Fakundo Kampaco (©Starsport)
Fakundo Kampaco (©Starsport)

Kampacova simultanka i rekord ipak nedovoljni za pobedu borbene Zvezde u Blaugrani

Vreme čitanja: 5min | pet. 17.03.23. | 22:25

Bez trojice prvotimaca crveno-beli ostavili odličan utisak na gostovanju vicešampionu Španije, ali nisu imali snage za podvig

Pokazali su izabranici Duška Ivanovića da ih serija slabih rezultata nije slomila. Stisli su zube i bez Nemanje Nedovića, Ognjena Dobrića i kapitena Branka Lazića pružili sjajan otpor favorizovanoj Barseloni. Držali se do poslednjih minuta na krilima izuzetne partijre Fakunda Kampaca, ali je nošena odličnom podrškom sa tribina domaća ekipa uspela da odbrani domaći teren i ugasila nadanja crveno-belih da mogu do velikog podviga u Blaugrani. Na kraju, 85:79 u Barseloni.

Pretrpela je Crvena zvezda tako 17. poraz i na pet utakmica do kraja ostala sa samo teoretskim šansama da nastavi borbu na najvećoj kontinentalnoj pozornici posle ligaškog dela (12-17). Barsa je s druge strane ubeležila 19. trijumfa i napravila bitan korak ka obezbeđivanju prednosti domaćeg terena u plej-ofu.Ipak, može da raduje činjenica da su košarkaši srpskog i regionalnog šampiona bili do samog kraja u igri i egalu sa Barsom, pokazali odličnu reakciju posle bolnog poraza u večitom derbiju minulog ponedeljka.

Izabrane vesti

Težak zadatak bio je pred Ivanovićevom četom. Neki bi rekli i nemoguća misija. Bez bitnog trija izašla je na megdan timu skrojenom za najviše domete, koji je pritom imao imperativ pobede posle dva vezana poraza u Evroligi (Olimpijakos i Fenerbahče). Dobro su se držali crveno-beli do poslednjih trenutaka, bili rame uz rame sa domaćinom. Ben Bentil je obeležio prvu, Luka Mitrović drugu, a Fakundo Kampaco rafalnom paljbom treću deonicu.

Nikola Mirotić i Jan Veseli su s druge strane kao najiskusniji pojedinci preuzeli odgovornost, odlepili ekipu Šarunasa Jasikevičijusa na startu četvrtog perioda. Ali odbila je Zvezda da se preda. Nikola Ivanović je postigao bitnu trojku i čini se pokrenuo poslednji nalet beogradskog tima. A onda je Kampaco preuzeo uzde i uz pomoć Filipa Petruševa vratio tim sa Malog Kalemegdana u potpunosti u igru. Ušlo se u egal završnicu, da bi u poslednjih minut i po Rokas Jokubaitis i Nikola Kalinić pogodili teške šuteve i trasirali put katalonskom timu ka pobedi.

Iako nije najbolje otvorio utakmicu, Kampaco se raspucao u trećem periodu i na kraju oborio rekord karijere. Odigrao je najefikasniju utakmicu u Evroligi i sa 24 poena bio daleko najbolji pojedinac u Ivanovićevom sastavu. Na kraju je Filip Petrušev bio drugi najefikasniji sa 12 poena (šest skokova), dok su Luka Mitrović i Ben Bentil dodali po 11 poena. Centar iz Gane je uhvatio i sedam lopti pod obručima, srpski reprezentativac jednu manje.

Luka Vildoza nije uspeo da se trgne, još traži pravi ritam, pa je večeras ubacio sedam poena, ali uz šest izgubljenih lopti (indeks -1).

U pobedničkom sastavu po 21 poen Jana Veselog i Nikole Mirotića, 13 je dodao Tomaš Satoranski, dok je do 12 brojao Aleksa Abrines (sve u prvom poluvremenu). Jokubaitis je odigrao važnu ulogu i meč okončao sa po osam poena i završnih dodavanja.

Tvrd početak utakmice, po tek jedan realizovan napad za 130 sekundi, a u nastavku su crveno-beli držali korak za favorizovanim rivalom. Bentil je dobro otvorio utakmicu, odlično se borio pod obručima, ali je nedostajao šut za tri poena, što Barsi nije bio problem, pa je preko Abrinesa i Mirotića čuvala prednost. Odlepila se i na 15:9, ali je Zvezda dobro privela kvartal kraju, pa se na odmor otišlo sa 18:15 u korist domaćina.

Na startu drugog kvartala se Luka Mitrović razigrao i doneo preokret. Priključili su mu se Kampaco i Petrušev, pa je Zvezda povela i sa 25:20. Usledila je serija Barse 9:0 na Mirotićev pogon, pa su Katalonci ponovo stekli pet poena viška. Otišla je razlika i na osam poena, ali su crveno-beli potom vezali pet poena u poslednjem minutu, te je na semaforu posle 20 minuta igre stajalo 40:36.

Zvezdi je problem pravio šut sa distance. Pogodila je samo dve trojke, a s druge strane je samo Abrines ubacio četiri (iz isto toliko pokušaja). Španski reprezentativac je bio i najbolji strelac prvog poluvremena sa 12 poena, dok se u crveno-belom izdvojio Luka Mitrović sa devet poena i pet skokova.

Vrlo loš početak odlučujuće deonice za crveno-bele. Barsa je vezala dve trojke i za tili čas stekla dvocifrenu prednost. Puna tri minuta Zvezda nije uspela da dođe do poena, a onda je Kampaco pogodio prvu trojku na meču. Imala je Zvezda problema na oba kraja terena, nije dolazila do dobrih rešenja u napadu, ali je počela da pogađa šuteve. Vezali su Marković i Kampaco još dve trojke i očas je zaostatak prepolovljen. Posle novog preciznog hica Argentinca sa distance, na 03:49 do kraja trećeg kvartala, prišli su Ivanovićevi puleni i na dva poena zaostatka. Uspela je domaća ekipa do odbije njihov prvi nalet, ali Kampaco, Bentil i u finišu Luka Vildoza, uspeli su da poravnaju rezultat. Čak je Argentinac imao i šut sa zvukom sirene za prednost, ali je promašio - 57:57.

Slično kao u trećoj deonici, Barsa je ponovo bolje otvorila. Veseli i Mirotić su pravili velike problem Zvezdinoj odbrani, nije bilo pravog ritma u napadu i crveno-beli su se posle tri minuta našli ponovo u dvocifrenom zaostatku. Ipak, odbijala je Zvezda da se preda. Ivanović pogađa trojku na šest i po minuta kao tračak nade. Nadovezao se Kampaco, priključio Petrušev i crveno-beli su prišli na dva poena zaostatka po ulasku u poslednja tri minuta. A onda su imali i idealnu priliku da poravnaju, možda i slome rivala. Ostavio je Faku lakši deo posla Lazareviću, ali krilni košarkaš nije realizovao zicer... Jokubatis je potom pogodio pod faulom (realizovao i dodatno bacanje), Kampaco je doneo novu nadu Ivanovićevoj ekipi trojkom, ali su potom Jokubaitis i Kalinić vezali pet poena i konačno odbili nalet srpskog šampiona.

- Evroliga - 29. kolo -

BARSELONA - CRVENA ZVEZDA 85:79

(18:15, 22:21, 17:21, 28:22)

Dvorana: Palau Blaugrana (Barselona)

Sudije: Sreten Radović, Karmelo Paterniko, Amit Balak

Barselona: Da Silva, Pauli, Šanli 2, Veseli 21, Kalinić 5, Satoranski 13, Laprovitola 3, Abrines 12, tobi, Kurič, Jokubaitis 8 (8 as), Mirotić 21

Crvena zvezda: Holand, Vildoza 7, Lazarević, Kampaco 24, Mitrović 11 (6 sk), Martin 2, Ivanović 6, Ilić, Marković 6, Kuzmić, Petrušev 12 (6 sk), Bentil 11 (7 sk)

EVROLIGA - 29. KOLO

Četvrtak

Efes - Partizan Mozzart Bet 84:97

/Klajburn 22 – Panter 19/

Monako - Virtus Bolonja 81:68

/Okobo 21 – Miki 14/

Žalgiris - Olimpijakos 72:74

/Smits 18 – Vezenkov 25/

Makabi - Baskonija 93:79

/Boldvin 24 - Giedraitis 18/

Valensija - Fenerbahče 82:80

/Dubljević 18 - Gudurić 23/

Real Madrid - Olimpija Milano 91:87

/Musa 27 - Nejpir 17/

Asvel - Panatinaikos 82:86

/Fal 13 - Li 14/

Petak

Barselona - Crvena zvezda 85:79

/Veseli, Mirotić 21 - Kampaco 24/

Bajern Minhen - Alba Berlin 75:76

/Vinston 14 - Lo 16/



tagovi

KK Crvena zvezdaKK BarselonaFakundo KampacoDuško IvanovićLuka Mitrović

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara