Ko ima najviše pristalica u Italiji? Olimpija Milano popularnija od Lacija, odbojka za petama košarci

Vreme čitanja: 3min | čet. 05.12.19. | 18:15

Manekeni iz Milana imaju tek 51 odsto navijačke baze locirane u pokrajini Lombardija, odbojkaška publika treća najbrojnija na Čizmi

Pričao je o tome i letos u onom velikom televizijskom specijalu kolege Slobodana Šarenca, posvećenom Mundobasketu Kini, a delimično ponovio i u najsvežijem razgovoru Nemanje Nedovića za MOZZART Sport - milanska Olimpija je na evropskom kontinentu jedan od najbolje organizovanih klubova i nešto jako blisko onom što igrači s ove strane Atlantika mogu da se osete u poređenju s NBA standardima. Igrači i stručni štab na putovanja idu isključivo čarter letovima, medicinska nega je u ravni s najnovijim standardima modernog sporta, a uslovi za rad su na vrhu evropske košarkaške lestvice.

Nedović za MOZZART Sport: Svi žele da Zvezda igra bolje i pobeđuje više, ali treba biti realan

Izabrane vesti

Da se popularni Manekeni iz Milana dosta razlikuju od konkurencije u Italiji govore i podaci agencije Stage Up-Ipsos, koja od 2006. bavi “iscrtavanjem“ grafika najzanimljivijih statističkih podataka trenutno dostupnih javnosti, objavljeni u renomiranom milanskom sportskom dnevniku Gazeta delo Sport. Naime, klub u vlasništvu poznatog modnog kreatora Đorđa Armanija jedan je od onih s najvećom bazom navijača na Čizmi! Toliko velikom da čak 3/4 fudbalske Serije A zaostaje za Olimpijom! Prema istraživanju rađenom na ljudim starosnih uzrasta između 14 i 64 godine, Olimpija ima čak 1.385.000 tifoza, što je svrstava na šesto mesto liste najpopularnijih klubova Italije u svim sportskim granama! Manekeni imaju više navijača od, primera radi, Fjorentine i Lacija, koji imaju tek 673.000, odnosno 606.000 deklarisanih navijača. S druge strane, ispred ekipe Etorea Mesine stoji samo pet najjačih klubova iz Kalča!

Na vrhu lestvice je Juventus sa 8.725.000 pristalica, dok milanski fudbalski giganti Inter i Milan nemaju toliko zajedno! Nerazuri su ispred gradskog rivala sa 3.976.000, dok ih Rosoneri imaju 3.868.000 navijača. Iza njih je Napoli sa 2.783.000 zakletih tifoza, dok je Roma poslednja ispred Olimpije sa “samo“ 500.000 navijača više – 1.895.000 njih.

Podaci se dodatno raščlanjuju na regije u kojima Olimpija ima najviše svojih pristalica. Zanimljivo, samo 51 odsto njih dolazi iz matične regije Lombardija. Čak 21 odsto stiže sa južnog dela Čizme, po 11 odsto iz centralne i severoistočne Italije, te još šest odsto sa severozapada zemlje.

Gledajući listu klubova s najviše pristalica, iza Fjorentine i Lacija nalazi se košarkaški gigant Virtus Bolonja sa 597.000 navijača. Popularnost kluba koji s klupe predvodi dojučerašnji selektor Aleksandar Đorđević, a na terenu Miloš Teodosić i Stefan Marković svoju popularnost je dobio na osnovu istorijskih uspeha u evropskim klupskim takmičenjima, što je potpuno logično s obzirom da su dres Virtusa svojevremeno nosili brojni velikani svetske košarke.

Ono što se takođe ističe jeste podatak da košarkaški klub Dinamo Sasari ide odmah iza Virtusa s 551.000 navijača, što je za gotovo 30.000 više od Kaljarija kao jedinog fudbalskog kluba sa Sardinije. Za razliku od Manekena Dinamo Sasari najveći postotak navijačke baze ima upravo na Sardiniji – tačno 74 odsto. Dvanaesto mesto zauzima košarkaški klub Torino sa 482.000 navijača, opet za 20.000 više od fudbalskog tima iz istog grada! Na kraju lestvice je Avelino sa 356.000 pristalica.

Na kraju, interesantan je podatak da fudbalskih navijača u Italiji ima 25.000.000, zatim sledi košarka s 5.619.000 navijača, te odbojka koja ima ča 4.394.000 pristalica raštrkanih po raznim klubovima, što samo pokazuje koliko je ovaj sport popularan na Čizmi.

Foto: Shutterstock


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara