Ko će sve igrati Evroligu? (©Starsport)
Ko će sve igrati Evroligu? (©Starsport)

Ključni dani za evro-košarku: Danas o proširenju, Virtus, Zvezda i Partizan Mozzart Bet favoriti za vajld karte

Vreme čitanja: 3min | uto. 18.04.23. | 09:05

Najbliža selidbi u Evrokup ovog puta je Valensija

Košarkaška Evropa na nogama, Partizan Mozzart Bet i Crvena zvezda posebno. Jer kako piše urednik uglednog portala Eurohoops Aris Barkas za danas je zakazan sastanak deoničara Evrolige na kome će se raspravljati o budućem proširenju koje bi moglo da preoblikuje kontinentalnu košarku.

Od ranije se zna da su Evroligine prve želje Pariz i London, mada se sve već neko vreme glasno priča i o klubu iz Dubaija, koji bi prema navodima Eurohoopsa mogao da kasu takmičenja popuni sa čak 150.000.000 evra. Što se tiče Pariza, on bi čak do Evrolige mogao i regularnim putem ako osvoji Evrokup, a stigao je već do četvrtfinala nakon što je eliminisao Lijetkabelis. Nije tajna da Evroliga posle “osvajanja” nemačkog tržišta sa Bajernom i Albom želi da napadne i britansko i francusko. I mada su Asvel i Monako već tu, baš bi Pariz bio krunski dragulj.

Izabrane vesti

Međutim, nije samo do novih tržišta. Sve nas u Srbiji mnogo više zanima ono što košarkaška javnost svrstava pod “tradicionalne vrednosti”. Čitaj: srpsku košarku.

Evroliginu A licencu trenutno ima 13 klubova: Real Madrid, Barselona, Baskonija, Olimpija Milano, Olimpijakos, Panatinaikos, Anadolu Efes, Fenerbahče, Žalgiris, Makabi Tel Aviv, Asvel, Alba, Bajern, pa i moskovski CSKA, koji se ove sezone ne takmiči zbog rata u Ukrajini. I neće ni sledeće. Monako i Virtus Bolonja već su viđeni kao naredni vlasnici dugoročnih licenci, a poslednja mesta ostaju rezervisana za finaliste Evrokupa i šampiona ABA lige.

Međutim, obnovljeno rivalstvo Partizan Mozzart Beta i Crvene zvezde u Evroligi podsetilo je Stari kontinent šta mu tačno nedostaje. Strast. Makar povremeno prelazila nevidljivu granicu neprijateljstva. Tek kada su beogradski rivali zajedno tu jasno je koliko su jedni drugima nedostajali.

Jasno je i da bi Evroliga najradije da ih zadrži. Isti je slučaj i sa Valensijom, koja bi mogla jednu sezonu nazad u Evrokup, ali kako se tamo gradi nova dvorana, a para ima – vratiće se oni u elitu.

Ako računamo i CSKA eto nas već na broju od 19 klubova koji su evroligaški kalibar. Dodajte tu London, Pariz, možda i taj Dubai, i odosmo na 22. A kad se vrati CSKA kandidat će sigurno biti i Zenit. I zato Evroliga od 24 učesnika više nije tako nemoguća. Štaviše, možda će biti neophodna.

Da bi se to i desilo potreban je i dogovor sa Fibom oko kalendara. Sa njom se već razgovaralo u Minhenu. Obe strane su pričale o pozitivnim pomacima, mada u detalje nisu hteli. Utisak je ipak da su nova rukovodstva u obe organizacije svesne da ovaj rat nikome ne odgovara. Fiba svakako neće odustati od reprezentativnih prozora, ali Evroliga je spremna da joj prepusti Evrokup koji bi se tako ujediniom sa Fibinom Ligom šampiona. Fibi naravno ne prija ni pominjanje Dubaija, ali barem su svi spremni da razgovaraju.

Evroligi je proširenje neophodno, posebno što ugovor sa kompanijom IMG ističe na leto 2026, mada postoji opcija da se obnovi za još 10 godina.

Razgovaraće se o raznim predlozima. O proširenju Evrolige na dve konferencije. O promenama u kalendaru. O mogućnosti da evroligaški timovi ne igraju domaća prvenstva pre plej-ofa. Ali treba znati: eventualno proširenje se svakako neće desiti pre leta 2024. godine.

Što se tiče sezone 2023/2024 neće se tu mnogo toga menjati. Virtus i Valensija nisu prošli u plej-of, pa će osvajač Evrokupa svakako u elitno takmičenje, a pride će se deliti i tri vajld-karte, jedna će svakako završiti u rukama šampiona ABA lige.

Eurohoops podseća: Virtus, Partizan Mozzart Bet i Crvena zvezda su favoriti za te tri specijalne pozivnice. Valensija će jednu godinu da pauzira u Evrokupu, pre no što se 2024. vrati u novoj dvorani.


Obaveštavaj me

Evroliga
KK Partizan
KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara