Jokić i Kroenke na paradi (©AFP)
Jokić i Kroenke na paradi (©AFP)

Kako je Denver izabrao Jokića pre Nurkića i koja je tu uloga Lerija Birda

Vreme čitanja: 2min | čet. 18.04.24. | 08:29

Pričao vlasnik Nagetsa Džoš Kroenke

Takav pogodak kakav je Denver napravio sa Nikolom Jokićem događa se jednom u milion godina. Draftovan toliko daleko na ceremoniji da mu navijači ni lice nisu videli, nego reklamu za restoran brze hrane. A, onda kada je već počeo da igra, brzo se došlo do dileme da u klubu može da ostane samo jedan teški centar – Nikola Jokić ili Jusuf Nurkić.

Čelnici Nagetsa su se tada odlučili za srpskog košarkaša i ostalo je – legenda. U pravom smislu te reči, pošto će prva zvezda Denvera postati za koji dan treći put MVP NBA lige.

Izabrane vesti

A, vlasnik kluba Džoš Kroenke pričao je u jednom podkastu kako je doneta odluka da se u toj dilemi Jokić ili Nurkić izabere srpski as. Bilo je jasno da njih dvojica, zbog sličnih igračkih kvaliteta, ne mogu da budu zajedno na terenu.

„Liga je išla u smeru nižih petorki, sa šuterima sa svih strana, bilo je još ekstremnije nego sad. Svi su preko noći hteli da budu kao Golden Stejt. Nismo mogli da igramo sa Jokićem i Nurkićem u isto vreme. Imalo je to neke prednosti, ali je njima teško bilo da čuvaju protivničke igrače, posebno kada igraju sa četiri beka. Morali smo da stanemo, razmislimo i da donesemo odluku. Posle Nikoline prve sezone, počela je druga i shvatili smo tada da moramo da izaberemo. Obojica su startni centri“, pričao je Kroenke.

Analitičari su dobili zadatak da dođu na sastanak sa brojkama obojice igrača, pa da se tu preseče.

„Jusufov ugovor bio je blizu isteka, analitičari su analizirali određene brojke, poređenja. Onda je stiglo to poređenje na osnovu određenih stvari. Na papiru je pisalo „Igrač A“ i „Igrač B“ i poređenje u njihovoj drugoj sezoni. Jedina razlika je to što je prvi igrač dve godine stariji. Mogli ste jasno da vidite da su brojke drugog igrača bolje u svim kategorijama. Rekao sam im tada: „Ok, pokušaću da pogodim i da kažem da je Igrač B Nikola“ i pitao sam ih da li je drugi igrač Nurkić ili neko drugi iz NBA lige. Odgovor je bio - to je Leri Bird".

Svima je odmah sve bilo kristalno jasno.

„Tada smo se svi pogledali... Kada pričaš sa ljubiteljima košarke, način na koji on igra, to se ne vidi golim okom. Kada gledaš neki duži period i kada vidiš kako utiče na igru, onda se sve vidi. To je bilo u prvoj nedelji decembra, rekao sam da se nikada neću mešati u posao trenera i da neću birati ko igra, ko ne, ali da ako već moramo da biramo između njih dvojice, da stave Nikolu u tim. Nekoliko večeri kasnije je Jokić zaigrao u startnoj petorci i nikada više nije izašao iz petorke", ispričao je Kroenke.


tagovi

Nikola JokićJusuf NurkićDenver NagetsNBA liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara