Kako da se ostvari Francuski san protiv Drim tima? Igraj kao Srbi!

Vreme čitanja: 4min | sub. 10.08.24. | 10:33

Druge Olimpijske igre zaredom, finale košarkaškog turnira igraju SAD i Francuska, ali i dalje je utisak da je pravo finale bilo pre dva dana kada je Srbija umalo srušila Amere

Prošlo je više od 30 sati, sve se sprema za spektakularno finale u Parizu između domaćina Francuske i Sjedinjenih Američkih Država, ali i dalje glavna tema u košarkaškim krugovima je Srbija koja je bacila moćni Drim tim na kolena, ali na kraju nije pobedila. Sada taj isti recept od 21.30 želi da primeni Francuska kako bi napravila veliko čudo i prekinula nizu zlatnih medalja Amera.

Poslednji put na Olimpijskim igrama, Amerika nije uzela zlato 2004. godine kada su im Argentinci održali čas košarke sa Manuom Đinobilijem, Luisom Skolom. Zanimljivo da je u tom timu Amerike bio Lebron Džejms, tada klinac, a danas lider ekipe koji je okupio ovaj sastav koji je dobio nadimak Avendžersi zbog činjenice da su kao u popularnim Marvel filovima o superjunacima okupili sve najjače likove.

Izabrane vesti

Međutim, ti američki superjunaci nisu baš bez mane. Srbija je bila ta koja je pokazala da ih je moguće nadigrati, samo je potrebno da svi igraju kao jedan... Što je naš tim i uradio, ali uz sudijske greške i manjak sreće, ostali smo bez finala i prilike da se borimo večeras protiv Francuza koji i sami imaju izuzetan kvalitet na čelu sa senzacionalnim Viktorom Vembanjamom.

"Pred nama je šansa života. Ovo je san", rekao je Venbanjama posle pobede u polufinalu nad Nemcima.

Iako mladi centar izaziva najviše pažnje medija, pre svega u SAD, Francuzi su došli do finala na plećima evroligaških igrača. Naime, selektor Vensan Kole je bio na udaru kritika, čak i svoji igrača, pre svih Evana Furnijea koji je reako da mu nije jasan stil igre.

Galski petlovi su jedva prošli kroz grupu, neki će reći da su ih sudije pogurale protiv Japana, ali onda je došla da promena u igri. Za klupu je zakucan Rudi Gober, a na parket su kročili Geršon Jabusele i Matijas Lesor. Dva srčana visoka igrača su preokrenula sve.

Francuzi su odjednom postali ekipa protiv koje je teško postići koš. Kanađani nisu znali šta ih je snašlo, a loše su se proveli i Nemci. Odjedno su od najvećeg razočarenja, Francuzi postali tim koji mašta da savlada Amere.

"Prilika da igramo finale Olimpijskih igara i to u Parizu. To je san svih nas u ekipi", rekao je Kole koji je osvojio sedam medalja na klupi Francuske.

Sada je pitanje da li će Lesor i ekipa moći da izvedu ono što je uradio Nikola Jokić, Bogdan Bogdanović, Aleksa Avramović, Ognjen Dobrić i Marko Gudruič kada su došli do čak 17 poena prednosti protiv NBA superzvezda koje su na praju preživele zahvaljujući Stefu Kariju, Lebronu Džejmsu, Kevinu Durentu i nekim sudijskim odlukama.

Durent je taj koji večeras može da uđe u istorijske knjige jer bi mu to bila četvrta zlatna medalja što niko od košarkaša u SAD nije uspeo do sada. Mogao bi večeras i Lebron da dođe do četvrte medalje, ali ne zlatne. Njemu bi bilo treće zlato,a ima jednu već pomenutu bronzu iz Atine.

Sada će Ameri protiv sebe imati u kompletne tribine u Parizu jer se zaista očekuje spektakl večeras u Bersiju.

"Publika je do sada bila neverovatna. Svi skaču. Čak sam ih snimao jer su me toliko oduševili. Verujem da će u finalu biti nešto zaista specijalno", rekao je Stiv Ker.

Kao što smo istakli, ovo će biti repriza finala iz Tokija kada je SAD na krilima Kevina Durenta slavila 87:82. Zanimljivo da je na tim Igrama Francuska uspela da savlada Amere, ali u grupnoj fazi čime su prekinuli niz pobeda od čak 25 utakmica koji je počeo u Pekingu 2008. godine.

Baš su te igre u Pekingu bile posebne za Amere. Tadašnji tim predvođen Kobijem Brajantom je vratio zlato koje je izgubljeno u Atini. Od tada SAD suvereno vlada. Sve je moglo da bude prekinuto u četvrtaka kada je Srbija pokazala zube, večeras će Francuzi biti ti koji će pokušati da urade nešto istorijski.

Kada smo već kod istorijskog momenta, prvi put ikada se dešava da iste države igraju finale muškog i ženskog turnira. Košarkašice SAD i Francuske igraju finale u nedelju od 15.30. Doduše tu se ne postavlja pitanje pobednika jer su Amerikanke toliko dominantne da im niko nije priperio više od tri decenije i očekuje se da rutinski osvoje osmu zlatnu medalju.

KOŠARKA – OLIMPIJSKE IGRE

Subota

Utakmica za treće mesto

11.00: (2,15) Nemačka (15,0) Srbija (2,00)

Finale

21.30: (14,0) Francuska (30,0) SAD (1,02)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

Pariz 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara