Džejson Tejtum i Luka Dončić (©AFP)
Džejson Tejtum i Luka Dončić (©AFP)

Kako Boston misli da zaustavi Dončića, a kako Dalas Tejtuma i Brauna?

Vreme čitanja: 5min | čet. 06.06.24. | 21:37

Najvažnija pitanja uoči ovogodišnjeg finala NBA lige

Napokon. Celu sedmicu smo čekali da počne finale NBA lige nakon šta su se konferencijska finala završila neočekivano brzo. Boston je, da podsetimo ako ste zaboravili, pometlao Indijanu dok je Dalas bio velikodušan i dopustio Minesoti da upiše čak jednu pobedu. Noćas od 2.30 napokon kreće i taj poslednji obračun sezone u najjačoj košarkaškoj ligi na svetu koje će nam doneti odgovor hoće li Seltiksi po 18. put uzeti titulu prvaka ili će Maveriksi to napraviti drugi put u svojoj istoriji.

Pisali smo o tome kako su izgrađeni Boston i Dalas, a pre samog početka utakmica red je da vidimo kako bi mogli da izgledaju stvari na parketu večeras, odnosno kako bi finalisti mogli da iskoriste svoje prednosti, ali i nedostatke onog drugog.

Izabrane vesti

Pre svega treba da se istakne da u večerašnji susret obe ekipe ulaze kompletne, bez ijednog povređenog igrača. Pod znakom pitanja je bio Kristaps Porzingis koji se povredio u četvrtoj utakmici serije protiv Majamija i nije igrao više od mesec dana, ali on se početkom sedmice potpuno vratio treninzima. Vesti iz Bostona govore da je on odradio nekoliko treninga punom snagom i da je spreman da večerašnji susret. On sam je u jednom intervjuu rekao da još uvek ne zna koliko je spreman, ali da će sigurno da igra u velikom NBA finalu. To je dobra vest za Boston jer bi bez Porzingisa oni izgubili važnu opciju u napadu, ali i odbrani. S njim i Alom Horfordom na poziciji centra Boston celu utakmicu može da igra u formaciji 'pet spolja', odnosno sa petorkom u kojoj svih pet košarkaša prete trojkama. U odbrani je Porzingis važan jer je sa svojih 218 centimetara odličan zaštitnik obruča.

Porzingis je važan za seriju koja počinje večeras, ali imaju i neki igrači koji su dosta bitniji - Džejson Tejtum i Džejlen Braun iz njegovog tima te Luka Dončić i Kajri Irving iz Dalasovog. Kako će Seltiksi i Maveriksi zaustaviti, odnosno barem usporiti najveće protivničke zvezde?

Ono što Dončić radi u ovom plej-ofu graniči se sa ludilom. Majstor je na proseku od 28,8 poena, 9,6 skokova, 8,8 asistencija i 1,6 ukradenih lopti, uz sve to je imao problema s kolenom što ga je usporavalo u serijama protiv Klipersa i Oklahome. Protiv Minesote je to koleno izgledalo dobro pa su i brojke bile još bolje - 32,4 poena, 9,6 skokova, 8,2 asistencije i 2,2 ukradene lopte uz 47,3% šuta iz igre i 43,4% za tri uz neverovatan volumen od 10,6 pokušaja sa distance po meču. Kada neko tako igra nije baš lako pobediti njegov tim pa Boston mora da pronađe način da ga malo uspori.

Seltiksima svakako ide naruku to da u startnoj petorci ima trojicu igrača koji mogu da igraju dobru odbranu na bekovskim pozicijama. Iako su i Džru Holidej i Derik Vajt odlični odbrambeni igrači, verujemo da će slovenačkog košarkaša na početku da brani Braun jer ipak ima veću masu, a svi znamo da Dončić jedva čeka da igra protiv fizički slabijeg igrača pa da ga jednostavno ugura do pozicije za šut s poludistance i poentira preko njega. Braun bi mogao da krene na njemu, ali ćemo sigurno gledati i Holideja i Vajta kako ga brane i to je sigurno dobra ideja, da ga izmore. Sećamo se samo kako je Nikola Jokić u seriji protiv Minesote izgledao umorno jer su se trojica igrača Vukova menjala na njemu, a i sam je rekao da bi jedino rešenje za tu situaciju bilo da se klonira.

Ni Jokić ni Dončić ne mogu da se kloniraju, ali Dončić ima jednog 'klona' kod sebe u ekipi. Nije Irving baš na toj visini, ali igrom i on može da 'reši' svakog protivnika pa će odbrana Bostona morati da pazi i na njega. Hoće li na početku na njemu biti Vajt ili Holidej, manje je bitno, ali jasno je da imaju Seltiksi kako da brane i njega.

No, nisu samo odbrane na pojedincima važne za ove duele, tu su i ekipne. I Dončić i Irving sjajno vrte pik'n'rol akcije s Denijelom Gafordom i Derikom Lajvelijem, a to su i najubitačnije akcije trenutno u celoj ligi. Dončić će verovatno da pokuša da izvuče Porzingisa u pik igru te da ostane s njim jedan na jedan, a to bi svakako moglo da se završi bolno za košarkaša iz Letonije. Zbog toga se ne očekuje da Porzingis u odbrani bude zadužen za centre. Verovatno će na početku utakmice taj zadatak imati Tejtum dok će Porzingis biti onaj pomagač koji će primarno da brani Pi-Džej Vašingtona ili Derika Džonsa.

Šta se tiče suprotne strane, Vašington će verovatno da bude zadužen za Tejtuma, a to je dobra stvar za Dalas jer on ima dovoljno snage da spreči Tejtumovo ulaženje u reket. Uz to, Vašington ima i dovoljno brze noge da ga isprati na driblinzima. Šta se tiče Brauna, njega će verovatno da preuzme Džons dok bi Irving trebalo da čuva Vajta. Ostaje Holidej, a na njemu će Dalas verovatno da proba da sakrije Dončića jer je ipak Holidej najmanje aktivan u napadu. No, Holidej opet može da bude toliko dobar da preko njega Boston dođe do dobrih prilika protiv slovenačkog košarkaša.

Biće sigurno raznih kombinacija, Tejtum i Braun će tražiti blokove od Holideja da ostanu u igri protiv Dončića kojem će onda morati da pomažu ostali saigrači i to će otvarati prilike za mnoge trojke koje Boston voli da šutira. U međusobnoj utakmici iz marta, u kojoj je Boston pobedio s rezultatom 138:110, Seltiksi su ispucali 43 trojke i pogodili 21. To je 48,8%, a protiv takve šuterske večeri jednostavno ne može niko da igra. Moraće Dalas žestoko da brani šut za tri, oko čega je Džo Mazula slagao igru ove sezone.

Sve u svemu, dosta pitanja ima oko svega što će da se događa u seriji finala NBA lige. Jedno je sigurno - biće uzbudljivo. Moralo bi da bude.

PIŠE: Emir Fulurija

FINALE NBA LIGE

Petak:

02.30: (1,40) Boston (14,0) Dalas (3,35)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

NBA ligaBoston SeltiksDalas MaveriksLuka DončićDžejson TejtumDžejlen Braun

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara