Džejson Kid (Reuters)
Džejson Kid (Reuters)

Kid želi da odmori Dončića: Više ne mora da radi sve na terenu

Vreme čitanja: 3min | pet. 04.10.24. | 12:37

Luka nikada nije imao ovoliko dobre igrače oko sebe

Izgledalo je prošle godine da Luka Dončić može sve. Slovenački košarkaš predvodio je Dalas Maverikse do 50 pobeda u sezoni, što je na prenatrpanom Zapadu bilo dovoljno za svega peto mesto, ali je onda Dončić, u tandemu sa Kajrijem Irvingom redom izbacivao Los Anđeles Kliperse, Oklahoma Siti Tandere i u finalu Zapadne konferencije Minesota Timbervulvse. Ponestalo je goriva u velikom finalu protiv Bostona, Dalas je poražen 1:4, ali je čelnicima Maveriksa postalo jasno da je „šampionski prozor“ širom otvoren.

S toga, u tim je stigao Klej Tompson, legenda Golden Stejt Voriorsa i jedan od najboljih šutera svih vremena, od koga se očekuje da bude od velike pomoći Dončiću i Irvingu, a sa njim su stigli i igrači uloge poput Nađija Maršala, Kventina Grajmsa i Spensera Dinvidija, dok su od prošle sezone ostali Pi Džej Vašington, Danijel Geford, Derek Lajvli i Dante Egzum. U principu ovo bi mogla da bude i rotacija Džejsona Kida od deset igrača, dok bi epizodne uloge trebalo da imaju Maksi Kleber i Džejden Hardi.

Izabrane vesti

Dalas je odradio prvi deo priprema i od ponedeljka počinje i sa predsezonskim utakmicama, a uoči toga sa američkim medijima razgovarao je upravo glavni trener ekipe, Džejson Kid, koji je i sam tokom leta rešio da se unapredi, pa je proveo neko vreme sa slavnim Filom Džeksonom, trenerom koji je sa Čikago Bulsima i Los Anđeles Lejkersima osvojio 11 NBA šampionata.

Bilo je izvanredno razgovarati sa njim o napadu u trouglu, slušati ga dok pokazuje video snimke, pričati o košarci sa jednim od najboljih trenera svih vremena. Njegove ekipe nisu uopšte toliko driblale loptu, već je bilo više dodavanja“, rekao je Kid i dodao da ga je to podstaklo da tera svoje igrače da donose odluke u svega dve sekunde pošto dobiju loptu, da šutiraju, probiju ili dodaju.

Potom se nekada sjajni plejmejker osvrnuo na Luku Dončića.

Ovo je najširi roster sa kojim je igrao. On sada oko sebe ima pregršt 'oružja', praktično nikog ne smete da ostavite samog, a to bi moglo da znači i da možemo da ga oslobodimo nekih dužnosti u igri. Neće morati da radi sve na terenu što će biti novo za njega, jer se uvek osećao kao da je sve na njemu. Istina je da mnogo toga kreće od Luke, tako će i ova novina morati, jednostavno če vremenom naučiti da su sada odgovornosti raspodeljene“.

Dončić se na kraju umorio u plej-ofu, a kako i ne bi, maltene nije izlazio iz igre, a konstantno je bio pod velikim pritiskom protivnika, koji su ga neretko udvajali ili pokušavali da budu izuzetno agresivni protiv njega. Zato je sigurno jedan od glavnih ciljeva Maveriksa da sačuvaju Dončića za doigravanje, kako bi maksimizovali svoje šanse da osvoje NBA titulu. Možda treba i očekivati i povremeni odmor za Luku, da propusti po neku utakmicu, a to će izgleda krenuti već od predsezone. Dalas u ponedeljak igra sa Memfisom, ali neće moći da računa na Dončića, koji je na uvodnim treninzima zaradio povredu levog lista i nedelju dana će biti van terena.

Nije franšiza iz Teksasa dobila pojačanje samo na parketu, već i pored njega. Konsultant Kidu biće Frenk Vogel, iskusni stručnjak koji je prošle sezone bio prvi trener Finiks Sansa. Zanimljivo je da su njih dvojica već sarađivali i to veoma uspešno, bilo je tu u Los Anđeles Lejekrsima 2020. godine kada su osvojili titulu, samo su im uloge bile obrnute, Vogel je bio glavni, a Kid pomoćni trener, a može se i reći da su tadašnjeg Lebrona Džejmsa obrnuli za Luku Dončića.

Prvi zvaničan meč Dalas će odigrati 25. oktobra protiv San Antonio Sparsa i to će biti prilika da vidimo novi sistem Mevsa koji Kid uvodi, a to će biti i debi Tompsona u novom dresu. Protivnik nije nimalo naivan, pošto Sparsi takođe imaju velike (ne koliko Dalas) ciljeve za novu sezonu.


tagovi

Džejson KidLuka DončićKajri IrvingKlej Tompson

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara