Ispred Stejpls centra
Ispred Stejpls centra

Koga briga za košarku: Otišao najbolji igrač Lejkersa svih vremena

Vreme čitanja: 4min | pon. 27.01.20. | 11:05

Šta kažu Medžik, Džekson, Rivers, Greg, braća Gasol, Odom...

Planeta je pomerena iz ležišta. Odavno neki događaj nije ovako potresao svet kao smrt Kobija Brajanta. Na svim meridijanima vlada velika tuga, ali se čini da je najveća u Los Anđelsu, pošto je Mamba donela Lejkersima pet titula prvaka NBA lige.

Shodno tome, razumljivo je što u će u StejpS centru svaki put kad se izgovori njegovo ime publika ustati. Da se pokloni jednom od najvećih. Možda i najvećem.

Izabrane vesti

Jer...
Volim ga, volim njegovu porodicu, sve što je radio na terenu i van njega. Prijatelj, legenda, suprug, otac, sin, brat, dobitnik Oskara i najbolji košarkaš Lejkersa svih vremena nas je napustio. Teško je to prihvatiti. Kobi je bio lider, mentor i muškarcima i devojkama koje se bave košarkom“, obrazložio je Irving Medžik Džonson, nekada i sam as Jezerdžija, sad na funkciji predsednika košarkaših operacija slavnog kluba.

Brajantov nekadašnji trener, s kojim je osvojio svaki od pet prstenova, Fil Džekson, jedva je preonalazio reči posle nesreće u Kaliforniji:
Ovo je tragedija za više porodica. Moje misli su sa Kobijevom suprugom Vanesom i porodicama svih koji su ostali bez voljenih. Kobi je bio izabran, poseban u mnogo čemu. Naš odnos trener-igrač je premašio standarde“.

Možda jedan od najemotivnijih oproštaja u danu kad cela Amerika plače ponudio je Lamar Odom, dvostruki NBA prvak (2009, 2010), svojevremeno najbolji šesti igrač lige.
Toliko toga me je naučio na i van terena. U dvorani, da zaboravim na defanzivu, jer je krajnji cilj dobiti utakmicu. Van nje, da snosim posledice za svoje postupke. Svi koji me poznaju, znaju da sam dosta propatio u životu, ali jedino čime mogu ovu situaciju da uporedim jeste kad sam ostao bez sina. Iako Kobi i ja nismo imali odnos kao otac i sin - pre će biti da je on bio učitelj, a ja njegov brat – drago mi je što smo ostvarili jing-jang odnos u svlačionici. Nisam mogao da dođem do daha kad sam čuo vest o smrti. I dalje čekam medije da jave kako vest nije tačna, da nema šanse da je Bog tako brzo uzeo mog brata. Znam da nisam bio dobar, da sam se drogirao, zbog čega sam pao u komu. Da je moglo tad da se desi da Bog uzme mene, a ostavi Kobija, prihvatio bih. U slavu mog brata sutra ujutru ću ustati u četiri sata i otići da treniram u teretan. Volim te, brate“, napisao je Odom.

Sa Lamarom Odomom

Emocije naviru. Pred očima su svi oni divni trenuci iz Kobijeve karijere. Nekad nema potrebe za razglavanjem.
Ubijen sam u pojam, moj stariji brate. Prosto, ne mogu da verujem“, oglasio se Pau Gasol.

Njevog brat Mark Gasol deluje da je pogodio suštinu, jer se javno zalagao da otkazivanje utakmica sinoćnjeg programa.
U šoku smo. Niko ne može da veruje šta se desilo. Dok sam čitao vesti, samo sam razmišljao o njegovoj porodici, supruzi, ćerkama... Izuzetno težak dan za sve u NBA. Uopšte nije vreme da se igra košarka. Stvarno vam kažem. Ima života i van profesionalnog sporta. Teško je prihvatiti ovakve stvari. Čak i meni, kao nekom ko je samo poznavao Brajanta, ovo teško pada i pokazuje krhost života. Jednostavno, samo želim da odem kući, zagrlim suprugu, ćerkice i ništa da ne radim. Teško je sad misliti na košarku“, pojasnio je španski centar.

Njegov Toronto je sinoć pobedio u San Antoniju. Niko o igri nije pričao.
Dobra utakmica, težak poraz, ali koga briga? Sve nas je pogodila vest o Kobiju, pod emocijama smo. Svi znamo kakav je igrač bio, ali i ne samo to. Bio je fantastičan takmičar sa neverovatnom željom za pobedom. Osećamo veliki gubitak“, gađa u centar mete Greg Popovič, čuveni strateg Sparsa.

Simbolično, naredni meč Los Anđeles Lejkersi igraju sa gradskim rivalom Klipersima. Biće emotivno sutra veče u Stejps centru. Oživeće sećanje i na čuvene okršaje kad je Mamba bila u glavnoj ulozi.
Mnogo mi je značio, bio je sjajan protivnik. Baš ono što želite u sportu. Posedovao je DNK koji ima samo mali broj sportista, poput Tajgera Vudsa, Majkla Džordana... Ovo je teško za mene, a znam da moramo sad na parket da igramo“, briznuo je u plač Dok Rivers, trener Klipersa.

DVEJN VEJD: SAMO NJEGA SAM JURIO

Nikad Dvejn Vejd i Kobi Brajant nisu igrali zajedno, ali su obojica veliki igrači. Šampioni. Pobednici, svako na svoj način, pa je i bivši as Majamija, Čikaga i Klivlenda osetio potrebu da se oprosti od prijatelja.
Sve mi ovo deluje kao ružan san. Želim što pre da se probudim iz košmara. Tužan dan, nema drugih reči da se opiše trenutno stanje. Divne trenutak proveo je sa mnom i mojom porodicom. Zahvalan sam na tome. Kobi mi je bio jedan omiljenih košarkaša. Nedostajaće mi to prijateljstvo. Kad sam došao u NBA on je bio taj kog sam jurio“.

(FOTO: Reuters)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara