Hrvatska košarka daje znake života, servirana je osveta Holandiji i Evrobasket je tu

Vreme čitanja: 2min | pon. 24.02.20. | 21:24

Roko Leni Ukić se pokazao kao pojačanje u kvalifikacijama

Hrvatska košarka se već godinama nalazi u dubiozi, a reprezentacija već decenija ne zna za uspeh. U prošlim kvalifikacijama za Mundobasket, hrvatska selekcija je dotakla dno, a sve je počelo šokantnim porazom od košarkaških autsajdera iz Holandije.

Hrvatska je od tada promenila selektora, igrače, vratila neke bivše reprezentativce i neki znaci života se pojavaljuju. Posle dva kola u kvalifikacijama za Evrobasket 2021, Mršićeva Hrvatska ima maksimalan učinak sa dve pobede, a večeras se osvetila Holanđanima na njihovom terenu – 69:59. Teško i tesno, ali je upisana pobeda koja praktično znali i plasman na EP.

Izabrane vesti

Mršićev potez da vrati veterana Roka Lenija Ukića u nacionalni tim se pokazao kao dobar potez jer je plejmejkerska pozicija bila jedan od glavnih uzroka neuspeha u prethodnim kvalifikacijama. Iskusni plejmejker koji sada igra drugoligašku košarku u Francuskoj je bio najefikasniji u pobedničkom timu sa 14 poena iako je promašio pet od devet trojki. A upisao je i šest asistencija. Opet je dobar bio i 20-godišnji Mateo Drežnjak koji je nedavno bio i junak pobede nad Švedskom. Košarkaš Širokog je ubacio 13 poena od kojih neke jako bitno u finišu kada se meč lomio.

Ceo meč je bio neizvestan i vladala je rezultatska kalckalica. Kada su Holanđani krajem treće četvrtine poveli sedam poena razlike, delovalo je da su bliži pobedi. Ipak, Hrvati su zaigrali bolju odbranu, preokrenuli u poslednjem kvartalu i više nisu ispuštali prednost koja na kraju iznosila rekordnih 10 poena razlike.

Sa dve pobede u dva kola i pravilom da tri od četiri tima iz grupa idu dalje, Hrvatska se suštinski plasirala na Evrobasket. 

(FOTO: FIBA)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara