Nikola Jokić (© MN Press)
Nikola Jokić (© MN Press)

Karijevi Orlovi pokazali karakter, Jokićeve majstorije režirale preokret protiv Italije

Vreme čitanja: 4min | pet. 19.08.22. | 19:58

Pobeda posle prave drame rezultatom 90:86

Prava provera za Evrobasket. Sve je prštalo od emocija i borbe u Hamburgu na pripremnom meču između Italije i Srbije. Još uvek je sveža rana sa kvalifikacionog turnira u Beogradu za odlazak na Olimpijske igre kada nas je šokirala Italija. Sada, na meču sa neuporedivo manjim značajem Srbija je pokazala nešto vrlo bitno - borbeni karakter. Imali su Italijani veliku prednost u drugom poluvremenu, ali Srbija je došla do preokreta na krilima izvanrednog Nikole Jokića u četvrtoj deonici kada je radio šta god je poželeo protiv odbrane protvnika. Na kraju Srbija je slavila sa 90:86.

Italijani su u većem delu okršaja dominirali zahvaljujući dobrom šutu sa distance, ali i činjenice da je Srbija napravila veliki broj kikseva u odbrani. Međutim u poslednjih 10 minuta sve je palo u vodu kada je Jokić uzeo loptu u svoje ruke i krenuo da dominira. Bilo je koševa iz reketa, trojke uz zvuk sirene, sjajnih asistencija. Kompletan košarkaški čas je održao Somborac i dvostruki MVP NBA lige.

Izabrane vesti

Za nešto manje od 25 minuta na parketu upisao je 18 poena, 10 skokova i pet asistencija. Pratio ga je trio igrača sa po 15 poena. Bili su to Vladimir Lučić, Nikola Milutinov i Vasilije Micić.

Ponovo je Svetislav Pešić mešao karte. Uočljiv je bio izostanak Marka Gudurića koji se uspešno oporavlja, ali još uvek nije zagrao na ovim pripremama. Takođe nije bilo Nemanje Nedovića koji je zadobio nezgodan udarac protiv Slovenije, a od ranije nema Nemanje Bjelice. Na ovom meču nisu ulazili Filip Petrušev, Boriša Simanić i Dušan Ristić.

Najuočljiviji je bio povratak Nikole Milutinova na parket. On je bio i startni centar Srbije na ovom meču. Odigrao je 15 minuta i upisao je isto toliko poena. Pokazao je da može da dominira u reketu i da će biti ogroman plus u igri Srbije jer kada ne bude igrao Jokić, Srbija će imati još jednog izrazito kvalitetnog centra.

Ipak, nije bilo sve idealno na ovom meču. Italijani su igrali bolje u većem delu susreta. Idealno su koristili propuste u odbrani Srbije, a uz to služio ih je i šut sa distance. Posebno se istakao Simone Fontekio sa 25 poena i pet pogođenih trojki, a pratio ga je Nikolo Meli sa 17 poena.

Iskombinovao je Pešić startnu petorku u Hamburgu. Počeli smo bez Jokića i Micića. Bio je to znak za kapitena Lučića da preuzeme odgovornost u napadu pa je vrlo brzo nanizao šest poena, ali su Italijani imali spreman odgovor. Posebno Nikolo Meli koji je već posle 10 minuta imao osam poena. Ono što je bilo za pohvalu u igri Srbije dominacija visokih igrača. Prvo je Milutinov lako izlazio na kraj sa čuvarima, a sredinom deonice ušao je i Jokić koji je nastavio u sličnom ritmu kao u Ljubljani protiv Slovenije. Igra u napadu je generalno tekla dobro, zbog toga smo i ubacili 24 poena u uvodnoj doenici, ali smo primili 23.

Svi problemi su se produbili u drugoj deonici. Italija je zaigrala neuporedivo agresivnije od Srbije. Ulazili su u svaki kontakt znatno oštrije, primetio je to i selektor Pešić koji je morao da zatraži minut odmora kada je protivnik našeg tima ušao u veliku seriju poena i prvi put na meču imao dvocifrenu prednost (38:28).

Šibajte i vi njih, šta se plašite“, rekao je između ostalog Pešić u okušaju da razdrma ekipu.

Ekipa Srbije (© MN Press)Ekipa Srbije (© MN Press)

Srbija je pokušavala da iskoristi prednost u reketu. Nastavio je da dominira Milutinov, ali jednostavno na svaki naš dobar potez u napadu, usledio bi propust u odbrani koji je obično bio kažnjavan trojkom Italije.

Slična igra viđena je i u nastavku. Nekoliko puta su igrali Srbije ulazili u raspravu sa sudijama kod nekih sumnjivih odluka, a posebno je planuo Jokić koji je dobio i tehničku grešku u trećoj deonici. Italijani su bez većih problema održavali dvocifrenu prednost sve do poslednja dva minuta treće četvrtine kada je Micić pogodio trojku koja je inicirala nekoliko dobrih poteza. Bili su dovoljni da se spusti zaostatak na sedam poena pred ulazak u poslednjih 10 minuta.

Bio je to znak za Jokića da preuzme odgovornost. sa nekoliko dobrih poteza u napadu je dodatno smanjio zaostak, ali problem u timskoj odbrani nije prestajao. Italijani su uvek lako pronalazili put do koša, ali posle asistencije Jokića za trojku Marinkovića najavljena je drama pošto smo smanjili na svega četiri poena.

Vladimir Lučić (© MN Press)Vladimir Lučić (© MN Press)

Sve je u svoje ruke uzeo Jokić. Pokazao je zašto što je najbolji igrač na planeti. Delio je asistencije kao plejmejker, a kada je zagustilo, pogodio je i trojku kojojm je Srbija povela na nešto manje od tri minuta pre kraja. Fontekio je imao odgovor u vidu njegove trojke, ali Srbija ima i MVP Evrolige, Vasa Micić odmah uzvraća pogotkom van linije 6,75. Šuterski obračun začinio je Tonut svojom trojkom. U tim momentima izgledalo je kao da se igra meč za medalju, a ne pripremna utakmica. Na svaki potez se reagovalo emotivno.

Na kraju Srbija je ostala mirna u poslednjem minutu i zabeležila pobedu koja je pokazala da imamo potreban karakter za najteže borbe koje tek slede. Prvo u kvalifikacijama za Mundobasket, a onda i na šampionatu Evrope.

Srbija narednu utakmicu u Hamburgu igra sutra od 18 časova i 30 minuta.

SRBIJA - ITALIJA 90:86 (24:23, 20:30, 21:19, 25:14)

Srbija: Marinković 4, Kalinić 9 (3/5 iz igre, 6sk), Lučić 15 (4/7 za dva, 2/3 za tri), Jaramaz 5, Milutinov 15 (4/5 iz igre, 3sk), Petrušev, Davidovac, Dobrić 9 (3/3 za dva, 1/5 za tri),Ristić, Jokić 18 (4/7 za dva, 1/3 za tri, 10 sk, 5 as), Jagodić-Kuridža, Micić 15 (4as), Gudurić, Simanić.

Italija:Spisu 2, Tonut 12, Meli 17, Fontekio 25, Polonara 2, Manion 16, Biliga 2, Tesitori, Rici 7, Baldaso, Pajola, Datome3.




tagovi

Nikola JokićSvetislav Pešićkošarkaška reprezentacija Srbijekošarkaška reprezentacija Italije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara