Karl Entoni Tauns (AFP)
Karl Entoni Tauns (AFP)

Kako je Entoni Tauns preživeo šok posle trejda?

Vreme čitanja: 4min | pet. 04.10.24. | 11:44

Doskorašnji as Timbervulvsa biće jedna od glavnih uzdanica Njujorka naredne sezone

Iako je proveo devet godina u Minesoti i niko nije očekivao da bude trejdovan, Karl Entoni Tauns delovao je presrećno na predstavljanju u Njujorku. Nije prestajao da se šali sa novim-starim trenrerom Tomom Tibodoom, a to njihovo poznanstvo od pre par sezona moglo bi da bude veoma značajno za Taunsa kako bi se što brže uklopio u tim Niksa koji ove sezone napada titulu.

Tauns je istakao da je bio šokiran kada je čuo za trejd, a kako prenose američki mediji, generalni menadžer Minesote, Tim Koneli, lično je otišao do Taunsove kuće i saopštio mu novosti. Sigurno da centru ove vesti nisu lako pale, ipak je toliko dugo bio deo Timbervulvsa, došao je u tu franšizu kao prvi pik, preživeo je mnogo loših sezona i taman kada je ekipa krenula da pobeđuje, taman kada je pronašao idealnog saigrača u vidu Entonija Edvardsa, Koneli ga je trejdovao i to da tim ne bi morao da plaća „porez na luksuz“, odnosno da ne bi prešao „seleri kep“.

Izabrane vesti

Neće reprezentativcu Dominikanske Republike biti baš sve toliko nepoznato na Istočnoj obali. Tauns je rođen u Njujorku i u njemu je živeo sve do 2014. godine kada se otisnuo na Kentaki, a pored toga što već poznaje grad, ima i već izgrađen odnos sa Tibodoom, koji mu je bio trener od 2016. do 2019. u Minesoti. Zajedno su, mada uz pomoć Džimija Batlera i Endrua Viginsa odveli Timbervulvse u plej-of 2018, prvi put posle 14 godina tumaranja po dnu tabele Zapadne konferencije.

I Tauns smatra da je poznavanje Tibodoa sjajna stvar.

To nam na neki način donosi početnu prednost. Znam kakve napade voli da postavi i znam način na koji želi da igramo odbranu, kao i šta očekuje od svih nas kako na, tako i van parketa“.

Budući da trejd između Minesote i Njujorka nije bio zvaničan kada su Niksi imali svoj „media day“, novi Taunsovi saigrači su se pred novinarima pravili da ga ne poznaju, a najglasniji u tome je bio Džejlen Branson, koji je jednostavno reakao: „Ko je Karl?“, a Tauns je ispričao kako je protekao njihov prvi susret.

Prva stvar koju sam uradio je bio prilazak Bransonu, prišao sam i rekao 'Ćao, ja sam Karl', to sam uradio pošto sam video da me baš i ne poznaje“, rekao je iskusni centar u šali.


Tauns je tokom predstavljanja uglavnom izbegavao pitanja koja se tiču same igre i kako bi mogao da se uklopi zajedno sa Bransonom, ali i ostalima, mada deluje da bi Niksi mogli nešto više da igraju u napadu sa svih pet igrača na perimetru. Usled veoma dobrog šuta koji poseduje Tauns (značajno bolji od Džulijusa Rendla za koga je i trejdovan), samo se nameće da bi dosta prostora moglo da se otvori za Bransonove prodore, kao i „pik end rol“ sa Mičelom Robinsonom, iz koga bi Njujork trebalo mnogo da profitira.

Na kratko se Tauns osvrnuo i na svoje detinjstvo, kao i šta za njega znači što će igrati u „Medison Skver Gardenu“.

Viđaću svoju baku češće, moći ću da gledam mlađe rođake kako odrastaju i to je sjajan osećaj, da ne spominjem što telefon ne prestaje da mi zvoni od kada je trejd zvaničan...“, istakao je Tauns.

Tibodo je takođe bio prisutan na predstavljanju i naveo je da mu je drago što će ponovo sarađivati sa sada značjno iskusnijim Taunsom.

Stekao je mnogo iskustva, igrao je značajne plej-of utakmice, pogotovo prošle sezone i zna kako izgleda pobeđivanje na visokom nivou. Koliko god se neko priprema za te velike mečeve, ne može da bude spreman dok zapravo ne odigra takve utakmice. On ih je odigrao i razume ovu ligu mnogo bolje nego u svojoj drugoj sezoni kada sam mu ja bio trenrer, a njegove veštine su veoma posebne za poziciju centra i ne sumnjam da će se uklopiti u naš tim“, rekao je Tibodo.


Tauns jeste poseban centar. Ne kao Nikola Jokić, koji može da radi sve na terenu, ali je veoma poktretan visoki igrač, a kako i sam kaže, misli da je promenio košarku i da je najbolji šuter u istoriji kada je u pitanju pozicija petice. Teško, i jedno i drugo. Jokić je taj zbog koga se na centre sada gleda drugim očima, dok je najbolji visoki šuter sigurno Dirk Novicki...

Ipak, iako ima čudan mentalni sklop i neke nepotrebne izjave, Tauns je bez sumnje veliko pojačanje Niksa koje ih stavlja u borbu za sam vrh Istočne konferencije zajedno sa Boston Seltiksima, Filadefija Seventisiksersima i Milvoki Baksima.

Piše: Kosta Simetić


tagovi

Karl Entoni TaunsTom TibodoDžejlen Branson

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara