao da mu posluži kao odskočna daska za podizanje samopouzdanja, koje je crveno-belima prekopotrebno pred mečeve protiv CSKA u Moskvi, te Olimpijakosa na domaćem terenu tokom naredne sedmice.

Ako pitamo međusobni skor, košarkaši Crvene zvezde bi sigurno voleli da i sutra bude kao što je bilo i ranije. Jednostavno, Zadrani su u tekućoj deceniji samo jednom uspeli da slave protiv crveno-belih pred domaćom publikom i to još davne 2012. godine, dok od tada Beograđani imaju sedam vezanih trijumfa. Dakle, sutra je prilika za osmi uzastopni.

I sam trener Crvene zvezde, Dragan Šakota, upozorava da će večeras u Zadru biti podjednako teško kao protiv Baskonije u četvrtak.
„Ekipu Zadra ne treba gledati kroz plasman na tabeli. Nije to ista ekipa u odnosu na veći deo prvog dela sezone. Igraju mnogo brže, agresivnije, reagovali su na promenu trenera. U tom smislu rezultatski pobeda nad Olimpijom jeste iznenađenje, ali ne i u svetlu ovih promena koje sam naveo. Mi sa druge strane nemamo prostora više za loš rezultat, i svaku utakmicu moramo da gledamo kao veliko finale. Zato moramo da odigramo dobru utakmicu, sa puno energije, dobro u odbrani“, istakao je Šakota, koji je dodao da će pred samu utakmicu znati na koga može da računa.

Košarkaš crveno-belih, Ognjen Dobrić takođe ističe da će njegov tim zadatku pristupiti maksimalno ozbiljno.
Čeka nas utakmica u kojoj moramo da se izborimo za pobedu. Nije lako igrati utakmice u kojoj ste favorit na „papiru“, a posebno u situaciji kada Zadar vrši promene. Izmenili su i trenera, igraju bolje, iznenadili su ekipu Olimpije na svom parketu. Sve to govori da moramo da budemo maksimalno oprezni i da ovoj utakmici pristupimo kao da je od najvećeg takmičarskog značaja, što ona zapravo i jeste. Odbrana je ključ dobrog rezultata i nadam se da ćemo u uvoj uvodnoj utakmici još jedne izuzetno naporne nedelje, biti na visini zadatka“, rekao je Dobrić.

Crveno-beli se odmah nakon utakmice vraćaju za Beograd, pošto već u ponedeljak ujutru imaju let za Moskvu, gde će se u utorak sastati sa prošlogodišnjim osvajačem Evrolige, ekipom CSKA iz Moskve.

ABA LIGA - 11. KOLO

Subota
Mornar Bar - Mega Bemaks 85:68
/Markota 22 - Mesiček 19/

FMP Železnik - Budućnost Podgorica 89:79
/Radovanović 18 - Bamfort 18/

Nedelja
12.00: (1,60) Igokea (14,5) Primorska (2,55)

18.00: (6,00) Zadar (20,0) Crvena zvezda (1,15)
20.00: (1,15) Cedevita Olimpija (20,0) Krka (6,00)
20.00: (1,07) Partizan (25,0) Cibona (8,50)

Napomena: Kvote su podložne promenama

Piše: Srđan TODOROVIĆ
Foto: MN Press

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara